Brezilya’daki araştırmacılar ağır yanık tedavilerinde maliyeti çok ucuz olan yeni bir yöntem kullanmaya başladı. Şimdiye kadar ikinci ve üçüncü derece yanıkların tedavisinde gazlı bez, sulfadiazin merhem tedavisi uygulayan, kolajenli doğal tedavilerde ise domuz derisini tercih eden uzmanlar, tatlı suda yetişen ve Brezilya’da birçok balık çiftliğinde de üretilen tatlı su çipurasının derisinden faydalanmaya başladı.
Dünya bu fotoğrafı konuşuyor
Yanık tedavisinde merhem ve bandaj yerine alternatif yollar arayan Brezilyalı uzmanlar, tatlı su çipurasının derisini keşfetti. Bu yöntem hem daha ucuz hem de daha az acı veriyor.
Çipura balığının derisinin kullanıldığı yöntemde hastanın hissettiği acının daha az olduğu ifade edilirken, medikal tutarının da diğer yöntemlerden en az yüzde 75 oranında daha hesaplı olduğu dile getirildi. Balık olarak çipuranın seçilmesinin nedeninin ise en dayanıklı tatlı su balığının olması şeklinde açıklandı.
Boynu, kolları ve yüzünde ikinci derece yanıklar oluşan Maria Ines Candido da Silva isimli genç kadın üzerinde kullanılan ve tüm dünyada dikkat çeken balık derisi yöntemi en son ağır yanıklara sahip bir bebekte kullanıldı.
Bebeğin yanmış derisine sterilize edilmiş çipura balığı derisi saran doktorlar, bu yöntemi şimdiye dek ikinci ve üçüncü derecede yanığa sahip olan 56 adet hastada uyguladı.