Egzema ve dermatit gibi deri durumlarındaki dayanılmaz kaşıntının sıradışı bir sebebi olabilir: Harvard Tıp Fakültesi'ndeki bilim insanlarının yaptığı çığır açan bir araştırmaya göre, özellikle Staph aureus adlı bakterinin, derideki sinir hücrelerini aktive ederek bağımsızca kaşıntıya neden olabildiği ortaya çıktı.
Egzama ataklarının en büyük sebebi! İnceleme altına alındı...
Harvard Tıp Fakültesi'nin yaptığı yeni bir çalışma, iltihaplı deri durumlarında kaşıntının arkasındaki yeni mekanizmayı açığa çıkararak potansiyel tedavi yöntemlerine ışık tuttu.
Geleneksel olarak, eczema gibi durumlardaki kaşıntı, cildin iltihabından kaynaklandığı düşünülüyordu. Ancak araştırma, Staph aureus bakterisinin bir enzim salgılayarak kaşınmayı tetiklediğini ve bu şekilde kaşınma dürtüsünün ortaya çıktığını gösteriyor. Geçici bir rahatlama sağlasa da aşırı kaşınma, cildi hasara uğratabilir ve kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir.
Mice ve insan hücreleri üzerinde yapılan deneylere dayanan çalışma önemli bir bulgu ortaya koydu. PAR1 adlı bir proteini engelleyen zaten onaylanmış bir antikoagülan ilacın farelerde kaşıntıyı durdurma başarısı gösterdi. Bu bulgu, iltihaplı deri durumları için potansiyel tedavi yöntemleri konusunda yeni olanaklar sunuyor.
Harvard araştırmacıları, mikropların kaşıntıya neden olup olmadığını daha fazla incelemeyi ve bir mikrobun kaşıntıya neden olma ve evrimsel etkilerini gelecekte araştırmayı planlıyor. Çalışma, mikroplar ile deri durumları arasındaki karmaşık ilişkiyi anlama konusunda önemli bir adım atarken, yenilikçi tedavi yöntemleri için olası yolları aydınlatıyor.
Araştırmanın ortak yazarı ve Harvard Tıp Fakültesi İmmünoloji Bölümü'nde öğretim görevlisi olan Isaac Chiu, "Kaşıntının tamamen yeni bir mekanizmasını tanımladık - hemen hemen her atipik dermatit hastasında bulunan Staph aureus bakterisi. Gösteriyoruz ki kaşıntı mikroptan kaynaklanabilir" dedi.