DGS sınavı sonuçları açıklandı... Peki tercihler ne zaman başlayacak?

DGS sonuçlarının açıklandığı tarihin üzerinden 12 gün geçti, tercih sonuçları için araştırmalar hız kazandı. Yeni eğitim- öğretim dönemine geç kalmak istemeyen adaylar, DGS tercih sonuçları için sık sık ÖSYM'nin resmi sayfasını ve sosyal medya hesaplarını ziyaret ediyor. Binlerce öğrenci lisans tamamlamak için girdiği DGS sınavının sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih işlemleri büyük merak konusu oldu. Peki 2017 DGS tercihleri ne zaman başlayacak? ÖSYM üniversite boş kontenjan listesini hazırladı mı? İşte detaylar...

DGS tercih işlemleri için geri sayım başladı. DGS sonuçlarının açıklanması üzerine öğrenciler tercih heyecanı yaşıyor. Henüz tercih işlemleri başlamadı ama ne zaman başlayacağı büyük merak konusu oldu. Lisans tamamlamak isteyen öğrenciler büyük heyecanla DGS tercih işlemlerini yapmak için bekliyor.

Dikey Geçiş Sınav sonucunun açıklanmasının ardından öğrenciler gözünü ÖSYM DGS tercihlerine çevirdi. Peki DGS tercih işlemleri ne zaman başlıyor? Binlerce öğrenci lisans tamamlamak içik girdiği DGS'nin ardından üniversite boş kontenjan listesi büyük merak konusu oldu. İşte Dikey Geçiş Sınavı tercih tarihi ve tüm detayları...

sdfsdfsdsdfs

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Öğrenciler DGS tercihleri için özünü ÖSYM'ye çevirirken henüz resmi bir açıklama gelmedi. Eylül ayı içerisinde belli olacak olan DGS tercihleri ile ilgili tüm detayları haberimizden bulabilirsiniz.

DGS TERCİHLERİ O TARİHTE Mİ BAŞLAYACAK?

DGS tercih işlemleri için tarih açıklanmadı. Ancak aşağıdaki bilgiler baz alınabilir.

DGS tercih işlemleri, ÖSYM üzerinden gerçekleştirilecek. Tercih işlemlerinin başladığı duyurusunu yapacak olan ÖSYM, aynı anda kılavuzu da yayımlayacak. Kılavuz içerisindeki bilgileri kullanacak olan öğrenciler taban puanları baz alarak tercih işlemlerinde bulunacak. DGS tercih işlemleri, geçtiğimiz 24 Eylül'de açıklanan sonuçların ardından 30 Eylül'de başlamıştı. Aynı süreç baz alınırsa tercih döneminin 12 Eylül tarihinde başlayacağı öngörülebilir.

wesdfsd

TERCİHLER NASIL OLACAK?

ÖSYM tarafından belirlenen tarih aralığında DGS tercih işlemleri yapılabilecek. Tercih işlemini yapan adaylar, tercih süresi içinde tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Adayların tercih için toplam 30 tercih hakkı bulunuyor. 30 tercih hakkının tamamının adaylar tarafından doldurulma zorunluluğu bulunmuyor.

YERLEŞTİRME SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ VE KAYIT İŞLEMLERİ

Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir. 2017-DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2017-2018 öğretim yılı için geçerlidir. Bir yükseköğretim programına yerleşenler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklardır. Bir öğrencinin, aynı öğretim yılında, birden fazla yükseköğretim kurumunda (açık öğretim programları hariç) kayıtlı öğrenci olarak öğrenimini sürdürmesi mümkün değildir. ÖSYM’nin gerek yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri gerekse yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bu konudaki bütün başvuruların doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılması gerekmektedir.

sdfsdfsdfgrsd

PUANI YÜKSEK OLANA ÖNCELİK

DGS puanları ve tercihleriyle tercihleriyle yükseköğretim programları kontenjan ve koşullan göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacak. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2017-DGS puanlannm eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2017-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğünde ÖBP’si yüksek olana öncelik verilecek. Eşitlik bozulmadığı takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, yine eşitlik halinde de yaşı küçük olana öncelik tanınacak.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) nedir, başvuru şartları nelerdir, kimler girebilir, puan hesaplama ve DGS hakkında merak ettiğiniz daha birçok şey yazımızın devamında.

DGS; ÖSYM tarafından yapılan ve eğitimine 4 yıllık bir lisans programında devam etmek isteyen meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin girmek zorunda olduğu, 2000 yılından bu yana yapılan bir sınavdır. Dikey Geçiş Sınavı her sene temmuz ayının ikinci haftasında yapılmaktadır ve ortalama 70 bin aday sınava girmek için başvuruda bulunmaktadır.

Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Bu bağlamda ALES ile benzer nitelik taşır. 60 sözel ve 60 sayısal toplamda 120 sorudan oluşan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için ayrılan süre 140 dakikadır. Her iki bölümde de 10’ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.

Dikey geçiş için her üniversitenin %10 kontenjan açma zorunluluğu vardır. Ancak rakamsal olarak her bölüm için 5 ila 10 kişi arasında kontenjan açıldığı için rakam bir hayli azdır. DGS tercihleri 2009 yılından önce sınava girmeden yapılmaktaydı, ancak bu uygulama kaldırıldı. Artık sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercihler yapılıyor ve daha mantıklı karar verme olanağı tanınıyor. Adaylara 18 tercih hakkı tanınıyor.

DGS’yi kazanan ve lisans öğrenimine başlama hakkı kazanan öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Programda öğrencilere 1 ve 2. sınıfta eksik olduğu dersler yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır ve ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur.

KİMLER DGS’YE GİREBİLİR?

DGS’ye bir yüksekokul programını o yıl bitirecek öğrenciler (Son sınıfta veya beklemeli olup o yıl içinde okulu bitirme olasılığı kuvvetli olanlar) ve son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilirler. Yani Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ye girebilmek için staj yapmış olmak zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak DGS’yi kazanmış bir adayın 4 yıllık bir lisans programına kayıt yaptırabilmesi için stajını yapmış olması zorunludur. Not ortalaması zorunluluğu bulunmamaktadır. DGS başvuru şartları aşağıda ayrıca belirtilmiştir.

DGS BAŞVURU ŞARTLARI

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.
Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezi olarak yapılır.
Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler 2011-DGS’ye girerler, ancak bu adaylar 2011-DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar. Dikey geçiş yapmak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildiren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildikleri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış olmaları, mezuniyet not ortalamalarının en az % 60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans programına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirilir.
Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin internet adresinden edinilmelidir.
Açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

DGS PUAN HESAPLAMA

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir. Aşağıda DGS puan hesaplaması için kullanabileceğiniz formülü basit olarak verdik. Bu sayede DGS puanı nasıl hesaplanır kolayca öğrenebilirsiniz.

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

Aşağıda okuyucular tarafından bizlere ulaştırılan sıkça sorulan soruları verdik. Konumuzda bulunmayan DGS hakkında merak ettiğiniz herşeyi yorum olarak dile getirebilirsiniz.

DGS SINAVA BAŞVURULAR NE ZAMAN? DGS BAŞVURU FORMLARINI NEREDEN ALABİLİRİM?

DGS başvuruları genellikle mayıs ayı içerisinde gerçekleşmektedir. 2015/2016 DGS başvuruları açıklandığında www.devlette.com olarak eğitim bölümünden okurlarımıza duyurulacaktır. Başvurular Meslek Yüksekokulları Müdürlükleri, ÖSYM İl Sınav Yöneticilikleri ve AÖF Bürolarından yapılmaktadır.

DGS NE ZAMAN,NERELERDE YAPILIR?

Sınav genelde Temmuz ayının ikinci haftası Pazar günü Üniversite Rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde ve Lefkoşa’da yapılmaktadır.

Sınava giriş belgemi kaybettim veya belgem elime ulaşmadı ne yapmalıyım?

Sınav giriş belgenizi kaybettiyseniz ya da elinize herhangi bir sebepten dolayı ulaşmadıysa kılavuzda belirtilen şekilde uygun bir dilekçe hazırlayarak ÖSYM bürolarına ve genel merkezlerine başvuru yapmalısınız. Sınava giriş belgeniz olmadan kesinlikle DGS’ye giremezsiniz.

DGS TERCİHLERİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

DGS tercihleri 2009 yılından bu yana sınavdan sonra sonuçlar açıklandığı zaman yapılmaktadır. 18 tercih hakkınız bulunmaktadır ve sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih edebilirsiniz. DGS ile geçiş yapılabilecek kontenjanlar ne yazık ki çok düşüktür. Bu yüzden tercih yaparken açıkta kalmamak için iyi bir analiz yapmalı ve tercih sıranızı ona göre belirlemelisiniz.

DGS ESNASINDA

Adaylar yanlarında kesinlikle iletişim aracı veya madeni bir eşya ile sınav salonuna giremez.
Kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaport kabul edilir.
Gerekli olan sınav gereçleri ÖSYM tarafından sağlanılır.
Tuvalet kullanmaya izin verilmemektedir.
Adaylar sınav süresinin 4’te 3’ü geçmeden sınav salonundan dışarıya çıkamazlar.

DGS sınavı sonuçları açıklandı... Peki tercihler ne zaman başlayacak? ile ilgili etiketler ÖSYM dgs dgs tercih dgs tercih işlemleri dgs sonuçları tercih lisans tamamlama dgs tercih işlemleri ne zaman dikey geçiş sınavı tercih
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.