Dış basın yazdı: Gelişen silah sanayi Türk dizilerine yansıdı
Bloomberg haber kanalı, Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı yüzde 1’lik payla Kanada ve Avusturya gibi ülkeleri geride bıraktığı savunma sanayisinin, Türk dizilerine de yansımasıyla ilgili haber yayınladı.
‘Türkiye, Yumuşak Gücü olan TV Dizilerine Daha Sert Bir Yön Vermek İçin 'Hür' Dizisini devreye aldı.’ başlığıyla yazılan yazıda, “Türk dizilerinin dünya çapında öne çıkması, Türk ordusunun ve ülkenin silah ihracatının genişleyen ayak izine denk geldi. Uzun süredir Orta Doğu'da mücadele veren Türkiye, artık NATO'nun en büyük ikinci ordusunun ulaşamayacağı kadar ötesinde de kalpleri ve akılları kazanmak istiyor. Ve Türklerin bunu yapmak için bir planları var.” denildi.
İşte Bloomberg’teki o haber:
“Yetkililer, yumuşak gücün Türkiye'nin gerçek güncel olaylara bakış açısını aktarmaya yardımcı olabileceğini biliyorlar. 2022 yılında yapılan uluslararası bir araştırma, TV dizilerinin "içerikleri aracılığıyla sosyal, kültürel, ekonomik, askeri ve ulusal güvenlik bağlamlarıyla küresel bir Türkiye algısının inşasına katkıda bulunduğunu" ortaya koydu.
Yerel medyanın yerli bir Top Gun olarak adlandırdığı yeni bir Türk savaş pilotu televizyon dizisi olan Hür dizisi (Yurtdışına Free Sky adıyla satıldı.), sadece Tom Cruise'un kokpitteki kahramanlıklarını yansıtmakla kalmıyor. Hür dizisi de gerçek hava kuvvetleri pilotları ve Türk ordusu tarafından kullanılan ekipmanlarla iş birliği içinde yapıldı.
SERT GÜÇ VURGUSU
Hür dizisi, şimdiye kadar çoğunlukla romantik İstanbul melodramları ve tarihi Osmanlı fetih hikayeleri ile milyonlarca kişilik küresel bir izleyici kitlesi oluşturan kazançlı bir yumuşak güç sektörü için sert güç eksenini müjdeleyen, büyüyen bir Türk dizisi mahsulünün sonuncusu.
Diğer örnekler arasında, Türk istihbarat teşkilatı MIT hakkında çekilen Teşkilat (The Shadow Team) ile "küresel güçlere" karşı koymak için yurtdışında görevlendirilen seçkin bir ordu birimini konu eden bu yılın yeni dizisi Al Sancak (The Patriots) yer alıyor.
Teşkilat’ın bir bölümünde bir karakter bir kamikaze İHA modelini incelerken "Geçmişte bunları Japonların yaptığını söylerdik. Şimdi onları biz yapıyoruz" diyor.
Başlangıçta yerel izleyiciler için yapılan diziler, şimdi devlet televizyonu TRT'nin uluslararası genişlemesinin ön saflarında yer alıyor ve tıpkı Ankara'nın askeri ve diplomatik güçlerini Suriye ve Libya'dan Ukrayna'ya ve Doğu Akdeniz'in sularına kadar çekişmeli jeopolitik tiyatrolarda esnetmesi gibi, yurtdışındaki Türk çıkarlarını yansıtıyor.
"BATI'YA KARŞI BİR DENGE UNSURU"
Katar Northwestern Üniversitesi'nde Türk dizilerinin yurtdışındaki algılanması üzerine çalışan akademisyen Miriam Berg, "Motivasyon, içeriği daha genç ve çeşitli izleyicilere hitap edecek şekilde çeşitlendirmek, aynı zamanda Türkiye'yi batı hegemonyasına karşı bir denge unsuru olarak dünyaya tanıtmak ve bununla birlikte geleneksel muhafazakar aile değerlerine bağlı kalmaktır" dedi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, Türkiye’nin 2018 ile 2022 arasında yurtdışındaki silah satışları önceki beş yıla göre üçte ikiden fazla arttı ve Türkiye'nin küresel silah ihracatındaki payı %1'i geçerek Avustralya ve Kanada gibi ülkelerin çok üzerine çıktı.
Türkiye'nin olumlu tasvirleri yabancıları ülkeyi ziyaret etmeye ve yatırım yapmaya teşvik ettiğinden, TV dizileri ekonominin bir başka kalesi olan turizmi de dolaylı olarak desteklemektedir.
İHRACAT HEDEFİ 1.5 MİLYAR DOLAR
Türk dizileri şimdiden Latin Amerika'dan Balkanlar'a ve Basra Körfezi'ne kadar 146 ülkede 800 milyon izleyiciye ulaştı. Türk film ve dizi ihracatı 2022'de yaklaşık 750 milyon dolara yükselmişti. Bu yıl ikiye katlanarak 1,5 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Türk dizileri, yabancı hayranları arasında derin izler bırakıyor. Trinidad ve Tobago'da yaşayan 66 yaşındaki emekli Oma Ali, Teşkilat dizisi için "Bir amaç için savaşıyorlar, ülkelerini yok etmek isteyen birileri var" dedi. "Türkiye'de olmasam da en azından dizi üzerinden bunu görebiliyorum."