Döviz hesaplarında kesinti oranı ne kadar?
Döviz hesaplarında kesinti oranı ne kadar? Döviz hesapları ile ilgili yeni bir karar çıktı. Döviz tevdiat hesaplarındaki kesinti oranı artırılması Resmi Gazete'de yayımlandı. Döviz mevduat hesaplarında stopaj oranı artırıldı. Peki kesinti oranı ne kadar? Yüzde kaç?
Son dakika gelişmesi ile birlikte Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında kesinti oranın çıkarıldığı yayımlandı. Döviz hesaplarında kesinti oranı ne kadar? Merak edilen detaylar haberimizde...
Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre bazı döviz tevdiat hesaplarında stopaj oranı artırıldı.
Kararın ilgili 4. maddesinde şu ifadeler kullanıldı:
22/7/2006 tarihli ve 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 1. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1) Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kâr paylarından;
i) Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda % 20
ii) 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda % 18"
Böylelikle, 1 yıldan uzun vadeli döviz tevdiat hesaplarında faiz ve katılım paylarından yapılan stopaj oranı yüzde 13’ten yüzde 18’e çıkarılırken, 6 ay ve 1yıl arası vadeli hesaplara uygulanan stopaj da yüzde 16’dan yüzde 20’ye yükseltildi.
6 aya kadar olan vadelerdeki oran ise yüzde 20’de kaldı.
DÖVİZ
Döviz, Türkçe'de yabancı ülkelerin paralarına deniliyor.Döviz kelimesi Türkçeye Fransızca'daki deviseden geçmiştir. Genel olarak döviz dendiğinde milletlerarası ödemelerde kullanılan ödeme araçlarının tamamı ifade edilir.