Dizanteri neden olur? Nasıl bulaşır? Kanlı ishal olarak da bilinen dizanterinin tedavisi

Sindirim sistemi ile ilgili bilinen en bulaşıcı hastalıklardan olan dizanteri, halk arasında kanlı ishal olarak da bilinir. Ünlü sporcu Naim Süleymanoğlu'nun da gençliğinde geçirdiği dizanteri içtiğiniz su ya da kirli gıda tüketimi sonrası olabilir. Peki dizanteri neden olur? Tedavi süreci nasıl ilerler?

Dizanteri, yüksek ateş ve kanlı dışkılama belirtileri ile ortaya çıkar. Kanlı ishal olarak da bilinen dizanteri, bağırsak enfeksiyonlarından biridir. Su ve dıdaların dışkı ile kirlenmesi sonucu dizanteri ortaya çıkar. Peki, tedavisi nasıldır?

DİZANTERİ NEDİR?

Vücuttaki su oranının iyiden iyiye düştüğü dizanteri hastalığında bakteri bazı durumlarda iç organlara yayılabilir. Özellikle dizanteri nedir, neden olur gibi sorular internette sıklıkla sorgulanabilir.

Dizanteri Hastalığı Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Bu hastalık ile birlikte vücuttaki su kaybı yüksek orandadır. Çünkü ishal nedeni ile kaybolan sıvının yerine konulması için günlük olarak bol miktarda su tüketilmesi gerekir. Ateş, kusma ve ishal gibi belirtiler görüldüğü andan itibaren mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.

Gerekli muayenenin ardından hastalığın tanısı konularak tedaviye başlanır. Hekimin uygun gördüğü takdirde antibiyotik kullanımı da gerekebilir. Hastalardaki bulantı ve kusmayı önleyici ilaçlar da kullanılır. Bazı durumlarda ise hastaya serum takviyesi de uygulanır. Dizanteri bulaşıcı bir hastalık olduğu için mutlaka dikkatli olmak gerekir. Aynı zamanda dizanteri hastalığının tedavisi yaklaşık 2 ve ya 3 hafta kadar sürebilir. 

Dizanteri Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Geçmişten günümüze en bulaşıcı olan hastalıklardan bir tanesi de dizanteridir. Dizanteri özellikle yaz aylarında daha sık görülebilir. Günümüzde sıklıkla 1 ve 5 yaş arasındaki çocuklarda dizanteri görülebilir.

Dizanteri hastalığı nedir? Dizanterinin belirtileri nelerdir? Dizanterinin  tedavisi var mıdır? - Sağlık Haberleri

dizanteri hastalığı hijyenik olmayan ortamlarda ve kirli suların bulunduğu bölgelerde daha fazla ortaya çıkar. Dizanteri olan kişilerde kanlı ve sulu ishal görülebilir. Ayrıca bu kişilerde mide bulantısı, ani kusma, ateş, titreme ve mide krampları yaşanır. Baş ağrısının da yaşandığı kişilerde enfeksiyonlar da ortaya çıkabilir.

Dizanteri Hastalığında Beslenme Şekli Nasıl Olmalı?

Dizanteri hastalığına sahip olan kişiler beslenme düzenlerine çok dikkat etmeliler. Bu hastalık esnasında çok sıvı kaybedileceği için günlük su tüketim miktarı mutlaka arttırılmalı.

Hastalık süresince yoğurt, patates püresi, pirinç lapası, muz, elma ve taze meyve suları gibi tüketimi kolay olan besinler tüketilmelidir. Dizanteri olan kişiler yüksek kalorili ve sindirim sistemini yormayan gıdalar önerilmektedir. 

Dizanteri neden olur? Nasıl bulaşır? Kanlı ishal olarak da bilinen dizanterinin tedavisi ile ilgili etiketler sağlık dizanteri nedir dizanteri neden olur
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.