Efsane ve gerçek arasında İstanbul depremi ve şehrin kuruluşu

Latife Hanım'ın yeğeni olarak da tanınan SuperHaber programcısı, yazar ve araştırmacı Mehmet Sadık Öke, yazdığı son yazıda İstanbul’un kuruluşu ve deprem ilişkisini ele aldı. İşte Öke'nin 'Efsane ve gerçek arasında İstanbul depremi ve şehrin kuruluşu' başlıklı yazısı...

İstanbul tahminlerden çok eski bir kenttir ve ana tanrıça ile yakın alakalıdır. Her ne kadar İstanbul isminin “stan o polis” (şehre gidiyorum) cümlesinden geldiği bilinse de kentin Hitit Boğazköy tabletlerinde bulunan efsanevi güneş tanrıçası Aştanu Eştan ( Ath anna Asena )'ya ait kült bir kent olduğu iddiası ezoterik bağlamda çokça kaşımıza çıkar. Ancak bu üzerinde ciddi durulması gereken başka bir konu.

Efsane ve gerçek arasında İstanbul depremi ve şehrin kuruluşu

Kenti nehir tanrısı İonokhos'un kızı tanrıça İo'nun Zeus'dan olma kızı Cornicua ile Poseidon'un çiftleşmesinden doğan Byzas'ın kurduğu iddia edilir . İo bir inek kılığında Boğaz’ı dar bir geçitten geçmiştir sonraki efsaneler ise yüzerek geçtiğini söyler. Zeus, Hera'nın hışmından İo'yu kurtarmak için ineğe çevirir fakat Hera öğrenir ve at sineği musallat eder ve İo çılgın gibi ordan oraya gider.

Elbette aslında İo kuzeyli ataerkil barbarlarca Zeus ile çiftleştirilerek asimile edilen bölgesel anatanrıçalardan biridir. Bir yerde inek gözlü Hera'nın varyasyonudur . Ataerkili dönemin etkisi ile kurucu olduğu iddia edilen tanrısal Byzas'ın Stoibos isminde bir muhtemelen ikizi olan kardeşi mevcuttur. Ve şehir yönetimine ortaktır. Byzas olmadığında Byzas'ın karısı Phidalia ile birlikte Bysaz savaşta iken kenti yönetir.

Hatta İskitler Byzas başka bir savaşta olup kentte yok iken saldırdığında şehirdeki kadınlar ile beraber düşman kampa zehirli yılanlar atarak onları öldürür. Bu hikaye bize Phyladia'nın eski kuşak anatanrıça ve yer tanrıçası Gaia rahibesi olduğunu gösterir ki İskender'in annesi Olympias da aynı şekilde bir rahibedir.

Yılanlar yer tanrıçasının kutsal kehanet hayvanlarıdır . Ölümsüzdür ve ölüm saçar tedavi eder depremleri bildirir . Byzas'ın babası Poseidon'dur deprem ve deniz tanrısı. Hatta Boğaz’ı bizzat o açmıştır ki sevgilisine kavuşsun . Poseidon'un tüm çocuklarının ikiz olduğunu unutmamak gerekir. Bu çok eski tradisyon ikiz eşlikçi krallar ve yönetici kadın dönemine bağlıdır . Byzas'ın ve kardeşi denen Stoibos'un aslında yönetici değil kraliçe adına seçilmiş erkekler olduğu asıl yöneticinin de kraliçe Phydalia olduğunu bu noktada rahatlıkla söyleyebiliriz .

Bu durum meşhur Sparta için de geçerlidir . Kraliçenin kocası olan Leonidas iki erkekten biridir . Aynı durum Truva'da da mevcuttur . Anayanlı Truva da kraliçe Hecuba'dır. Priamos sadece eşlikçi erkektir ve para muya olarak Luwi dilinde cesurların ilki demektir. Bir başka ilginç ve ortak nokta Bysaz'ın Buzas olarak bugün buzağı anlamında olması. Ve Bosfor'un bos olarak öküz geçidi anlamına gelmesidir.

Efsane ve gerçek arasında İstanbul depremi ve şehrin kuruluşu - Resim : 2

İo'nun inek olduğunu da hatırlatarak Truva'nın eski iki isminin Taruya ve Taruviyya olarak boğaya öküze tapılan yer anlamına geldiğini de eklemeliyiz. Tor tarhu toro Toros tarhu hep öküzdür . Bölge açıkça sistemli şekilde Luwi ve anatanrıça ile fırtına tanrısı oğlu göğün boğası etkisi altındadır. İskitlerin İstanbul saldırısında kamplarının Baltalimanı olduğu ileri sürülmüştür ve kabul edilmiştir.

