Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? En etkili doğum kontrol hapları! Doğum kontrol hapı zararlı mı?
Gebeliği önlemede hap kullanımı, geri dönüşümlü bir doğum kontrol yöntemidir. Hap kullanımı, döllenmeyi ve hamileliği önlemek adına her gün bir hormon tableti almayı içerir. Sağlıklı doğum kontrol yöntemleriyle ilgili merak edilen en önemli konulardan biri de doğum kontrol hapının nasıl kullanılacağı. Peki, doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Ayrıntılar haberimizde...
Hapın etkili olabilmesi için bir hapı kaçırmamak önemlidir. Doğru şekilde alındığında, hap% 99'un üzerinde etkilidir. Hap, bir pratisyen hekim veya jinekolog tarafından (örneğin, bir planlama merkezinde) reçete edilmelidir. Hastasıyla bir görüşme sırasında bu doktor hangi hapın kendisine en uygun olduğunu değerlendirir. Peki, doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Detaylar haberimizde...
Hap çok güvenli bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir. Verimlilik% 99,7'dir. Öte yandan, hapın alınmasından sonraki üç saat içinde kusma, kusma veya belirli ilaçlarla (örneğin antibiyotikler) etkileşim durumunda, etkinliği% 91'e düşebilir.
Emziriyorsanız mikro progesteron hapı alınabilir. Doğumdan iki ila üç hafta sonra başlanabilir. Emzirmiyorsanız, mikroprogestojen hapı doğumdan hemen sonra kullanabilirsiniz.
DOĞUM KONTROL HAPI NASIL KULLANILIR
Kombine hormon hapı üç düzeyde çalışır. Bu hormon kombinasyonu sayesinde yumurtalıkları dinlendirerek yumurtlamayı engeller. Olası bir yumurtanın implantasyonunu önlemek için uterusun iç yüzeyini daha az hoş hale getirir. Son olarak, östrojen progestojen hapı, spermin serviksten geçmesini önlemek için servikal mukusu değiştirir. Yalnızca progestin içeren haplar, esas olarak mukusu değiştirerek çalışır.
Bu haplar sadece düşük dozda bir progesteron türevi içerir. Mukusa etki etmenin yanı sıra, rahim iç yüzeyine de etki ederler. Her durumda, ilk tableti adetin ilk gününde ve yirmi bir veya yirmi iki gün boyunca almalıdır. Ardından yedi gün mola verdik, ardından kurallar görünmelidir. Yirmi bir veya yirmi iki gün boyunca tekrar bir tablet alın.
DOĞUM KONTROL HAPI ZARARLI MI?
Ortalama 28 gün adet döngüsünün uzunluğudur. Yumurtlamadan önce ve sonra olmak üzere iki aşamaya ayrılır . Kadınlık hormonları, östrojen ve progesteron, yumurtalıkların işleyişine aktif olarak katılır. İlk aşama, oositler tarafından östrojenin üretildiği yaklaşık iki hafta sürer.
Bu östrojenler, rahmi uyarmak, rahim ağzını açmak ve rahim tarafından üretilen ve siklusa göre az veya çok kalınlaşan bir tür ağ olan servikal mukus üretimine neden olmak için kullanılır. Tek bir oosit büyümesini tamamlar, diğerleri ölür. Yumurtlama, bu oositin yumurtalık dışında tüpe atılmasıdır. Teorik olarak döngünün on dördüncü gününde gerçekleşir. Pratikte bu tarih kadınlara göre dalgalanmaktadır.
Hap, kilo alımına, küçük vajinal kanamaya (düşük dozlu haplarla daha yaygın), baş ağrısına, mastodini, pelvik ağrıya (özellikle mini doz haplarla), amenoreye, ağır bacaklara veya varise neden olabilir. Özellikle sigara içen kadınlarda miyokard enfarktüsü ve felç riski artmaktadır. Bu risk 35 yaşından sonra daha da artar. Ek bir kardiyovasküler risk faktörü (arteriyel hipertansiyon, diyabet, obezite) durumunda da risk artar.
DOĞUM KONTROL HAPI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İdeal olarak aynı anda günde bir tablet alın. İlk 21 tablet hormon içerir. Son 7 tablet hormon içermez ve kadın tercihine göre alabilir veya almayabilir. Bir kaç günlük ara verene kadar adet döneminizin başlamaması mümkündür ve bu konuda endişelenmemelisiniz. Her durumda, maksimum 7 günlük bir durma süresine uymak çok önemlidir, aksi takdirde bu yöntemin etkinliği optimal olmayacaktır.
Bu yöntem vücut için tehlikeli değildir ve birkaç ay kullanılabilir. Ayrıca belirli bir süre boyunca (örneğin, bir yolculuk) kullanılabilir ve ardından normal alımına geri dönülebilir. Bazı kadınlarda migren, yorgunluk, adet kanaması ve iştah artışına neden olabilir. Bu doğum kontrol yöntemini kullanmak için doktordan reçete alınması gerekir.