Dilekçede imza nereye atılır? Tarih, imza ve metin... Dilekçe yazmanın kuralları...
Bir istek veya şikayetin yazılıp resmi veya özel kuruluşlara bildirilen yazılara dilekçe denir. Dilekçe yazımının kuralları vardır. Tarih, imza ve metinin içinde olması gereken kurallar nelerdir? Bilindiği gibi dilekçenin hemen başında dilekçe sahibinin ismi bulunur. Hangi tarihte verildiğini bildirmek için de tarih yazılır.
Dilekçede imza nereye atılır? Tarih, imza ve metin... Dilekçe yazmanın kuralları...
İşte Dilekçe yazmanın kuralları... Peki dilekçe nasıl yazılır? Dilekçede imza nereye atılır? Dilekçe hakkı, Anayasa'nın himayesindedir. 74. Maddeye göre vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM’ye yazı ile başvurma hakkına sahiptir.
DİLEKÇEDE İMZA NEREYE ATILIR?
Resmi ve özel kuruluşlardan bir istek ya da şikayette bulunmak istiyorsanız dilekçe yazmanız gerekir. Dilekçe yazdıktan sonra ise dilekçe sahibi olarak imza atmanız gerekir. Peki dilekçede imza nereye atılır?
A4 kağıdında yazılmış standart bir dilekçede imza sayfanın sağ alt köşesinde ismin hemen altına atılır. İsmin üzerine imza atılması doğru değildir.
Dilekçelerde istek ve dilekler, yalın ve açık bir biçimde belirtilmeli, sözü uzatmamalıdır. Eğer dilekçeye bir belge eklenecekse, adresten sonra satır başı açılarak "Ek" başlığı altında belgenin ne olduğu belirtilmelidir. Ayrıca, istek bölümü, "bilgilerinize arz ederim." sözleriyle bitirilmelidir.
NASIL YAZILIR?
•Dilekçeler düz beyaz çizgisiz kâğıda yazılır.
•Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanmalıdır; kurşun kalem kullanmamalıdır.
•Dilekçelerde İmla Kılavuzunda yer alan kısaltmalar dışında kısaltma kullanılması zorunlu ise, kısaltmanın geçtiği ilk bölümde parantez içerisinde kısaltmanın uzun okunuşu yazılmalıdır.
•Dilekçeler belli bir plana göre yazılır.
•Dilekçede özlü ve resmi bir üslup kullanılmalıdır.