Thomas Midgley Jr. 18 Mayıs 1889'da Pennsylvania'da doğan Amerikalı bir makine mühendisiydi. Dünyaya, topluma ve çevreye getirebileceği sonuçlardan endişe duymadan son derece zehirli kimyasal maddeleri kendine vereceği zararları bile hiçe sayarak denemekten çekinmeyen bir mühendis.
Dünyadaki felaketlerin mucidi bu adam!
Dünya tarihine adını “çevreye en çok zarar veren bilim insanı” olarak yazdıran Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. bilimin olabilecek en kötü sonuçlarının sorumlusu olarak görülüyor. İşte Midgley'in hayatı ve korkunç icadları...
Midgley, o zamanlar ucuz olduğu için her derde deva bir ürün olarak piyasaya sürülmüş tetraetil kurşunun mucidi.
Bu dönemde üretilen arabaların %98’i kurşun kullanılarak yapılmış, evler kurşun bazlı boyayla boyanmış. Ucuz olduğu için zararları dikkat bile çekmemiş.
Aslında kurşunun toksik madde olduğunun bilgisi M.Ö. 100 yılına kadar uzanıyor. Ancak cehalet, açgözlülük ve rahatlık, Midgley'in görmezden gelmeyi seçebileceği bir ortam sağlamış.
Midgley, üyesi olduğu çalışma grubunun başında olan Charles Kettering ile yaptığı bir telefon görüşmesi sırasında zararları bir kenara bırakıp "Bununla ne kadar para kazanacağımızı hayal edebiliyor musunuz? 200 milyon dolar, belki daha da fazla kazanacağız” demiş.
Kurşun nörotoksin özelliği, bu maddeye yüksek dozda maruz kalan canlıların beyinlerinde maalesef geri dönüşü olmayan bir tahribat meydana getirmesi.
Görselde kurşunun beynimizin nerelerine zarar verebileceği işaretlenmiş.