Doğu Akdeniz'deki kavga 'gaz hidrat yatakları' için mi?
Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Doğu Akdeniz'deki kavganın arkasında sadece 1 trilyon dolar değerindeki doğal gaz ve petrol yatakları olmadığını ileri sürdü. Ağar'a göre küresel devlerin asıl iştahını kabartan her birimi 30 birim doğal gaza eşit olan gaz hidrat yatakları. Ağar karadaki kaya gazlarının deniz versiyonu olan gaz hidratı çıkartacak teknoloji ise sadece üç ülkede bulunduğunun altını çiziyor ve Rusya-ABD angajmanlarına dikkat çekiyor.
Türkiye'nin Libya ile imzaladığı mutabakat ile Doğu Akdeniz'de kartlar yeniden dağıtıldı. Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan bu anlaşma sonrası tam anlamı ile tutuşurken Rumların İsrail ile çıkarttığı gazı deniz altından Yunanistana götürme planı da çöktü.
Gelişme sonrası başta AB olmak üzere bölgede planları olan ülkeler Türkiye'yi baskı altına almak için girişimlerini sürdürüyor.
Peki bölgeye sınırı bile olmayan ülkelerin Doğu Akdeniz'e ilgisi neden. Kavganın nedeni buradaki doğalgaz ve petrol yatakları mı? Abdullah Ağar'a göre hayır.
Ağar bu konudaki görüşlerini Superhaber'le paylaştı.
İşte Ağar'a göre asıl mesele:
"Doğu Akdeniz'deki mesele sadece ‘olduğu varsayılan’ 3,5 trilyon m3 doğalgaz ve 2 milyar varil petrol değil.
Bu rezervin bile piyasa fiyatı ~1 trilyon $’a denk geliyor.
Ama Doğu Akdeniz'de asıl GAZ HİDRAT YATAKLARI var. Ve 1 birim gaz hidrat, 30 birim doğalgaza eşit. Varın şimdi siz, paranın/kavganın büyüklüğünü düşünün.
Denizdeki gaz hidrat, karadaki kaya gazının aynısı.Denizdeki gaz hidratı çıkartma teknolojisi bildiğim kadarıyla şu an sadece Japonya, ABD ve Rusya’da var. ABD ve Rus angajmanlarını bir de buradan okumakta fayda var."
PEKİ GAZ HİDRAT NEDİR?
Gaz hidratlar karada olmakla birlikte çoğunluk deniz tabanında bulunan kristal halde bulunan ve su molekülleri içine hapsolmuş metan, etan ve propan gibi hafif doğal gazlardan oluşan katı maddelerden oluşuyor.
Gaz hidratlar, 18. yüzyılın ilk çeyreğinde laboratuvar ortamında tesadüfen keşfedildi. Gaz hidratların doğada kendiliğinden oluşabildiği ise ancak 1960’ lı yıllarda Rusya’ nın Messoyakha bölgesindeki donmuş toprak (permafrost) alanlarından gaz hidrat çıkarılmasıyla anlaşıldı.
GAZ HİDRAT GELECEĞİN ENERJİ KAYNAĞI
30 yılı aşkın süredir gaz hidratların denizlerdeki tortullarda oluşabildiği bilinmekte. Yapılan araştırmalar 1 m3 gaz hidratın 164 m3 doğal gaz içerebildiğini ortaya koydu. Kendi hacminden 164 kat daha büyük hacimdeki gazı bünyesi içerisine hapsedebilme özelliğinden dolayı gaz hidratlar yakın geleceğin enerji kaynağı olarak değerlendiriliyor.
İLK ÇALIŞMALAR ABD'DE BAŞLADI
Gaz hidratların ticari kullanımına yönelik ilk araştırmalar 1982 yılında ABD'de başladı. Amerikan bilim adamları ABD’nin güneybatı kıyılarına yakın Atlantik Okyanusu diplerindeki Blake sırtından çıkarılacak gaz hidrat kaynakları ile 100 yıllık doğal gaz ihtiyacının karşılanabileceği belirtimişti.
ÇİN ÇIKARMAYA BAŞLADI
Çin geçtiğimiz hafta ilk kez Güney Çin Denizi'nde Shenhu bölgesinden ticari değeri olan gaz hidrat kaynaklı doğal gaz çıkarmaya başladı. Böylece 1277 metre derinlikte, deniz tabanından 203 metre aşağıda bulduğu gaz hidrat rezervlerine erişmeyi başararak, dünyada gaz hidrat temelli sürekli doğal gaz çıkarabilecek ilk ülkeler arasına girdi.
TÜRKİYE'DE DURUM NE?
Türkiye ilk kez 2000’li yılların başında Karadeniz’deki gaz hidrat oluşumlarını bir TÜBİTAK projesi olarak incelemeye başladı. İzmir 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Prof. Dr. Günay Çiftçi liderliğinde son 12 yıldır bünyesindeki Koca Pirireis isimli araştırma gemisi ve sismik laboratuvarı olan Seislab ile destekliyor. Bilgi toplama ve analiz faaliyetlerini yürütüyor. Başta Karadeniz olmak üzere, Akdeniz ve Marmara Denizleri yoğun gaz hidrat potansiyeline sahip. Bu rezervler gelecekte Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını çözme potansiyeline sahip.