E-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddialarına NVİGM ve Dijital Dönüşüm Ofisi'nden yanıt

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, tüm Türkiye'yi endişelendiren o dedikoduyu yalanladı. Tahmin edildiği üzere, paylaşılan kimlik görüntüleri ve diğer bilgiler, sonradan oluşturulmuş ve sahte veriler. Açıklamada ayrıca, 'Sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışılıyor' ifadeleri de kullanıldı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nden de, "e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" açıklaması geldi.

E-Devlet ve bağlantılı bazı yerlerde bulunan verilerin hacklendiği ve internete sızdırıldığı iddiasının, çok geçmeden yalan olduğu ortaya çıktı.

SIZINTI OLDUĞU GÖRÜNTÜSÜ VERİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, resmi Twitter hesabı üzerinde de paylaştığı bir duyuru yayınlayarak bunun sahte veriler oluşturularak üretilmiş, gerçek dışı ve art niyetli bir çaba olduğunu bildirdi. 

'YALAN HABERLERE DAİR AÇIKLAMAMIZ'

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 'Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminden (MERNİS) kimlik ve adres verilerinin sızdırıldığına dair yalan haberlere ilişkin açıklamamız' ifadelerini kullanarak duyurduğu açıklamasında şu paylaşımı yaptı:

E-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddialarına NVİGM ve Dijital Dönüşüm Ofisi'nden yanıt

 

CUMHURBAŞKANLIĞI DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Diğer yandan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nden yapılan açıklamada, dün ortaya atılan e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddialarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilerek, "Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır." ifadesi kullanıldı.

e-Devlet Kapısı'nın vatandaşlara yönelik nüfus, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görseli, biyometri, aile, eğitim, çalışma veya sağlık verisi gibi verileri tutmadığı, bu verileri tutan sistemlere erişim sağlayan bir kapı niteliğinde olduğu vurgulanan açıklamada, "Servis edilen sahte Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görsellerinin, kamuoyunca bilinen bilgiler kullanılarak sahte kimlik kartı oluşturma uygulamaları vasıtasıyla üretildiği anlaşılmaktadır. Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır. Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler en etkin koruma yöntemidir. Dijital altyapılarımızın güvenliği ve bireylere yönelik siber güvenlik farkındalığı çalışmalarında tüm kurumlarımız iş birliği içinde faaliyet yürütmektedir." denildi.

E-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddialarına NVİGM ve Dijital Dönüşüm Ofisi'nden yanıt ile ilgili etiketler nüfus sızıntı müdürlüğü iddia veri yalan
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.