Dünya piyasalarında neler oluyor?

Dünya ekonomi ve siyasi gündemi en hareketli günlerini yaşıyor. Avrupa Birliği seçim sonuçlarıyla çalkalanırken Asya’da finansal sıkıntıyla uğraşan ülkelerin sayısı artıyor. ABD’de ise Trump-Biden başkanlık yarışında ilginç gelişmeler var. İşte detaylar…

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Fransa parlamento seçimlerinin ilk turunu gerçekleştirdi. Göçmen karşıtı, Avrupa Birliğine karşı 'şüpheci' politikaları ile korkunun ana kaynağı olan aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Ralli (RN) partisi, çıkış anketlerine göre, seçimin ilk turunu %34 ile kazandı.

Dünya piyasalarında neler oluyor?

MACRON ÜÇÜNCÜ OLDU

Sol blok %29 oy oranı ile ikinci, Fransa Başkanı Emanuel Macron'un partisi ise %22 civarında oy ile üçüncü sırada yer aldı. İkinci tur seçimler bu pazar günü yapılacak. Le Pen'in seçim öncesi yapılan bazı anketlere göre tahmin edilenden daha az oy aldığını not etmemiz gerekiyor. 

Ortak para birimi EUR, Fransa'daki erken seçimlerin ilk turunu, aşırı sağın projekte edilenden daha küçük bir farkla da olsa kazanması ardından yükseldi. Macron'un AB Parlamentosu seçiminden sonra yaptığı erken seçim çağrısından sonra kan kaybederek 1,0650 seviyesine kadar gerileyen ortak para birimi EUR, seçim sonuçları ardından haftaya yükselerek 1,0760 seviyelerinden başladı. EUR cephesinde yaşanan yükselişin bir kısmının da Cuma günü kaynaklı olduğunu not edelim. Cuma günü ABD'de açıklanan FED'in favori enflasyon göstergesi olan PCE, piyasa beklentilerinin paralelinde geldi. Yıllık bazda hem manşet hem de çekirdek PCE %2,6 artış kaydederken, aylık enflasyon son 6 ayın en düşüğüne geriledi. 

ABD ENFLASYON SONUCU İYİ GELDİ

ABD'de enflasyon rakamlarının mayıs ayında soğuduğunu gösteren verilerin FED'in bu yılın sonuna doğru faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentilerini güçlendirmesi doların elini zayıflattı. Vadeli piyasa fiyatlamalarına göre, Eylül ayında FED'in faiz indirimi ihtimalinin yaklaşık %63 olduğunu görüyoruz. Faiz indirim ihtimalini destekleyen PCE verisi ardından altının ons fiyatı, haftayı, 2,290 dolar seviyesindeki teknik bölgeden uzak, 2,325 dolar seviyesinde hafta içi ağırlıklı olarak işlem gördüğü seviyeden tamamlarken, gümüşün ise geçen hafta dikkat çektiğimiz üzere 29,25 dolar seviyesinde bulunan teknik destek seviyesinin altında haftalık kapanış yaparak zayıf bir görüntü sergiledi. Direnişin parası bitcoin ise gelişmelere olumlu bir tepki vererek haftayı önemsediğimiz 61,250 dolar üzerinde tamamlayarak yeni haftayı yükselişle ve 63,300 dolar seviyesinden karşıladı.

ABD Başkanı Biden ve bir önceki dönemin başkanı Trump'ın geçen hafta gerçekleştirdikleri başkanlık seçimleri öncesinde CNN canlı yayından yapılan münazara, ABD kamuoyuna büyük bir gürültü yarattı. Biden'ın fiziksel ve mental olarak bir döneme daha hazır olmadığını gösteren duruşu sonrası anketler Trump'ın büyük bir üstünlük sağladığını gösterirken, Kasım ayında yapılacak ABD seçimleri öncesinde Biden'ın yeniden aday olmaması konusu da gündeme geldi. Mevcut başkan yardımcısı Kamala Harris'in ismi kulislerde konuşulsa da, Demokratların 4 yıllık iktidar dönemindeki sergilediği pasif duruşun büyük bir handikap yarattığını da not etmek gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bu hususu daha sık konuşacağımızı düşünüyoruz.

ABD'de borsaları yarı yılın son işlem günün hafif de olsa düşüşle tamamlarken, yeni gün başlangıcından Asya piyasalarında ılımlı bir seyir görüyoruz.

Japon para birimi, ekonomisinin ilk çeyrekte bildirilenden daha fazla küçüldüğünü gösteren revize edilen verilerin ardından dolar başına 161 seviyesine gelerek 1986 yılından bu yana en zayıf seviyede yer alırken, ABD ile Japonya arasındaki keskin faiz oranı farklılıklarının baskısı ile bu yıl %14'den fazla düştüğünü de not edelim.

Yeni haftanın gündeminde siyasetin ön planda olduğunu not etmek gerekiyor. İngiltere'de Perşembe günü düzenlenecek seçimleri Fransa'da ikinci tur seçim Pazar günü takip edilecek. ABD'de gözler mental ve fiziksel olarak oldukça zayıf bir profil çizen Biden'e çevrilirken, her ayın ilk cuması olduğu üzere makro cephede ABD ekonomisinin sağlığı açısından en önemli ipuçlarını veren resmî istihdam verileri takip edilecek.

Dünya piyasalarında neler oluyor? ile ilgili etiketler ekonomi