Dünya genelindeki MSCI hisse senedi endekslerinin ağırlıklı ortalamasını yansıtan tüm dünya hisse senedi endeksi ise işlerin iyi gitmediği 2022 yılında %20'ye yakın düşerken, geçen sene ise havanın yine bir tık toparlanması ile kayıplarını telafi etti. Sözün kısası senenin son dönemlerinde, ABD'den gelen ve enflasyonunun kontrol altına alındığı algısını pekiştiren pek çok sayıda makro veriye ilaveten FED'in de artık faiz indirimlerini konuşması ile pek çok enstrümanda kaydedilen olumlu havanın yılın ilk çeyreğinde yerini bir tık da olsa değer kaybına terk edebilir.
Dolar bu yıl TL açısından nasıl seyredecek?
Dünyada hava iyiyken terk edilen güvenli liman dolar; hava bozuk olduğunda ise sığınılacak yegâne liman olarak görülüyor. 2022 yılında durum böyleyken %7,6 değer kazanan dolar (yani 6 para birimine göre doların değerini gösteren sepet kur: DXY) 2023 yılının büyük bölümünde liderliği elinde tutsa da, havanın biraz da olsun düzelmesi ile yerini değer kaybına bırakarak seneyi %2 civarında düşüşle tamamladı. Peki dolar bu yıl TL açısından nasıl seyredecek? İşte detaylar...
Kıbrıs İktisat Bankası yorumuna göre, 2023 sonunda kaydedilen dolar sat ne alırsan al rallisinin yerini ilk etapta bir miktar düzeltmeye terk edeceği -yani doların değer kazanacağını- sonra ise 2024 genelinde olumlu bir eğilimin ya da temkinli iyimserliğin hüküm süreceği bekleniyor. Bu neden de, yılın ilk günlerinde 1,10 seviyesinin üzerini test eden ve son 6 ayın zirvesine yükselen EURUSD paritesi bu sabah 1,0950 seviyesine kadar geriledi.
Paritenin 1,0870 seviyesine kadar geri çekilmesi ise beklenen bir gelişme olabilir. Akabinde ise 1,1270 seviyesini konuşmaya başlayacağız. Geçen yılı %5 artışla 2017'den bu yana en güçlü yıllık performansını sergileyerek kapatan kraliyet aslanı Sterlin (GBPUSD), yılın ilk döneminde düzeltme hareketini tamamladıktan sonra 1,31 seviyelerini ilk etapta takip edilecek.
MERKEZ’İN REZERVLERİ GÜÇLENDİ
Türk mali piyasalarında ise USDTRY kuru yılı 29,50 seviyesinden ve dolar karşısında %37 değer kaybı ile tahminlerimize paralel tamamladıktan sonra yeni yıla biraz daha hızlı bir başlangıç yaparak 29,70 seviyesini aştı. 2024 sonu bilanço çalışma kuru ve beklentisi psikolojik 40 seviyesinde. Ama TL'nin reel anlamda değer kaybetmesi beklenmiyor. Burada TL faizi gerekli korumayı sağlayacak. TCMB'nin rezervlerinin de hızla toparlanmaya devam ettiğini ve bu iyileşmenin 2024 yılında da süreceği düşünülürse (TCMB'nin swap ve hazine dövizleri hariç net döviz pozisyonu eksi 78 milyar dolar seviyesi ile dip yapması ardından son verilere göre eksi 45 milyar dolara kadar iyileşti) tıpkı geçen yıl olduğu üzere döviz piyasasında ana belirleyici oyuncunun yine TCMB (kamu) olabileceğini ve bunun da kur cephesinde 'kontrollü' bir yükselişe zemin hazırlayacağını düşünüyoruz. Yani piyasa uzmanları, döviz piyasasında 'kontrolsüz' bir hareket beklemiyor.