DSÖ 'Aşı pasaportu şartına' karşı çıktı
Koronavirüs salgının yayılmasının önüne geçmek için birçok ülke seyahat kısıtlamaları uyguluyor. Bu da önemli ekonomik kayıplara neden oluyor. Bu çerçevede AB ülkeleri "Aşı pasaportu şartı" getirilmesi yönünde bir öneriyi tartışmaya başladı. Ancak bu öneriye Dünya Sağlık Örgütü'nden itiraz geldi. Böyle bir şart getirilmemesini tavsiye eden DSÖ, buna gerekçe olarak halen çok az insanın aşılanmış olmasını ve aşıların virüsün yayılmasını önlemede ne kadar etkin olduğunun netleşmemesini gösterdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle "küresel acil durumun" devamı ve uluslararası seyahatler için "aşı pasaportu şartı" getirilmemesi yönünde tavsiyelerde bulundu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında aşı çalışmaları ve koronavirüse ilişkin gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.
Kovid-19 aşıları için küresel dayanışma çağırısında bulunan Ghebreyesus, "Sağlık çalışanları bitap düştü ve sağlık sistemleri gerildi. Bazı ülkelerde de oksijen kaynaklarının tehlikeli derecede azaldığını görüyoruz." ifadesini kullandı.
DSÖ Acil Durum Komitesi'nin salgını ele almak için bu hafta toplandığını hatırlatan Ghebreyesus, "Komite'nin, Kovid-19 aşılarının eşit bir şekilde dağıtılması gerektiğini vurgulamasından memnuniyet duydum." dedi.
Ghebreyesus, aşılamalarda sağlık çalışanları ve en yüksek risk altındaki kişilere öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.
DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise bir soru üzerine Komite'nin "seyahat eden kişiler için aşı olduğunu kanıtlayan belge bulundurması şartını" tavsiye etmediğini söyledi.
Komite'den yapılan yazılı açıklamada ise Kovid-19 salgınına yönelik "Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu'nun (PHEIC)" devamına karar verildiği kaydedildi.
Aşı üreticilerinin, aşıların güvenlik ve etkinliğine ilişkin ellerindeki verileri DSÖ ile paylaşması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Bu tür verilerin eksikliği, küresel düzeyde aşıların zamanında ve eşit bir şekilde tedarik edilmesinin önündeki bir engeldir." uyarısı yapıldı.
Son aylarda gündemde olan "aşı pasaportuna" ilişkin de Komiteden şu açıklama yapıldı:
Aşıların (virüsü) bulaşmayı azaltmadaki etkisi henüz bilinmediği için ve mevcutta çok sınırlı aşılama bulunduğu göz önüne alındığında, Komite ülkelere, gelen yolculardan aşı olduğuna dair kanıt istememelerini tavsiye etti."
Komite, seyahatlerde DSÖ'nin mevcut kılavuzuna ve bilinen temel uygulamalara riayet edilmesi önerisini de tekrarladı.