Doğal gaz depolama tesisleri kış dönemine hazır

Doğal gaz tüketiminin en yoğun olduğu kış dönemi için Silivri’deki Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisleri’nde hareketlilik yaşanıyor.

Kış ayları yaklaşırken, artan doğal gaz ihtiyacını karşılamada Silivri Yer Doğal Gaz Depolama Tesisi de görev üstleniyor. Tesis, Değirmenköy ve Kuzey Marmara olmak üzere iki bölümden oluşurken Değirmenköy'deki rezervuarlar yıllık 600 milyon metreküp, Kuzey Marmara'da denizin altındaki rezervuarlarsa 2 milyar 500 milyon metreküp doğal gaz depolama imkanı sunuyor.

Rezervuarlara basılan gaz, ihtiyaç halinde işleme tabi tutulmak üzere ortak tesise gönderilirken burada işlenen gaz, BOTAŞ'ın ana iletim hattına salınmaya elverişli duruma geliyor. İletim hattına günlük 28 milyon metreküp gaz sağlayabilen tesis, Türkiye'nin günlük doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılıyor.

İşletme Müdürü Erkan Akbaş Silivri’deki tesislerin Türkiye'de gaz sağlayıcılığının önemli altyapılarından biri olduğunu, enjeksiyon ve geri üretim olmak üzere iki büyük işlevi sağladığını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

"Enjeksiyon için BOTAŞ ana iletim hattından biz gazı teslim alıyoruz, ölçüp kompresörlerimizle basınçlandırıyoruz. Tüketilmiş gaz kuyuları kullandığımız için onların basınç düzeyine getirmemiz gerekiyor. Bu düzeye getirdikten sonra da gazı depoluyoruz. Tesisin günlük enjeksiyon kapasitesi 21 milyon metreküp. Depoladığımız gazı da ülkemizin gaz ihtiyacı olduğunda ana iletim hattına vermek üzere tekrardan geri üretim yapıyoruz. Geri üretim enjeksiyon kadar kolay değil. Belli süreçlerden geçiyor. Öncelikle tesise aldığımız gazı içindeki serbest sıvılardan ayrıştırıyoruz. İçindeki sıvı içeriği tükendikten sonra su ve hidrokarbon buharını almamız gerekiyor. Gazı BOTAŞ ana iletim hattı standardına getiriyoruz. Bunu hatta vermeden önce kontrollerini yapıyoruz, sonrasında sisteme veriyoruz."

ÜRETİMİN 2022 SONUNDA YAKLAŞIK 3 KAT ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Akbaş, tesislerdeki doğal gaz depolama kapasitesini yükseltme amacıyla çalışmalar yürüttüklerini aktarırken, yıllık depolama kapasitesini 4,6 milyar metreküp seviyesine getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Kapasite çalışmalarını önümüzdeki yılın son çeyreğine kadar bitirmek istediklerini söyleyen Akbaş, "Denizde iki sondaj platformu, kuyu açma çalışmalarını sürdürüyor. Bir tanesi kuyuların büyük bir kısmını açmış durumda. Şu anda toplam 3 milyar 141 milyon metreküp olan yıllık depolama kapasitemiz, 4,6 milyar metreküpe ulaşacak. Günlük 28 milyon metreküp olan geri üretim kapasitemiz 75 milyon metreküpe, 21 milyon metreküp olan enjeksiyon kapasitemiz ise 45 milyon metreküpe yükselecek." değerlendirmesini yaptı.

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.