Uzmanlar, M.Ö. 3.800'lü yıllarda Mısır'da ortaya çıktığı düşünülen iskorbüt hastalığının ABD'de yeniden görülmeye başladığını belirtti.
Diş döken hastalık 3800 yıl sonra geri döndü!
ABD'de yetersiz beslenme nedeniyle 3.800 yıllık antik bir hastalığın tekrar ortaya çıktığı bildirildi. Bu hastalık, özellikle çocuklar arasında yayılmaya başladı. Peki, bu antik hastalık nedir ve nasıl ortaya çıkıyor?
İskorbüt, dişlerin dökülmesine, aşırı ağrıya ve ciltte çeşitli problemlere neden olan bir hastalık olarak biliniyor. Yapılan araştırmalar, ABD'de 2016-2020 yılları arasında bu hastalığın oranının üç kat arttığını ve her 100.000 çocukta sekizden yaklaşık 27'ye çıktığını gösteriyor.
NEDEN ÇOCUKLARI ETKİLİYOR?
İskorbüt hastalığı, C vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor. Özellikle meyve ve sebzelerden elde edilen C vitamini, cilt, kan damarları ve bağların sağlıklı kalması için kritik bir öneme sahip. Ancak ABD'nin kırsal bölgelerinde yaşayan milyonlarca çocuk, sağlıklı ve taze gıdaya erişim sıkıntısı nedeniyle bu hastalığa daha yatkın hale geliyor. Ayrıca, beslenme eksikliklerinin yanı sıra, artan otizm oranları gibi başka faktörlerin de iskorbüt hastalığının yayılmasına katkıda bulunduğu düşünülüyor.
Uzmanlara göre, C vitamini eksikliği vücudun yeterince kolajen üretmesini engelliyor ve hızlı iyileşmeyi zorlaştırıyor. Bu durum diş eti kanamalarına, dişlerin gevşemesine, cilt problemlerine, kırılgan saçlara, kas yorgunluğuna ve anemiye neden olabiliyor. Ayrıca, bacaklarda şişme ve çocukların yürümeyi reddedecek kadar şiddetli ağrılar yaşamasına da yol açabiliyor.