Dış gebelik neden olur? Belirtileri nelerdir? Dış gebelik nasıl teşhis edilir?
Dış gebelik neden olur sorusunun yanıtı haberimizde. Gebeliklerin yüzde birinde görülen dış gebelik hakkında araştırmalar devam ediyor. İlk 3 ay içinde yaşanan anne ölümlerinin en çok görülen sebeplerinden olan dış gebelik belirtileri ve tedavisi haberimizde.
Dış gebelik neden olur merak ediliyor. Normal gebelikteki adet gecikmesi, gebelik testlerinin pozitif olması, bulantı, kusmalar, memelerde hassasiyet gibi belirtiler gösteren dış gebelik nedir, tedavisi var mıdır?
DIŞ GEBELİK NEDEN OLUR?
– Fallop tüpünün bir enfeksiyonu veya enflamasyonu, kısmen veya tamamen bloke olmasına neden olabilir.
– Önceki bir enfeksiyondan ya da tüpteki cerrahi prosedürden elde edilen skar dokusu da yumurtanın hareketini engelleyebilir.
– Pelvik bölgedeki veya tüplerdeki önceki ameliyatlar adezyonlara neden olabilir.
– Anormal büyüme veya doğum kusuru, tüpün şeklindeki anormalliğe yol açabilir.
DIŞ GEBELİKTE RİSK FAKTÖRLERİ
Ektopik gebelik için risk faktörleri şunları içerir:
– Anne yaşı (35-44 yıl)
– Önceki dış gebelik
– Önceki pelvik veya abdominal cerrahi
– Pelvik İnflamatuvar Hastalık (PID)
– Kürtaj
– Bir tüp ligasyonu (Kadında Tüplerin Bağlanması) yapıldıktan sonra veya bir RİA (gebeliği önlemek için rahim içine uygulanan bir küçük bir alet) yerine konduktan sonra
– Sigara içmek
– Endometriozis (genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalık)
– Doğurganlık tedavisi gören veya doğurganlık ilaçları kullananlar.
DIŞ GEBELİK BELİRTİLERİ
Hamileliğin tipik belirtilerini ve semptomlarını deneyimlemenize rağmen, olası dış gebeliği anlamak için aşağıdaki belirtiler tanımlanabilir:
– Karın, pelvis, omuz veya boyun bölgesinde gelip giden ve yoğunluğu değişebilen keskin ağrılar,
– Vajinal kanama, normal döneminizden daha ağır veya hafif Gastrointestinal semptomlar,
– Halsizlik, baş dönmesi veya bayılma.
Birkaç dakikadan uzun süren keskin bir ağrı yaşıyorsanız veya kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurmanız önemlidir.
DIŞ GEBELİK NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Dış gebelikler doktorunuz tarafından teşhis edilir. Muhtemelen ilk olarak, karnınızda ağrı, hassasiyet veya kitle bulmak için bir pelvik muayene yapar. Doktorunuz ayrıca uterusun gelişmekte olan bir fetusu içerip içermediğini belirlemek için bir ultrason kullanacaktır. HCG seviyelerinin ölçümü de önemlidir. Beklenenden daha düşük bir hCG seviyesi, dış gebelikten şüphelenmenin bir nedenidir.
Doktorunuz ayrıca progesteron seviyenizi de test edebilir. Çünkü düşük seviyeler dış gebeliğin bir belirtisi olabilir. Buna ek olarak, doktorunuz, vajinanın üst kısmında, rahim arkasında ve rektumun önünde bir boşluk içine bir iğne yerleştirmeyi içeren bir prosedür olan bir kuldosentez yapabilir. Bu alandaki kan varlığı, yırtılmış bir fallop tüpünden kanamaya işaret edebilir.
DIŞ GEBELİK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Ektopik gebelik aşağıdaki şekillerde tedavi edilebilir:
Vücudun hamilelik dokusunu emmesine izin veren ve hamileliğin ilerleyişine bağlı olarak fallop tüpünü kurtaran metotreksat verilebilir.
Tüpün gerilmesi veya yırtılması ve kanamaya başlaması halinde, kısmen veya tamamen çıkarılması gerekebilir. Bu durumda, kanamanın derhal durdurulması gerekir ve acil ameliyat gereklidir. Genel anestezi altında laparoskopik cerrahi yapılabilir. Bu prosedür dış gebeliği sonlandırmak ve etkilenen fallop tüpünü onarmak veya çıkarmak için bir laparoskop kullanılan cerrahi operasyondur. Dış gebelik laparoskopik olarak çıkarılamazsa, laparotomi adı verilen başka bir cerrahi işlem uygulanabilir.