Beşiktaş’ta Dolmabahçe Sarayı’nın olduğu alanda 16. Yüzyılda yer alan güzel koya Osmanlı kaptan-ı deryası gemileri konulurdu. 17. yüzyılda koy, neredeyse bir bataklığa dönüşmüştü. Bu yüzden de bataklık doldurularak kurutuldu ve padişahların gelerek dinlendiği bir hasbahçeye dönüştürüldü. Denizden doldurularak meydana getirildiği için bu bahçeye “Dolmabahçe” adı verildi. İlk başlarda Beşiktaş Saray-ı Hümayunu diye adlandırılırken daha sonradan ismi Dolmabahçe Sarayı şeklinde değişti.
Dolmabahçe Sarayı'nı kim yaptırdı?
Dolmabahçe Sarayı'nı kim yaptırdı? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yaptığı Dolmabahçe Sarayı gündem oldu. İşte detaylar…
Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecit tarafından 1839-1861 yılları arasında yaptırıldı.. Mimarları Garabet ve Nikoğos Balyan’dır. Dolmabahçe Sarayı, 250 bin m²’lik bir alan üzerine kuruldu. 600 m uzunluğunda mermer bir rıhtım üzerine inşa edildi. Sarayın 285 odası, 44 salonu ve 6 hamamı vardır. Dış cephe duvarları taştan, iç duvarlar tuğladan, sarayın iç döşemeleri ahşaptandır. Sultan Mehmet Reşat döneminde 1910-1912 yıllarında saraya, elektrik ve kalorifer sistemi ilave edildi.
Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecit tarafından 1839-1861 yılları arasında yaptırıldı.