E-haberleşmede tüketicilerin hakları belirlendi!

'Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlandı. Tüketiciler abonelik sözleşmelerini tablet, bilgisayar ekranı gibi ortamlarda elektronik kalemle imzalayarak elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

İşletmeci sunmadığı veya abonenin talep etmediği, onay vermediği hizmet için aboneye ücret yansıtamayacak. Bir takvim yılında ilk açma-kapama işlemi için aboneden ücret alınmayacak. Belli ücretin altındaki faturalar bir sonraki döneme bırakılacak. Nakil işlemleri 7 gün içinde yapılacak…

Milliyet'in haberine göre, işletmeciler, abonelik sözleşmelerinde isim, unvan, adres, hizmet numarası gibi aboneliği tanımlayıcı bilgilerin yanı sıra, tarafların yükümlülükleri, sözleşmenin süresi, feshi ve yenilenmesine ilişkin şartlar, sunulacak hizmetlerin tanımı, hizmet kalitesi seviyeleri ve ilk bağlantının gerçekleştirileceği süre, bakım/onarım hizmetlerine ilişkin bilgi, tarifelerin içeriği ve değişiklikleri hakkında güncel bilgilerin hangi yollardan öğrenilebileceği, uzlaşmazlık çıkması halinde yargı yolu da dahil olmak üzere uygulanacak çözüm prosedürü gibi detayları tüketicilerin kolayca ulaşabilmesini sağlamakla yükümlü olacak.

SÖZLEŞME EN AZ 12 PUNTO OLACAK

Abonelik sözleşmeleri en az 12 puntoyla hazırlanacak, yükümlülük getiren hususlar açık, sade ve anlaşılabilir biçimde siyah koyu harflerle belirtilecek ve tip abonelik sözleşmelerinin kolay erişilebilir şekilde işletmecilerin internet sitelerinde yayınlanacak. Abonelik sözleşmesinin yapılmasının ardından hizmete ilişkin ücretlendirme, hizmetin aboneye fiilen sunulmasıyla başlayacak. İşletmeci sunmadığı veya abonenin talep etmediği, onay vermediği hizmet için aboneye ücret yansıtamayacak.

İşletmeciler sundukları hizmetlere ilişkin, abone ve kullanıcıları ile siyasi propaganda içerikli haberleşme yapamayacak, pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla yapılacak haberleşmelerde ise abone ve kullanıcıların izinlerini alacak.

ABONELİK SÖZLEŞMELERİNDEKİ HAKSIZ ŞARTLAR

İşletmecinin aboneyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak abonelik sözleşmesi, taahhütname veya kampanyalara koyduğu ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde, dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde abone aleyhine dengesizliğe neden olan hükümler yazılmamış sayılacak. Abonelik sözleşmesinde yer alan kaydın açık ve anlaşılır biçimde kaleme alınmamış olması veya birden çok anlama gelmesi halinde de abonenin mağduriyetine neden olduğu kabul edilecek ve bu durumda abone lehine yorumlanacak.

FESHİN SONUÇLARI

Aboneler, abonelik sözleşmelerini her zaman ücretsiz olarak sona erdirebilecek. Fesih işleminden sonra işletmeci, geri kalan alacakları için borcu olan abonelere, abonenin fesih talep tarihinden sonra en geç 4 ay içinde son olarak fatura gönderecek. Fesih durumunda aboneden daha önce alınan depozito, avans gibi ücretler veya abone alacakları varsa, mahsuplaşmayı müteakip kalan tutar 15 gün içinde işletmeci tarafından iade edilecek.

İşletmecilerin, yönetmelikle belirlenen yükümlülükleri yerine getirmemeleri halinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümleri uygulanacak.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.