Yüzücü kulağı, dış kulak yolunun iltihaplanmasıdır. Kulak kanalının suyla uzun süre temas halinde olması, kulak çubukları gibi yabancı cisimlerin kullanımı, kulak kaşınması ve bazı cilt hastalıkları gibi durumlar yüzücü kulağına yol açabilir.
Dış kulak iltihabında artış: Uzmanlar uyarıyor! "Yüzücü kulağı" nedir, nasıl önlenir ve tedavi edilir?
Son zamanlarda dış kulak iltihabı vakalarında artış gözlemleniyor. Özellikle yaz aylarında havuz ve deniz gibi su ortamlarında daha fazla vakayla karşılaşılan bu durum, halk arasında "yüzücü kulağı" olarak da biliniyor.Peki dış kula iltihabı nasıl tedavi edilir?
YÜZÜCÜ KULAĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kulakta ağrı
Kaşıntı
Kulaktan akıntı gelmesi
Kulakta şişlik ve kızarıklık
İşitme azalması
DIŞ KULAK İLTİHABI TANISI NASIL KOYULUR?
Yüzücü kulağı tanısı, kulak muayenesi ve otoskopi adı verilen bir yöntemle konulur. Gerekirse, akıntıdan örnek alınarak bakteri veya mantar olup olmadığı da araştırılabilir.
Yüzücü kulağının tedavisi iltihabın şiddetine göre değişir. Hafif vakalarda antibiyotik veya mantar ilaçları içeren kulak damlaları veya merhemler reçete edilebilir. Ağrı şiddetliyse ağrı kesici de kullanılabilir. Kulak kanalında daralma veya tıkanıklık varsa, doktor tarafından kulak temizliği yapılabilir.
DIŞ KULAK İLTİHABI NASIL ÖNLENİR?
Havuzdan veya denizden çıktıktan sonra kulaklarınızı iyice kurulayın.
Kulak çubukları, parmaklar veya diğer yabancı cisimlerle kulak kanalınızı tahriş etmeyin.
Kulaklarınızda kaşıntı olsa bile kaşımaktan kaçının.
Kulaklarınızda egzama veya sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları varsa, doktorunuza danışın.
Havuzlarda klor seviyesinin yüksek olması iltihaplanmaya yol açabileceğinden, havuz seçiminize dikkat edin.
Yüzücü kulağı tekrarlayan bir problemse veya kulak akıntısında koku, işitme kaybı gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmanız önemlidir.