Dünya Günü nedir? Dünya Günü nasıl ortaya çıktı? Neden Doodle oldu?
Dünya Günü nedir? 22 Nisan 1969 yılında, John McConnell tarafından, San Francisco'da düzenlenen Ulusal UNESCO'da açıklanmıştır. Dünyaya ve doğal güzelliklere karşı oluşan tehlikelerden korumak için alınacak tedbirlere dikkat çekmiştir. Google'ın Dünya Günü'nü Doodle yaparak ekranlarına taşıması sonrasında araştırma konusu olmuştur. İşte Dünya Günü nedir? Dünya Günü nasıl ortaya çıktı? Neden Doodle oldu? Merak edilen detaylar haberimizde...
Dünya Günü nedir? Arama motoru Google tarafından Doodle yapılan Dünya Günü gündem oluyor. Doğaya karşı yapılan saldırının ve doğal güzelliği korumak için alınacak tedbirlere dikkat çekmek için kutlanır. 22 Nisan 1969 yılında, John McConnell tarafından, San Francisco'da düzenlenen Ulusal UNESCO'da açıklanmıştır. İşte Dünya Günü nedir? Dünya Günü nasıl ortaya çıktı? Neden Doodle oldu? Merak edilen detaylar haberimizde...
DÜNYA GÜNÜ NE ZAMAN?
Çevre sorunlarına dikkat çekmek, dünya yaşamı ve güzelliklerinin farkına varmak için 22 Nisan günü Dünya Günü olarak kutlanıyor.
DÜNYA GÜNÜ NEDİR?
Amerikalı barış aktivist John McConnell'in ortaya attığı Dünya Günü, çevreye ve doğaya dikkat çekilmesi, yaşanılan dünyanın sorunlarının dile getirilmesi, çözüme kavuşturulması amaçlanır. Bu doğrultuda her yıl 22 Nisan günü çeşitli kutlamalarla gerçekleştirilir.
DÜNYA GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
22 Nisan Dünya Günü, 1969 yılında ilk olarak San Francisco'dadüzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyanın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak, karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıktı.John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks zamanı olan 21 Mart'ı önerdi. Çevre sorunlarına büyük bir kitle ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçti. Kutlamalara 20 milyon kişi katıldı, birçok konferans ve sempozyum düzenlendi, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD'nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlandı.
DÜNYA GÜNÜ NE ZAMAN ULUSLARARASI BOYUT KAZANDI?
Dünya Günü 1990'dan itibaren uluslararası çapta kutlanan bir güne dönüştü. Farklı etkinliklerle geçen Dünya Günü'nün, 200'e yakın ülkedeki kutlamalarını Washington merkezli Earth Day Network organize ediyor.İklim değişikliğine karşı mücadelede dönüm noktası olarak görülen Paris İklim Anlaşması da Dünya Günü'nün kutlandığı 22 Nisan 2016'da imzalandı.
DÜNYA GÜNÜ TÜRKİYE'DE NASIL KUTLANIYOR?
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), 22 Nisan Dünya Günü'nde Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması'nı düzenliyor. Yarışmada küresel ısınmanın eşiğini belli bir sınırda tutarak iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması amaçlanıyor.Yarışma, karbon ayak izini azaltma ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı direnci artırma için çalışmalar yürüten şehirleri öne çıkarıyor.