Doğum Koçu Doula nedir? Doğum Koçu Olma Şartları Nedir? Doula Ne Kadar Kazanır?

Dünyanın birçok ülkesinde anne adaylarına hem hamilelik sürecinde hem de doğum sonrasında yardım eden kimselere doula ya da doğum koçu deniyor. Anneye çocuğa dokunmasını, çocuğu rahatlatma yöntemlerini anlatan, öğreten doğum koçları son yıllarda ülkemizde de popüler hale gelmiştir. Peki doğum koçu olma şartları nedir? Nasıl Doğum koçu olunur?

Doğum Koçu ya da bilinen adıyla doula, anne adaylarına hem hamilelikte hem de doğum sonrasında yardımcı olan kimsedir. Özellikle doktor randevularından sonra annelerin aklında cevaplanmamış bir yığın soru karşısında bocalayan yeni anneye destek olan doğum koçları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son dönemde oldukça popülerdir.

Doula, doğumun mucizesine inanan ve her kadında doğuştan var olduğuna inanılan annelik içgüdüsünü gerçek potansiyeli ile ortaya çıkarmaya yardımcı olan kimsedir. Dolu eski Yunanca'da "Hizmet eden kadın" anlamına gelir. Peki Doğum koçu nasıl olunur? Şartları Nedir? Doğum koçları aylık maaşı ne kadardır?

Doğum Koçu nedir? | Hamilelik

DOĞUM KOÇU OLMA ŞARTLARI

Doğum anında anneye hiçbir medikal müdahalede bulunmadan tamamen fiziksel ve ruhsal rahatlama sağlayan doğum koçları, doğumdan sonra da anneye nefes egzersizler ve masaj yöntemlerini aktarır. Doğum koçu olabilmek için öncelikle doğum koçu sertifikası alınması gerekmektedir. Doğum koçu olarak çalışabilmek için üniversitelerin üniversitelerin 'ebelik', 'hemşirelik', 'fizyoterapi ve rehabilitasyon', 'psikolojik danışmanlık ve rehberlik' ya da psikoloji bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir.

Doğum Koçu olabilme şartları arasında yer alan üniversite bölümleri arasında, Tıp, Ebelik, Hemşirelik, Psikoloji, Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği ve Özel Eğitim Öğretmenliği bulunuyor.

Diğer yandan bu eğitimi alanlar sonrasında doğum koçu sertifikası alması gerekmektedir.

Doğum Koçları Aylık Ne Kadar Kazanır?

Birçok meslekte olduğu gibi doğum koçluğu maaşlarında da çalışan ve danışan arasında yapılan sözleşme önemlidir. Ancak dünya genelinde doğum koçlarının aylık maaşları 4500 TL ile 10 bin TL arasında değişebilmektedir.

Doğum Koçları Kamu Kurumlarında Görev Alıyor mu?

Nefes egzersizi, Doğuma Hazırlık Eğitimi, Aromatik terapi, Minerallerle İyileşme ve Kuantum Tedavisi gibi başlıklarda eğitim alan doğum koçları kamu kurumlarında da görev alabilmektedir. Devlet kurumlarında doğum koçu olarak çalışabilmek için;

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

* Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak.

* Kasten işlenmiş suçlar dolayısıyla 1 yıl veya üzerinde ceza almamak.

* Ebelik, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da Psikoloji Bölümü’nü bitirmiş olmak.

* Doğum Koçluğu Eğitimi almak.

* Doğum Koçluğu Sertifikası almak.

* Hamilelik, doğum sırası ve doğum sonrası süreçlerine hakim olmak gibi temel kriterlerin karşılanması gerekmektedir.

Son olarak doğum koçlarının tıbbi yeterliliği bulunup bulunmadığı konusu da tartışılan konuların başında geliyor. Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, doğum koçluğu hakkında şu bilgileri aktardı:

"Doğum koçları, mevcut doğum seçenekleri konusunda anne adaylarını destekler. Kesinlikle herhangi bir sağlık çalışanın müdahalesine karışamazlar. Anne adına herhangi bir işlem için karar veremezler. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın bir yasa ve yönetmeliği mevcut. Ama sanıyorum bu son zamanlarda yaşanan olaylarla ilgili Bakanlığın bu yönetmeliği yeniden revize etmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.