Diş eti kanamalarına dikkat! Bazı hastalıkların belirtisi olabilir

Ağız ve diş bakımının doğru zamanda ve doğru şekilde yapılması hem dış görünüş açısından hem genel vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ağız ve diş bakımı aksatıldığı durumlarda en sık ortaya çıkan problemlerden biri diş eti kanamalarıdır. Diş eti kanamaları başta diş eti hastalıkları olmak üzere birçok hastalığının ilk belirtilerindendir. Bu sebeple belirtileri iyi takip etmek ve gerekli önlemleri almak gerekmektedir.

Dişlerin düzenli fırçalanmamasıyla plaklar oluşur. Plak birikimi sonucunda ortaya çıkan gingivitis adı verilen yapışkan ve renksiz bakteri plağı, diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur. Bu plaklar zamanla kanamalara neden olur ve bireyin sağlıksız diş etlerine sahip olmasına yol açar. Aşırı plak birikimi kanamalara sebebiyet verebileceği gibi periodontitis adı verilen ve çok daha ciddi bir sağlık problemi olan çene kemiği hastalığına da yol açabilir. Ağızda meydana gelen bu ve bunun gibi hastalıklar bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Bu nedenle diş eti kanaması ciddiye alınmalı, bu soruna yol açan nedenler bir diş hekimine danışılarak öğrenilmeli ve tedavi sürecine bir an önce başlanmalıdır.

SAĞLIKLI DİŞ ETİ NASIL OLMALI?

Diş eti kanaması yaygın olarak görülür. Çoğu kişi fırçalarken gördüğü kanı önemsemez ancak bu diş eti hastalığının habercisidir. Sağlıklı diş eti soluk pembe renkli, mat, yüzeyi portakal kabuğu gibi girintili çıkıntılıdır ve gerek diş fırçalarken gerekse diş ipi kullanırken kanamaz. Diş etlerinde bir problem varsa; sürekli diş eti kanaması, kırmızı ve şiş görünümlü diş etleri, diş eti çekilmesi ve dişlerin uzaması, sallanması gibi olumsuzluklar görülür.

Diş eti kanamalarına dikkat! Bazı hastalıkların belirtisi olabilir

DİŞ ETİ KANAMASINA EŞİL EDEBİLECEK DİĞER BELİRTİLER?

Diş eti kanaması şikayeti, tek başına ortaya çıkabileceği gibi belirli semptomlar ile birlikte de kendini gösterebilir. Altta yatan nedene bağlı olarak, aşağıdaki belirtiler diş eti kanaması ile birlikte hastalarda görülebilir:

-Diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve yapısal bozulma,
-Diş etlerinde çekilme, diş ile diş etinin ayrılması,
-Diş ile diş eti arasında gıda artıklarının birikmesi, tartar oluşması veya iltihap gelişmesi,
-Dişlerde hassasiyet, diş ağrısı veya çiğneme esnasında ağrı,
-Kötü ağız kokusu,
-Dişin gevşemesi,
-Kullanılan ağız içi protezlerin eskisi gibi ağza uymaması veya oturmaması.

Diş eti kanamalarına dikkat! Bazı hastalıkların belirtisi olabilir - Resim : 2

DİŞ ETİ KANAMASI NEDEN OLUR?

Ağız salığımız genel sağlığımızı etkilediği gibi genel sağlığımızda ağız salığımızı etkileyebilir. Bu nedenle diş etlerinin yapısında bozulmaya yol açabilen çeşitlli faktörler nedeniyle diş eti kanaması olabilir. En yaygın görülen dişş eti kanaması nedenleri şunlardır:

Kötü Ağız Hijyeni: Ağız ve diş bakımının aksatılması veya yanlış uygulanması halinde, diş etlerinin yapısı deforme olarak kolay hasar alır hale gelir. Bu ise günlük hayatta diş etlerinin sıkça kanamasıyla sonuçlanabilir. Dişlerin düzenli, doğru teknik ve ekipmanla fırçalanmaması, gıda artıklarının temizlenmemesi gibi durumlar diş eti kanamasıyla sonuçlanabilir.

