Dizaynı hazır, imalat başlıyor: Yerli uzay aracının Ay'a iniş yapacağı tarih belli oldu!
Cumhuriyet’in 100’ncü yılında bir Türk’ün Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderileceğinin açıklamasının ardından detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, aracın dizaynının hazır olduğunu ve haziran ayının sonu itibarıyla imalata başlayacaklarını belirtti. Peki aracın özellikleri ne olacak? İşte tüm detaylar...
Savunma, havacılık ve uzay alanında 'yerlilik ve millilik' hamlelerinin meyveleri yavaş yavaş alınıyor.
Özellikle savunmada yerli imkanlarla geliştirilen araçlar, hem Türkiye'de hem de dünyada yavaş yavaş ses getirmeye devam ederken, bir diğer hamle de uzay alanında geldi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, yerli uzay aracında dizaynın neredeyse hazır olduğunu söyledi.
TAMAMEN MİLLİ ALTYAPI İLE DİZAYN EDİLDİ
Yeni Şafak'ın haberine göre, uzay aracı üç aşamalı bir tasarım sürecinden geçiyor. Konuya değinen TUA Başkanı Yıldırım, "Yerli ve milli uzay aracında nihai tasarım safhasına gelmiş bulunuyoruz. Aracın tasarımı TÜBİTAK UZAY tarafından gerçekleştiriliyor. Yurt dışından kimseyle çalışılmadı, tamamen milli altyapı ile dizayn edildi" dedi.
"3 GÜN BOYUNCA AY'A YOLCULUK EDECEK"
Tamamına yakınının yerli ve milli imkanlar ile geliştirileceği belirtilen uzay aracı için Delta-V ve TÜBİTAK UZAY’ın var gücüyle çalıştığını ifade eden Yıldırım, "Aracın uzayda hareket etmesini sağlayacak motoru yüzde 100 yerli olacak, tamamında ise toplamda yüzde 70 yerlilik hakim olacak. Uzay aracı 3 gün boyunca aya yolculuk edecek, burada yörünge rota düzeltmeleri illaki olacak. Navigasyon gibi bazı özellikler daha önce aya gitmiş ülkeler ile istişare edilip satın alınacak" dedi.
"BU KONUDA DÜNYA LİDERİYİZ"
Uzay aracının hibrit iticilere sahip olacağını, yani hem sıvı hem katı yakıtın birlikte kullanılacağını söyleyen Yıldırım, "Bu konuda dünyada yapılan örneklere göre çok iyi bir yerdeyiz. Hatta dünya lideriyiz desem abartmış olmam" ifadelerini kullandı.