Dünyada bir ilk! Bitki bazlı Covid-19 aşısı üretildi
Virüs benzeri parçacık teknolojisi kullanılan ilk Covid-19 aşısı Kanada'da üretildi. Çalışılan tüm virüs varyantlarına karşı genel etkinlik oranının yüzde 71 olduğu ifade edilen bitkisel koronavirüs aşısı onaylandığı taktirde kabul gören ilk bitki bazlı aşı olacak.
Dünyanın ilk bitki bazlı yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı Kanada'da üretildi. Merkezi Quebec eyaletine bağlı Quebec City kentinde bulunan Medicago ve İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline (GSK) ortaklığında üretilen aşının, Faz 3 klinik denemeleri sırasında enfeksiyona karşı yüksek etkinlik gösterdiği açıklandı.
Kanada Sağlık Bakanlığı'na gerekli başvuruların yapılacağı belirtilen açıklamada, aşının bitki içeriğine dair detaylara yer verilmezken, çalışılan tüm virüs varyantlarına karşı genel etkinlik oranının yüzde 71 olduğu ifade edildi.
CBC'ye konuşan Medicago Sözcüsü Brian Ward, bakanlığın ruhsat vermesi halinde aşının, virüs benzeri parçacık teknolojisini kullanan ilk Covid-19 aşısı ve insan kullanımı için onaylanmış ilk bitki bazlı aşı olacağını söyledi. Ward, "Bu, sadece Quebec ve Kanada için değil, dünya için bir ilk olacak. Henüz aşı yaptırmamış olanlar ve iki doza ilaveten bir takviye dozuna ihtiyaç duyanlar için de aşımıza önemli bir ihtiyaç olacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Bitki bazlı aşıda, koronavirüse benzeyen ancak genetik materyalini içermeyen, bitki kaynaklı, virüs benzeri parçacıklar kullanıldı. Açıklamaya göre aşı, bağışıklık tepkisini artırmaya yardımcı olmak için de güçlendirici bir adjuvanla desteklendi. Faz 3 çalışmasının tam sonuçları yakında hakemli bir bilimsel yayında yayımlanacak.