Dolar neden düşer, neden yükselir?
Haftalardır devam eden büyük yükselişin ardından dolar kuru, bugün itibariyle 13 TL seviyelerine kadar düştü. Dolar kurunda meydana gelen bu çalkantılı değişimin ardından doların neden ve hangi koşullara bağlı olarak düşüp yükseldiği büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Peki, dolar neden düşer? Ayrıntılar haberimizde...
Dolar kurundaki düşüş devam ediyor. Dolarda meydana gelen çalkantılı değişimin ardından, doların düşmesi veya yükselmesinin neye bağlı olduğu merakla araştırılmaya başlandı. Peki, Dolar neden düşer, neden yükselir? Detaylar haberimizde...
DOLAR NEDEN DÜŞER, NEDEN YÜKSELİR?
Döviz kurunu etkileyen başlıca unsurlar; FED kararları, IMF, Uluslararası ticaret, cari açık, para birimine olan arz-talep, enflasyon değişimleri, ekonomik ilişkiler, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları, turizm ve dış ilişkiler olarak tanımlanabilir.
Bir ülkenin ithal ettiği ürün kalemi ve hizmetlere ödediği miktar, ihraç ettiği mal ve hizmetlere ödediği miktarı aşıyor ise cari açık oluşur. Ülkede cari açığın oluşması döviz kurlarının artması demektir. Ayrıca Dövizin ve doların yükselmesinin onlarca nedeni vardır.
Piyasalarda dolar hakimiyeti 1945‘li yıllarda yani 2. Dünya savaşı döneminde imzalanan Bretton Woods anlaşması maddeleri ile başladı:
-Dünya üzerinde kullanılan bütün döviz ürünlerinin dolara endekslenmesi
-Doların altın karşılığında endekslenmesi
Bu kararlar sonucunda "Amerikan yüzyılı" adı verilen süreç başladı.
FED NEDİR?
Amerika Birleşik Devletleri’nde 1913’te Federal Reserve yasası ile başlayan bir sistemdir. İçinde pek çok bankanın yer aldığı bu sistem, bankaların genel organizasyonu olarak da nitelendirilir.
Amerika’da yaşanan ve 1930’lu yıllar süresince devam eden Büyük Buhran döneminde, paranın değer kaybetmemesi için alınan önlemlerden bazıları da FED’e tanınan yetkilerdir. Bu çerçevede, FED hükümet denetiminde olmaksızın kendi kararlarını alan bir kuruluş haline geldi ve kriz sonrasında FED’in olanakları arttırıldı.
FED’in görev tanımı kapsamında aşağıdaki 2 önemli misyon yer alır:
Piyasaya sıcak para girişi yapılması ve kullanıdırılacak kredi oranları ekonominin durumunu değerlendirerek kararlaştırmak.
Problemsiz ve güvenilir bankacılık felsefesini geliştirmek ve yaymak.
Bu görevler FED’in temel misyonlarıydı. Ancak bunları gerçekleştirebilmek için büyük bir yasal güce sahip olması gerekiyordu. Buhran döneminde verilen ve sonrasında arttırılan FED’in yetkilerinden biri olan otonom olma özelliği ise mutlak bir özelliktir.
KAYNAK: HangiKredi