Ancak metro çalışmaları ile Beşiktaş'ta İskit yerleşkesi ve mezarları bulunmuştur . İskit saldırı kampının orda olması düşünülebilir . Tekrar yazının başını aklımıza getirirsek ataerkil Yunanlıların her şeyi Zeus ile çiftleştirme ve asimile etme hikayesini bir tarafa bırakırsak karşımıza nehir tanrısı kızı ve Poseidon olarak üç su gücü çıkar . Yada Byzas Phydelia Stoibos. İki erkek ve bir kız .

Habil ile Liluva kabil’ den beri var olan üçlü . İsis Seth Oziris ; İnanna, Enkimdu , Tammuz ya da Antan, Eşten, Ansar ( sümer ) İo ve sular ise açıkça “suları etkileyen anatanrıça ay ve ayın üç hali . Nymphe/Prenses kraliçe kocakarı . Bakir doğurgan kısır . Üç güzeller üç cadılar üçlü birlik “ kavramlarına bağlıdır .

Efsane ve gerçek arasında İstanbul depremi ve şehrin kuruluşu - Resim : 3

Bu kavramlar ilk yönetim şeklinin de tenelini oluşturur . Baba kız ensesti ve dışardan gencin (kuleye kapatılmış ) Nymphe / prensesi kurtarması mitosu . Bu mitos o kadar kuvvetlidir ki bugün bile İstanbul Kız Kulesi'nde kendini gösterir.

Bu durum yönetim hakkını kadından alan Hint Avrupa öncesi Anadolu ve ana kara Yunanistan’ı için tam açıklayıcı resimdir . İlk başta seçilmiş krallar dönem sonu öldürülüyordu. Sonrasında ise krallar yönetim hakkını anneden alır ve kızları ile evlenirdi ta ki kadınlar çocuk doğurma yetisini kaybedene kadar .

Kendi yerlerine de her yık ilk oğullarını kurban ederlerdi . En küçük çocuk da babasını hadım ederek kız kardeşi ile evlenir ve tahta çıkardı . Gerek Uranos'u hadım eden Kronos gerek evlatlarını yiyen Kronos'u hadım eden Zeus aynı şekilde kız kardeş ile evlenerek tahta çıkmıştı.

Zeus ise bu sistemi evlendiği Metis'i yutarak Athena haricinde bir çocuğa izin vermeyerek yok etmiştlr . Zeus Hera evliliği bir ataerkil anaerkil çatışmasının mitolojik anlatımı olsa da erkek egemen gücün yayılışını gösterir .

Poseidon da bir işgalci tanrı olsa da anayanlı ve Zeus önceli olarak eski sisteme uygundur . Zaten nehir ve denizin Haliç olarak birleşmesi özellikle bir deprem ile açıldığı iddia edilen Boğaz'ın Marmara girişi için daha uygundur . Kız Kulesi'ndeki sevgilisine yüzerek ulaşan genç gibi Poseidon da altın boyunuz olarak anılan sevgilisi ile birleşmek için Boğaz'ı bizzat açmıştır.

Bu noktada var olan ve Haliç’ten Karadeniz'e akan nehir de deniz suları altında kalmıştır . Bu nehirin hala aktığı ve yatağı oşenografik araştırmalar ile bulunmuştur. Haliç'den Kartal adalara uzanan antik fay hattının varlığı da bu açıdan çok önemlidir .

Efsane ve gerçek arasında İstanbul depremi ve şehrin kuruluşu - Resim : 4

Zira Boğaz ile Marmara'yı bu setin ayırdığı ve deprem ile çöktüğü iddia edilmektedir . Yazının başında çok eski efsanelere dayanan İo'nun dar bir sırttan geçtiği yönündeki bilgi bu açıdan değerlendirilmelidir . Elbette adadaki prensese ulaşmak için akıntılara karşı yüzmek anayanlı yönetimlerde bir çeşit erkek seçimi için yarışma olarak karşımıza çıkar. Bunun devamı olimpiyat oyunları Korint oyunları Frigya oyunlarında kendini gösterir.

Kraliçe olacak kıza eşlikçi erkek seçimi . Helen için de aynı şey yapılmıştır tüm anatanrıça kraliçeleri için de . Heracles'in 12 işi açık olarak eş seçim yarışmalarıdır . Muhtemelen 12 sıralı seçimi ve ayrı kişiyi simgeler. Zaten olimpiyat oyunlarını da o kurmuştur. Ancak oyunlar Zeus için değil Hera'ya eş seçmek yeryüzünde Hera'yı temsil eden kraliçeye Zeus olacak kişiyi genci belirlemek içindir . Bu hiero gamos (kutsal evlilik) olarak adlandırılır .

Son söz : Efsane bir yerde varsa gerçek de oradadır . Sadece daha derin kazmak gerekir .

Not : Eyüp Sultan mezarı aslında Byzas'ın analığı / teyzesi / bakıcısına aittir . Semystra ; bir bileşik kelime olan semi uterus çeyrek rahim anlamına geliyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.