Zor dönemlerde işverenler ya işçilerini ücretsiz izne çıkarır ya da iş sözleşmesini sona erdirir. Kısa çalışma uygulaması ise işçilerin işinin ve ücretinin kısmen korunmasını sağlar. Kısa çalışma, işçinin rızasına ve onayına dayanmayan, işveren lehine bir uygulamadır. Kısa çalışmada ücreti azalan işçi sözleşmesini feshetmek yoluna giderse kıdem tazminatı alamaz.
Dikkat! Bunu yaparsanız para alamazsınız
Koronavirüs salgını nedeniyle işverenlerin sıkıntı çekmemesi için hükümet hemen harekete geçmiş ve Kısa Çalışma Ödeneği'ni hayata geçirmişti. Ancak bu dönemde işten ayrılmak isteyen işçilerle ilgili önemli bir detayın bilinmesi gerekiyor. Kısa çalışmada ücreti azalan işçi sözleşmesini feshederse kıdem tazminatı yanıyor. İşte bilinmesi gereken detaylar...
Milliyet'ten Cem Kılıç'ın yazısı:
Kısa çalışma zorlayıcı nedenlerin doğurduğu bir çalışma şeklidir. Zorlayıcı nedenlerin varlığında işverenler üretimi azaltarak veya işi geçici süre ile durdurarak bu dönemi atlatma çabasına girerler.
Bunun sonucunda işçi zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarılmış olur. Bazı işverenler ise zorlayıcı nedenin ne kadar süreceğini öngöremediği için küçülmeyi tercih ederek iş sözleşmelerini sona erdirir, bu şekilde işçi sayısını azaltırlar.
Her iki durumda da işçi mağdur olmakta, üretim kısılması veya durdurulmasında iş sözleşmesi devam etse de ücret elde edememekte, diğer durumda ise zaten işsiz kalmaktadır.