Dikkat bunları yaparsanız oyunuz geçersiz olacak! İşte dikkat edilmesi gereken durumlar…

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri yaklaşırken, seçmenlerin oylarını hangi koşullarda geçersiz kılabileceğini anlamaları önemlidir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), vatandaşların oy kullanırken uyması gereken kuralları detaylandıran bilgilendirici videolar yayınladı. Şimdi konu ile alakalı yapılan açıklamalara bakalım.

OY KULLANIRKEN SEÇMENLERİN BİLMESİ GEREKENLER

Oyunuzu geçerli kılmak için YSK tarafından belirtilen aşağıdaki yönergelere dikkat etmeniz önemlidir. Öncelikle seçmenler 'tercih' mührünü doğru bir şekilde basmalıdır. Bunu yapmamak, bir oylamanın geçersiz sayılmasına neden olabilir. İkinci olarak, seçmenler birden fazla ittifak, siyasi parti veya aday için oy basmamalıdır. Böyle bir durumda oy da geçersiz sayılacaktır.

Ayrıca oy pusulasının bütünlüğünü bozacak şekilde yırtılması da oyu geçersiz kılacaktır. Seçmenler, oy pusulasına mühür dışında veya yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya işaret koymaktan kaçınmalıdır. Bir oy yukarıda belirtilen işaretlerden herhangi birini içeriyorsa, geçersiz sayılacaktır. Oy pusulası üzerindeki parmak izi, özel karalama, kazıma veya işaretleme ile mühür dışında zarftan işaret anlamına gelen herhangi bir öğe için de aynı şey geçerlidir.

YSK’DAN SEÇİM GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ

Dikkat bunları yaparsanız oyunuz geçersiz olacak! İşte dikkat edilmesi gereken durumlar…

YSK, seçim sürecinin güvenilirliğini ve şeffaflığını sağlamaya kararlı olduğunu açıkladı. YSK, yayınladığı videolarda 7 kişilik sandık kurulunun 5 üyesinin o ilçede en çok oy alan siyasi partiler tarafından belirlendiğini vurguladı. Heyet tutanak altına aldığı belgenin bir nüshası siyasi partilere verir. Rapor daha sonra halkın görebileceği bir yere asılır.

Oyların Seçim Bilgi Sistemine (SEÇSİS) girilmesi ve birleştirilmesinin, ilçe seçim kurullarında bulunan siyasi parti temsilcilerinin huzurunda gerçekleştiğine dikkat edilmelidir. SEÇSİS'e girilen veriler daha sonra seçime katılan siyasi partiler ile eş zamanlı olarak paylaşılmaktadır. Bu süreç, seçim sonuçlarının şeffaf olmasını ve tahrif edilmemesini sağlar.

Sandık tutanaklarının hazırlanmasından sonra ilçe ve il birleştirme tutanakları siyasi parti temsilcileri huzurunda hazırlanır ve eş zamanlı olarak siyasi partilerle paylaşılır. Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından tüm sandık sonuçları ve ıslak imza tutanakları YSK'nın internet sitesi üzerinden vatandaşların bilgisine sunulur. İmzalı ve mühürlü sandık sonuç tutanağı da sandığın bulunduğu yere asılır ve bir nüshası siyasi parti üyeleri ile sandık kurulunda görevli müşahitlere verilir. Süreçteki bu şeffaflık, vatandaşların seçim sonuçlarına ulaşmasını ve sonuçların meşru kabul edilmesini sağlar.

Dikkat bunları yaparsanız oyunuz geçersiz olacak! İşte dikkat edilmesi gereken durumlar… ile ilgili etiketler YSK 2023 Seçimleri
GÜNÜN VİDEOSU

Murat Kurum’dan müteahhitlere racon: Deprem bölgesinde iş yapmayan müteahhitin teminatını yakın!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde işe başlamayan müteahhitlerin teminatının iptal edilmesi talimatını verdi.