Dolmabahçe'de imzalanan tarihi anlaşmanın detayları belli oldu: Gemiler 24 saat izlenecek

Ukrayna'daki limanlarda bekleyen tahılın taşınması için oluşturulan koridor tüm dünyada gündem olmaya devam ediyor. Türkiye'nin girişimleriyle oluşturulan koridorun detayları belli oldu. Buna göre, Odesa, Chernomorsk ve Yuzhn limanlarından amonyak, tahıl, gıda maddeleri ve gübre taşınacak. Operasyonun tamamı İstanbul'da kurulacak koordinasyon merkezinde takip edilecek.

Dolmabahçe mutabakatıyla Ukrayna depolarında bulunan 20 milyon tondan fazla tahıl küresel piyasalara açılacak. Çalışmalar, İstanbul’da kurulan Ortak Koordinasyon Merkezi’nde yürütülecek. Gemiler, tüm taraflardan ve BM heyetinden oluşan ekiplerce denetlenecek. Ukrayna limanlarına transit bir şekilde giriş yapacak gemilerin, belirlenen bir koridor üzerinden Ukrayna’ya geçişi sağlanacak. Ukrayna güvenlik zafiyeti nedeniyle mayınları temizlemeyecek, gemilerin geçişi için güvenli bir koridor açacak. Ukrayna karasularındaki faaliyetler, Ukrayna sorumluluğunda olacak.

ASKERİ GEMİ YOK

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, gemileri hiçbir askeri gemi takip etmeyecek. Uzaktan sivil kontrol yapılacak. Tüm dünyanın merakla beklediği tahıl krizi Türkiye öncülüğünde İstanbul’da atılan tarihi imza ile çözüldü. Önümüzdeki günlerde uygulamaya girecek anlaşma ile Ukrayna ve Rusya tahılı Karadeniz üzerinden dünyaya açılacak. İstanbul’da kurulacak olan Ortak Koordinasyon Merkezi’nin çalışmaları bir kaç hafta içerisinde tamamlanacak.

Operasyonun tamamı, İstanbul Levent’teki Milli Savunma Üniversitesi’nde kurulması beklenen “Ortak Koordinasyon Merkezi”nden yönetilecek. Merkez’de görevlendirilecek Türk yetkilinin albay ya da general olması planlanıyor.

AMONYAK, TAHIL VE GÜBRE TAŞINACAK

Ortak Koordinasyon Merkezi’nde taraflar ve BM temsilcileri daimi olarak görev yapacak. Operasyonların tümü İstanbul’daki koordinasyon merkezinden yapılacak. Odesa, Chernomorsk ve Yuzhn limanlarından amonyak, tahıl, gıda maddeleri ve gübre taşınacak. Bir kaç koridor ihtimali güvenliği tehlikeye sokacağı için tek koridor belirlenecek. Ticari gemiler belirlenen bu güvenli koridorda ilerleyecek. Gemiler, Ukrayna kara sularına girdiği anda mayınsız koridordan geçecek. Bu noktadan sonra gemiler Ukrayna güvencesinde olacak.

ÜLKELERDEN BİRİ MAYIN TEMİZLEYECEK

Güvenlikle ilgili herhangi bir sorun yaşanması halinde tarafların belirleyeceği ülkelerden biri Ukrayna kara sularında mayın temizliği yaparak bölgedeki güvenliği sağlayacak. Tüm sivil gemiler Ortak Koordinasyon Merkezi’ne kayıtlı olacak. Gemilerin içindeki malzemeler ayrıntılı olarak merkeze bildirilecek. Ürünün yüklendiği liman da teknik olarak izlenecek.

NEDEN 2 AYRI ANLAŞMA İMZALANDI?

Rusya ve Ukrayna ile ayrı ayrı anlaşma imzalandı. Savaş içerisinde olan iki devlet beraber bir faaliyette bulunmadığı için ayrı anlaşmalar imzalandı. Uzmanlar, Türkiye’nin burada bir nevi garantör ve arabulucu ülke rolünü üstlendiğini belirtiyor.

24 SAAT İZLENECEK

Riskleri en aza indirmek için gemilerin güvenliği uzaktan kontrol edilecek. Ortak Koordinasyon Merkezi’nde gemiler limandan çıkıp, Ukrayna’ya ulaşana akadar izlenecek. Anlaşmaya imza atan 4 taraf da 7/24 gemilerin nerede olduğunu takip edebilecek. Gemilere herhangi bir savaş gemisi ya da uçağı eşlik etmeyecek.

İnsansız hava araçları, koridora bir uçaktan daha fazla yakınlaşabileceği için gerektiğinde devreye sokulabilecek. Taraflar tarafından kararlaştırılan mesafe, Ortak Koordinasyon Merkezi’nin izni olmadan ve tüm taraflarla istişare edilmeden değiştirilemeyecek.

GÜNÜN VİDEOSU

Kazakistan'da düşen uçağın içinden görüntüler ortaya çıktı! 'Kelime-i Şehadet' sesleri yükseldi...

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı, Azerbaycan Hava Yolları'na ait uçağın Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düştüğünü bildirdi. Uçağın içinden düşüş anı bir yolcunun kamerasına yansıdı. Büyük korku anbean kaydedilirken yolcuların kelime-i şehadet getirdiği duyuldu. İşte dehşet anları...