Ehliyet sınav giriş yerleri belli oldu!

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak sorusu yüz binlerce sürücü adayı tarafından en çok merak edilen ve sorgulanan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. 2017 yılı ehliyet sınavlarının dördüncüsü 7 Ekim’de yapılacak. Sınavdan en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak ve direksiyon sınavına girecek. 2017 MTSKS-4 ehliyet sınavı giriş yerleri belli oldu. MEB ehliyet sınavı ne zaman yapılacak, ehliyet sınavı giriş belgemi nereden alabilirim gibi soıruların yanıtları haberimizde. Sınav sonuçları açıklandığında 70 puan ve üzeri puan alan adaylar direksiyon sınavına girebilecek. 2017 yılı son ehliyet sınavı da 23 Aralık’ta yapılacak. Peki ehliyet sınav giriş belgesi nasıl alınır? hliyet sınavından geçmek için kaç puan gereklidir? Sınavda adayların dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Hepsi haberin detayında...

Ehliyet sınavı, her yıl beş defa yapılır. Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek sınavda başarılı olan adaylar, stajyer ehliyet sahibi olacaklar. Ehliyet sınavından geçmek için kaç puan gereklidir? Sınavda adayların dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Hepsi haberin detayında mevcuttur. Ehliyet sınavında adaylara araç tekniği, ilk yardım, trafik adabı, trafik ve çevre konularından toplam 50 soru sorulur. Her bir sorunun değeri, 2 puandır. Sınavdan başarıyla geçilebilmesi için en az 35 soru doğru olarak cevaplanmalıdır. 2017 yılı ehliyet sınavlarının dördüncüsü 7 Ekim’de yapılacak. Sınavdan en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak ve direksiyon sınavına girecek. Adaylar sınav giriş belgelerini Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden veya sürücü kurslarından alabilecek. 2017 yılı son ehliyet sınavı da 23 Aralık’ta yapılacak. Peki ehliyet sınav giriş belgesi nasıl alınır? Ehliyet sınavından geçmek için kaç puan gereklidir? Sınavda adayların dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Hepsi haberin detayında...

ehliyet

EHLİYET SINAV GİRİŞ BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Heyecanla beklenen sınav giriş yerleri belli oldu. Ehliyet sınav giriş belgeleri sürücü kurlarından alınabiliyor. Sürücü kursları sınav giriş belgenizi onaylatarak sizlere elden ulaştırıyor. Sürücü kursunu arayarak belgenizin hazır oluup olmadığını öğrenin. Kimliğiniz ve bu belge olmadan MTSKS-4 ehliyet sınavına giremezsiniz.

EHLİYET SINAVI NE ZAMAN?

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Daha sonra ehliyet sınavında başarılı olanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor.
2017/MTSKS-4 07 EKİM 2017 (saat 14.00)
2017/MTSKS-5 23 ARALIK 2017(saat 14.00)

ewrweqw

EHLİYET SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ

Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecek.
Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ehliyet sınavında adaylara araç tekniği, ilk yardım, trafik adabı, trafik ve çevre konularından toplam 50 soru sorulur. Her bir sorunun değeri, 2 puandır. Sınavdan başarıyla geçilebilmesi için en az 35 soru doğru olarak cevaplanmalıdır. Ehliyet sınav sonuçları ortalama olarak 15 gün içinde ilan edilir. Sonuçlar, Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinde sonuçlar kısmından öğrenilebilir. Direksiyon sınavı sonuçları ise aynı gün veya ertesi gün sınav komisyonu tarafından açıklanır.

DİREKSİYON SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Sınav sonuçları açıklandığında 70 puan ve üzeri puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacaktır. Direksiyon sınavları önceki sınav tarihlerine bakıldığında, sonuçların açıklanmasından 15 ya da 22 gün sonra gerçekleştirildiği görülmektedir. Direksiyon sınavı esnasında sizin ile birlikte araca binecek olan yetkililer, aracı çalıştırmanızdan hız kurallarına uyup uymamanıza, eğimli yolda aracı hareket ettirebilmenizden geçiş kurallarına uyup uymamanıza göre pek çok değerlendirme kriterlerine göre size puan verecektir. Direksiyon sınavından başarılı olmak için gerekli olan minimum 70 puanı alamayan adaylar için direksiyon sınavına toplamda 4 defa girme hakkı bulunmaktadır.
wereqw

EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıdaki gibi..
a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)
ç. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almışolmak.
d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporualmış olmak.
e. “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.
f. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
g. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
ğ. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

erwrwet

EHLİYET SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ehliyet sınavının test kısmı için, geçmiş yıl soruları incelenmelidir. Soruların incelenmesi adayların yüksek puan almasında yardımcı olacaktır. Direksiyon sınavına hazırlık için ise araç kullanılarak pratik yapılmalıdır. Sınavda adaylara aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Sürüş aşamasında ise aracın düzgün çalıştırılıp çalıştırılmamasından hızlanmaya, geri geri gelmeden eğimli yolda durup hareket etmeye kadar bir çok kriter göz önüne alınarak adaylara puan verilir. Adayların yapacağı her hata puan kaybına yol açar. Hataların çoğunluğu adayların heyecanlarından kaynaklanır. Bu nedenle de adaylar heyecanlarını kontrol altında tutabilmelidir. Sınavlardan geçmek için en az 70 puan gereklidir. 70 puan alan adaylar, stajyer ehliyet almaya hak kazanır.

