Ece Vahapoğlu ile yoga eğitimi tartışması

Türkiye genelindeki tüm okullarda yoga eğitimi yapılacağı iddiası büyük tartışma yarattı. Ünlü sunucu Ece Vahapoğlu'nun öğrencilere yoga eğitimi verilmesi için yaptığı müracaat ilk aşamada olumlu yanıt buldu. Ancak kısa süre sonra bu başvuru bakanlık tarafından iptal edildi. Konuyu bugün köşesine taşıyan Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman da “Yoga mı namaz mı?” sorusunu gündeme getirdi...

Yoga eğitimi alarak bu konuda uzmanlaşan ünlü sunucu Ece Vahapoğlu, Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak 2018-2019 eğitim öğretim yılında, Türkiye geneli resmi-özel tüm okullarda, öğrencilere "kendilerinin farkında olmalarını sağlamak, çocuklarda konsantrasyonu artırmak" için yoga nefes egzersizleri yaptırmak amacıyla ücretsiz "çocuk yogası" etkinliği düzenleme talebinde bulundu.

İLK AŞAMADA KABUL EDİLDİ

Talebi değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü yoga etkiniliğine izin verdi. Bakanlık Türkiye'deki tüm okullara yazı yollayarak bunu duyurdu.

Ancak yoganın Türk kültüründe yeri olmamasına karşın öğrencilere eğitim verilmesi yönünde karar alınması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Tepkileri haklı bulan Milli Eğitim Bakanlığı ise Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından verilen onayı iptal ederek, eleştirilere kayıtsız kalmadı.

Ece Vahapoğlu ile yoga eğitimi tartışması

HAYRETTİN KARAMAN DA KONUYA DEĞİNDİ

Konuyu bugün Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman da köşesine taşıdı. "MEB’den öğrencilere yoga dersi" başlıklı yazısında iptal edilen girişimi eleştiren Karaman, "2007 yılında bu konuda iki yazı yazmıştım. Yazma sebebimin biri katıldığım bir ilmi toplantı, diğeri de Amerikanlaşmış, Türkçeyi bile doğru düzgün konuşamayan bir doktorun ülkemize gelip yogayı tavsiye etmesi idi. Diyanet İşleri Başkanlığımız 16-18 Kasım 2007 yılında “Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı” tertip etmiş, bu toplantıda “Dış kaynaklı dini akım ve öğretiler” genel başlığı altında “yoga terapileri, reiki, meditasyon, reenkarnasyon, satanizm vb.” konular tartışılmıştı." ifadelerini kullandı.

Hayrettin Karaman yazısına şöyle devam etti;

"Uzmanların açıklamalarından edindiğim kanaati yazıda şöyle ifade etmiştim:

Bu inanç, öğreti ve uygulamalar ya başka dinlere ait ritüellerin bir parçası, bir uzantısıdır veya dini olmasa da dinin ve ibadetin yerine ikame edilmek istenmektedir. Her iki durumda da dini hayatımız ve milli kültürümüz bakımından zararlıdır. Gençlerimizi ve yeterli bilgi sahibi olmayan yetişkinlerimizi bu cereyanların ve modaların kötü etkilerinden koruyabilmek için şu tedbirler alınmalıdır:

1. Bu konularda doğru bilginin bütün seviyelere uygun açıklamalarla yaygın hale getirilmesi. Bu tedbir çok önemlidir; çünkü ya ideolojik ve dini veya ekonomik amaçları bulunan bazı şahıs ve kuruluşlar, bütün bu konularda yanlış, yanıltıcı, ayartıcı bilgiler vermekte ısrar ediyorlar.

2. Hiç vakit geçirmeden isteyen herkese, her seviyede din eğitim ve öğretimi yapmanın sağlam kanalları açılmalı, engeller ortadan kaldırılmalıdır (Çok şükür engeller kısmen kaldırıldı ama gayret-i diniyyesi eksik veliler yüzünden bu öğretim beklenen sonucu vermiyor).

3. Manevi yoldan tedavi olmak, manevi gücü arttırmak, günlük hayatımızın stresini azaltmak veya gidermek, hayatımızdaki mana ve anlam boşluğunu doldurmak... için dinimiz ve geleneğimizde birçok sahih, faydalı, zararsız ve yan etkisiz tedbir, çare, usul ve yöntem vardır. Ehli ve erbabı olan kişiler ve kurumlar bunları halka anlatmalı, çareyi, aslı astarı olmayan ve mutlaka zararları da görülen yabancı uygulamalarda değil, kendi manevi hazinemizde aramanın ve bulmanın yolları gösterilmelidir…

4. Reenkarnasyon (tenasüh, ruh göçü) ilim, din ve tecrübe ile bağdaşmayan, ya tertiplere veya “tesadüfe, cinlerin etkisine, ortak şuur dışına (üstüne)...” gönderme yapılarak açıklanabilecek nadir olaylara dayanan bir inançtır ve İslam inancına aykırıdır. Müminler, bu inancı yaymak için çeşitli telkin araçlarını kullanan sahtekârlardan uzak durmalıdırlar.

“Yoga mı namaz mı?” başlıklı diğer yazımın sebebi o doktorun tavsiyesi idi”."

 

 

 

Ece Vahapoğlu ile yoga eğitimi tartışması ile ilgili etiketler Yeni Şafak
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya-Hamburg uçağında panik anları! Pilot ile kulenin konuşması nefes kesti...

Hamburg seferini yapan Sun Express’e ait uçakta bir yolcu kalp krizi geçirdi. Pilot adeta zamanla yarışırken Bükreş Havalimanı hava trafik kontrolörüne, "Şu an yolcuya doktor kalp masajı yapıyor, acil iniş yapmamız lazım" anonsu kayıtlara yansıdı.