Dünyanın eski kabusu Avrupa'da görüldü
Dünya koronavirüs kabusu ile boğuşurken Avrupa'nın göbeğinde yeni bir tehlike daha başgösterdi. Yıllar önce dünyayı etkileyen ve milyonlarca kümes hayvanının itlaf edilmesine yol açan kuş gribi Avrupa'da birçok ülkede tespit edildi. Bu gelişme üzerine binlerce kümes hayvanının itlaf edildiği açıklandı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında dünya genelinde artış sürerken, Avrupa'da bu kez de kuş gribi vakaları ortaya çıkmaya başladı.
2 hafta önce Hollanda'daki bazı çiftliklerde kuş gribine rastlanmasının ardından şimdi de Fransa ve Danimarka'da yeni vakalar belirlendi.
Fransa’nın Korsika Adası’ndaki bir çiftlikte, kuş gribi görülmesi üzerine yüzlerce tavuk itlaf edildi.
Danimarka’da da ülkenin batısında görülen vakalar sonucu 25 bine yakın kümes hayvanı uyutulara itlaf edildi.
Fransa’da hükümet, salgının yayılmasını önlemek için ulusal çapta önlemlerin artırılmasını istedi. Danimarka ise yumurta ihracatını askıya aldığını duyurdu.
Fransa’da kuş gribi ihtimaline karşı ülke genelinde 5 Kasım’da 45 bölgede kümes hayvanları için karantina ilan edildiği duyurulmuştu.
Göçmen kuşların, rotaları üzerindeki yerlere kuş gribi taşıması riski bulunduğu için 45 bölgedeki kümes hayvanlarının karantinaya alınması ya da güvenlik ağıyla korunması zorunlu kılınmıştı.
Pazarlarda da canlı kümes hayvanı satışı ile avcıların av kuşlarını kullanmasına yasa getirilmişti.
JAPONYA'DA DA TESPİT EDİLDİ
Kasım ayı başında Japonya'daki Kagawa eyaletinde bulunan bir tavuk çiftliğinde kuş gribi vakası belirlenmişti.
Kümesteki yaklaşık 330 bin tavuğun itlaf edilmesi kararı verilmiş ve çiftliğin 3 kilometre çevresinde tavukların dolaştırılması, yumurta nakliyatı ile 10 kilometre çapına sevk edilmesine yasak getirilmişti.
Avrupa'da kuş gribine rastlanan ilk ülkelerden olan Hollanda'da ise 200 binden fazla tavuk itlaf edilmişti. Son dönemde ayrıca Belçika, İrlanda ve Rusya’da vakalar tespit edilmişti.