Doların tahtı sallanıyor 159 ülke BRICS’in ödeme sistemine katılıyor

Doların rezerv para hakimiyetini bitirmek için başlatılan BRICS ödeme sistemine katılım çığ gibi büyüyor. Dünyada para dolaşımını sağlayan SWIFT sistemimin güçlü bir alternatifi olan yeni uygulama yerel paralarla yapılan ticareti artıracak.

İBRAHİM AÇAR

Ticaretin dolarla yapılması, Amerikan hükümetine sıfır faizle borç vermek anlamına geliyor. Çünkü devletler SWIFT sistemini kullanmak için dolar almak ya da bulmak zorunda. Bu da hem doların değerini artırıyor hem de Amerika, dünyanın zenginliğini sıfır faizle kullanıyor. İşte BRICS Ödeme sistemi, bunun önüne geçecek. BRICS News’in haberine göre, yetkililer, 159 katılımcının yeni ödeme sistemini benimsemeye hazır olduğunu doğruladı. Bu da, ekonomik ittifak sisteminin nihayet başlatıldığında koşmaya hazır olduğu şeklinde yorumlandı.

Uzmanlar, sistemin 2024 Zirvesi'nde duyurulacağını tahmin ediyor.

Bu yılın başlarında, BRICS bloğu blok zinciri tabanlı bir ödeme platformu yaratılacağını duyurdu. Bu, kolektifin küresel ekonomik konumunu yeniden tanımlayacak. Dahası, dünya çapındaki en büyük ödeme sistemlerinden bazılarıyla rekabet edecekti. Buna Batı'nın hakim olduğu SWIFT sistemi de dahil.

YEREL PARA BİRİMİYLE TİCARET

Yahoo raporuna göre, Rus yetkililer yakın zamanda yaptıkları bir düzeltmede bu sayıyı doğruladılar. Önceki açıklamalarda 160 ülkenin dahil olacağı söylentisi olsa da, sayı sonraki raporlarda açıklığa kavuşturuldu.

Ödeme sistemi, bloğun devam eden dolarizasyon karşıtı çabaları için hayati önem taşıyor. Katılımcı ülkelere yerel para birimleriyle ticaret yapma olanağı sağlayacak. Sonuç olarak, dolara olan uluslararası ihtiyaç azalacak.

Bu, ticaret yeteneklerini büyük ölçüde etkileyen 2022 yaptırımlarının ardından Rusya için hayati önem taşıyor. Bu silahlandırma, dolarizasyon karşıtı çabaların benimsenmesinin temel nedenlerinden biriydi. Şimdi, blok küresel bir sahnede daha kapsamlı bir şekilde rekabet etmeye hazırlanıyor. Ve aynı şekilde, ödeme platformu aracılığıyla para birimleri daha fazla benimsenen uluslar da öyle olacak.

Haberde, “Venezuela, Malezya, Tayland, Nijerya ve Türkiye gibi ülkeler bloğa girmeyi talep ettiler. Türkiye, tanınmış bir NATO üyesi. Dahil olması bloğun jeopolitik anlamdaki duruşunu büyük ölçüde değiştirecek. Türkiye, küresel güney merkezli kolektif içinde kucaklanan ilk NATO ülkesi olacak” denildi.

Doların tahtı sallanıyor 159 ülke BRICS’in ödeme sistemine katılıyor ile ilgili etiketler BRICS Dolar