E-fatura nedir? Online ortamda fatura nasıl kesilecek?

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Ocak 2020 itibariyle e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiliyor. Tahminlere göre yaklaşık 100 bin işletmenin e-arşiv uygulamasına geçeceği söyleniyor. Peki, E-fatura nedir? Online ortamda fatura nasıl kesilecek? Detaylar haberimizde...

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-dönüşüm alanında kapsamlı bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 2020 itibariyle e-Arşiv Fatura uygulaması zorunlu hale getirildi. Birçok kişi E-faturanın ne olduğunu merakla araştırmaya başladı. Peki, E-fatura nedir? Online ortamda fatura nasıl kesilecek? Detaylar haberimizde...

E-fatura nedir? Online ortamda fatura nasıl kesilecek?

E-FATURA NEDİR?

E-belge dönemi artık vergi alanında da başlıyor. 2020 yılına girmemizle birlikte kademeli olarak hayata geçirilmeye başlanan e-fatura uygulaması on binlerce vatandaşı ilgilendiriyor. Peki, e-fatura nedir ve hangi işletmeler için zorunlu? Elektronik belgeleri düzenleyen '509 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin 19 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından vergi işlemlerinde de yeni bir dönemin başlayacağı ilan edilmişti. Bu doğrultuda mükellef gruplarının e-belge uygulamalarına 2020 itibariyle kademeli şekilde geçişleri başlayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan çalışmayla bu alanda da kapsamlı bir e-dönüşüm yaşanacak.

KİMLER E-FATURA SİSTEMİNE GEÇMEK ZORUNDA?

2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

2020 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans alan (bayilik lisansı dâhil) mükellefler.

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal edenler.

Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları.

11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler.

İhracat İşlemlerinde e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracı (Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar dahil) ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar.

e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu nedeniyle e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olanlar.

e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu nedeniyle e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olanlar.

Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir.

E-fatura nedir? Online ortamda fatura nasıl kesilecek? ile ilgili etiketler fatura 2020 e fatura online işlem online
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.