Çarşamba akşamı Manisa’da gerçekleşen 5.4 büyüklüğündeki deprem çevre iller kadar İstanbul'da da hissedildi. Türkiye'nin gündemini de sarsan deprem sosyal medyada da hızla birinci konu oldu. Bu konuda en çok dikkat çeken ise bir sosyal medya kullanıcısının yaptığı paylaşım oldu. Dyson Lin isimli bu kullanıcı, Manisa’daki depremi ‘tahmin ettiğini’ ileri sürüyordu. Gerçekten de Manisa ve çevresinde bir deprem beklediğine ilişkin daha önceden bir tweet attığı doğruydu. Peki, Tayvanlı Dyson Lin bunu nasıl başarmıştı? Kullandığı bir teknik varsa bu neydi? Nasıl oluyor da önceden bilinmesi mümkün değil denilen bir depremi tahmin edebiliyordu? Bu tahminler gerçekten isabetli miydi, yoksa sadece denk geliyor olabilir miydi?
Dyson Lin, 5.4'lük depremi nasıl bildiğini açıkladı!
Çarşamba akşamı Manisa’da gerçekleşen 5.4'lük depremin ardından sosyal medyada bir anda yeni bir tahmincimiz oldu: Dyson Lin. Tayvan’da yaşayan ve Tayvan Deprem Tahmin Enstitüsü isimli bir enstitünün kurucusu olduğunu belirten Lin, Manisa depremini önceden tahmin ettiğini söylüyor. Peki, Dyson Lin isabetli tahminde hangi tekniği kullanıyor? Depremi bu teknikle tahmin etmek gerçekten mümkün mü,?Tayvan’dan Manisa’daki bir deprem nasıl tahmin edilebilir? Tüm bu yanıtların cevabı galeri haberde...
Dyson Lin’in Twitter’daki takipçi sayısını bir anda 10 katına çıkartan bu tahmine ilişkin sosyal medya kullanıcılarının kafasında beliren sorular bunlar. Ancak Lin ile ilgili Google'da pek bir sonuç bulmak mümkün değil. Herhangi bir akademik kaydı da görülmüyor. Daha önce bu konuda onu doğrulayan bir çalışma ya da araştırma da bulunmuyor.
Milliyet Molatik'ten Andaç Üzel, bu nedenle doğrudan Dyson Lin’e ulaşmanın doğru olabileceğini düşünerek kendisine mail attıklarını belirtiyor haberinde. Soruları cevaplayan Dyson Lin, hem kullandığı tekniği anlatıyor, hem de kendisine göre tahminin neden güvenilir olduğunu açıklıyor.
“10-15 gün önceden tahmin ediyorum”
Türkiye’de bugün için çok popüler bir kişisiniz. Manisa’da gerçekleşen depremi tahmin ettiğinizi söylüyorsunuz. Depremi nasıl tahmin ediyorsunuz, nasıl bir teknoloji kullanıyorsunuz, nasıl çalışıyor bu teknoloji?
"Havadaki voltaj sinyallerini ve IRIS sinyallerini kullanarak depremleri tahmin ediyorum. Dünyanın farklı yerlerinde yirmiden fazla deprem tahmin istasyonum bulunuyor. Bu istasyonları gönüllüler çalıştırıyor. Havadaki sinyalleri ölçmek için ya NI USB-6210 ya da Air 2 adlı cihazları kullanıyorlar. NI USB-6210 pahalı bir cihaz olduğu için, ben Air 2 adını verdiğim cihazı icat ettim. İstanbul’da iki adet istasyonum var.