BRICS 10 Tam Üye'de kaldı, Türkiye'ye diğer 12 ülkeyle birlikte "Resmi Ortak Üye" statüsü tanıdı. Bu gelişme, yıllardır Türkiye’yi tam üye olarak almayan Avrupa Birliği’nde endişe yarattı.
Dolara bir darbe daha! Türkiye BRICS’e ortak üye oldu
Küresel güç dengesinde Batı cephesinin alternatifi olarak konuşlanan BRICS topluluğu 16’ncı Zirvesi’nde yeni üye katılımlarıyla bir sonraki aşamaya geçti. Özellikle doların hakimiyetini yıkmak için çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye ve BRICS ülkeleri, Kazan Zirvesi’nde önemli kararlar aldı. Bunlarım arasında küresel para dolaşım sistemi olan ve ABD’nin kontrol ettiği Swıft sisteminin alternatifi tanıtıldı. İşte detaylar...
BRICS 16. Zirvesi, "Kazan Bildirisi"nde yer verdiği "Resmi Ortak Üyelik" statüsüne 13 ülkeyi davet etti. Türkiye, Endonezya, Cezayir, Belarus, Küba, Bolivya, Malezya, Özbekistan, Kazakistan, Tayland, Vietnam, Nijerya ve Uganda ile müzakereleri dönem başkanı Rusya yürütecek.
BRICS sosyal medya haber kanalı @BRICSinfokuruluşun 2024 Zirvesi'nde hiçbir yeni ülkeyi tam üyeliğe kabul etmediğini duyurdu.
Kuruluş buna karşılık sosyal medya hesabından, aralarında Türkiye'nin de olduğu 13 ülkeyi resmi "ortak ülke" (partner country) olarak kabul ettiğini ve bu ülkelerin BRICS girişimlerine katılacaklarını, daha sonra tam üye olmak üzere çalışmalarını sürdüreceklerini açıkladı. Bu sonuca göre BRICS şemasında Tam Üyelik ve Resmi Ortak Üyelik olarak iki kategori oluştu
BRICS Tam Üyeleri
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya'dan oluşuyor. Önceki Zirve'de üyeliği kabul edilen Suudi Arabistan iki listede de yer almadı. Henüz resmi açıklama yapılmamış olmakla birlikte Suudi Arabistan'ın BRICS üyelğinden çekilmiş olduğu varsayılıyor.
BRICS Resmi Ortak Üyeleri
Cezayir, Belarus, Bolivya, Küba, Endonezya, Kazakistan, Malezya, Nijerya, Tayland, Türkiye, Uganda, Özbekistan ve Vietnam.