Travma: Kabuklu ve sert gıdaların tüketilmesi veya ağız içindeki dokuların fiziksel travmalara maruz kalması diş eti kanaması yapabilir.

Gingivitis veya Periodontitis (Diş Eti İltihabı): Diş eti dokusunun veya diş eti ile diş dokularının birleştiği bölgede yer alan bağların iltihaplanması durumunda, diş etlerinin doku bütünlüğü zarar görür. Bunun sonucunda kolayca diş eti kanamaları yaşanabilir.

Diş eti kanamalarına dikkat! Bazı hastalıkların belirtisi olabilir - Resim : 3

Kanama Sorunları: Vücudun genelinde kanamaya yatkınlık yaratabilecek hastalıklar veya kan sulandırıcı ilaç kullanımı durumlarında diş eti kanamaları daha kolay gerçekleşebilir.

Ağız İçi Protezler: Ağız yapısına tam uymayan takma diş veya ağız protezlerinin kullanımı sırasında diş etleri zarar görerek kanayabilir.

Gebelik: Hamilelikteki hormonal değişiklikler ile birlikte diş etleri kanamaya yatkın ve ödemli bir hal alabilir.

Kronik Hastalıklar: Diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi dokuların zarar görmeye müsait hale geldiği kronik hastalıkların seyrinde diş eti kanamaları ile karşılaşılabilir.

Vitamin Yetersizliği: Özellikle diş eti sağlığı için gereken C vitamini ve K vitamininin yetersiz alındığı durumlarda diş eti kanamaları yaşanabilir.

Sigara Kullanımı: Sigara, içerdiği kimyasal maddelerin etkisiyle diş eti yapısını bozarak kanamaya meyilli hale getirir.

DİŞ ETİ KANAMASI TEDAVİSİNDE NELER YAPILABLİR?

Çeşitli uygulamalar ve alınabilecek önlemler ile diş eti kanamalarının gelişimi önlenebilir, mevcut kanamalar kısa sürede giderilebilir. Bu anlamda, aşağıdaki uygulamalar diş eti kanaması sorunu olan kişiler için faydalı olabilir:

-Diş eti kanamalarının en yaygın nedeni kötü ağız hijyeni olduğundan, ağız ve diş bakımının doğru ve düzenli bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Bu doğrultuda günde en az iki kez, doğru teknikle, doğru ekipmanla diş fırçalanması, diş ipi ve ağız gargara solüsyonlarının kullanılması önemlidir.

Diş eti kanamalarına dikkat! Bazı hastalıkların belirtisi olabilir - Resim : 4

-Ödemli diş etlerini dindirip kanamanın önüne geçmek için tuzlu suyla gargara yapılması etkili olabilir.

-Dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığının kazanılması son derece önemlidir. Diş ve diş etlerinde hasara yol açabilecek sert, kabuklu veya sıcak gıdalar tüketilmemeli; ağız ve diş sağlığı için gereken kalsiyum, fosfor, D vitamini, C vitamini gibi maddelerden zengin beslenme sağlanmalıdır. Gün içinde bol sıvı alınması, ağız kuruluğunu engelleyerek diş etlerinde oluşabilecek iltihaplanmalarının önüne geçmede yardımcıdır.

-Sigara ve alkol tüketimi gibi sağlığa zararlı alışkanlıklara son verilmelidir.

-Yıllık diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması, diş ve ağız içi dokular için gerekli tedavilerin yapılması önemlidir. Takma diş veya protezlerin uyumsuzluğu durumunda bir diş hekimine başvurulmalıdır.

-Kronik hastalıklara bağlı gelişen kanama problemlerinde, uzman bir hekim tarafından değerlendirilmek üzere bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

*Diş eti kanamanız varsa bir diş hekimine başvurmayı aksatmaynız 

 

GÜNÜN VİDEOSU

Aksaray’da eski eş dehşeti: 13 yerden bıçakladı! Saldırı anı kamerada!

Aksaray’da eski eşini pusu kurarak 13 yerinden bıçaklayan Gürsel G.’nin saldırı anı, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.