erwqerq

DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Direksiyon sınavında sürücü adayı ile birlikte sınav görevlileri de araca binerler. Araca binerken aynaların kontrol edilmesinden koltuğun ayarlanmasına kadar bir çok detay dikkate alınır ve puanlama yapılır. Direksiyon sınavında başarılı olunabilmesi için de en az 70 puan alınmalıdır. Sürüş esnasında adaylar tarafından yapılan hataların bir çoğu heyecana bağlıdır. Bu nedenle sürücü heyecanını kontrol altında tutabilmelidir.
Sürücü adayının geçiş kurallarına uymamasından direksiyon hakimiyetini tam olarak sağlayamamasına, hız kurallarına uymamasından aşırı heyecan kadar bir çok faktör puan kaybına neden olur.

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI NEDİR?

Direksiyon sınavından başarıyla geçenler, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet alan sürücüler 2 yıl içerisinde 75 ceza puanına ulaşmazsa, normal ehliyetlerini alabilirler. 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetleri alınır ve psiko-teknik teste girerler. Ardından ehliyet alabilmek için, yeniden sürücü kursuna kayıt olarak ehliyet sınavına girmeleri gerekir.

Ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları; kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı, emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı, hız limitlerinin üzerinde gidilmesi 15 ceza puanı, ehliyet belgesi sınıfının dışında araç kullanımı 20 ceza puanı ve ehliyetin sürücü yanında olmaması 5 ceza puanı getirir

Ehliyet sınavı soruları yeni mevzuata göre güncellendi

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan yönetmelik değişiklikleri doğrultusunda Trafik Mevzuatı Komisyonu tarafından ehliyet alacaklar için uygulanacak teori sınavı soruları, güncel öğrenim programlarına uygun olarak yeniden düzenlendi ve farklı soru teknikleri ile görsellerden faydalanılarak yeni sorular oluşturuldu.

Bakanlıkça, ehliyet sınavı soru havuzuna eklemeler yapılarak sayı 3 bin 250'ye yükseltildi. MEB'in soru havuzu geliştirme çalışmaları devam ederken, soru sayısının yükseltilmesi, farklı soru teknikleri ve şekilli soruların eklenmesiyle sürücü adaylarının daha önceki sınavlarda çıkmış sorularla karşılaşma ihtimali de düşürüldü.

Ehliyet teori sınavlarında ilk yardım ve sağlık bilgisi testinden 12, trafik ve çevre bilgisi dersinden 23, motor ve araç tekniği bilgisinden 9, trafik adabı dersinden 6 olmak üzere sürücü adaylarına 50 soru yöneltiliyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ehliyet ve pasaportlarla ilgili yaptığı açıklamada " Şu ana kadar 11 milyon 238 bin yeni kimlik kartı verildi. Yaklaşık 20 tanesinde hata çıktı. Yeni kimlik kartları ilk başta 2-2,5 ayda gidiyordu. Şimdi artık 5 artı 2 güne indirdik. Beş gün şehir içleri, merkezde iki günde, kırsal ve köylerde toplam 6-7 gün içinde müracaat ettikten sonra verilebiliyor. Ehliyetlerde, pasaportlarda da inşallah aynı anlayış gelecek. Ne zaman başlar? Biz 2018'in Mart'ı gibi diyoruz. Bu arada trafik tescilleri de noterlere vereceğiz. Yapabilirsek daha önce yapacağız ama bütün hazırlıklarımızı 2018'in Mart'ı için yapmıştık ama öne çekebilirsek bir şekilde çekmeye çalışıyoruz." dedi.

swfrwerwe

DİREKSİYON SINAVINDA HANGİ KRİTERLER BULUNUR?

Sınav komisyonu tarafından sınavda dikkat edilen kriterler;

1- Aracı tanıma: Sınavın ilk 5 dakikasında aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur
2- Aracı çalıştırma: Aracın kurallara uygun hareket ettirilip ettirilmediğine bakılır
3- Aracı hızlandırma: Araç modeline bağlı olarak, azami hız sınırına ulaşılması istenir
4- Geri geri park edebilme: Geri geri aracın park edilebilmesi kontrol edilir
5- Eğimli yolda durma ve hareket etme: Yukarıya doğru eğimli yolda aracın durdurularak tekrar hareket ettirilmesi istenir
6- Geri gelebilme: Yol şeridine paralel olarak geri geri gelinmesi istenir
7- Kavşaklarda dönüş: Dönel bir kavşakta sağa ve sola dönüş yapılması istenir
8- Mekanik düğmelerin kullanımı: Gerekli olan yerlerde aracın silecek, ışık ve havalandırma düğmelerinin kullanımına bakılır
9- Dönel kavşak: Üç veya daha fazla kollu kavşaklarda dönüşlerin kurallara uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilir
10- Ani fren yapma: Araç 30 km hıza ulaştıktan sonra ani fren yapılması istenir
11- Geri giderken dönüş yapabilme: Geri geri giderken yol şeridi korunarak sağa veya sola doğru 90 derecelik açıyla dönüş yapılır
12- Trafik kurallarına uyma: Adayın sürüş esnasında trafik kurallarına uyup uymadığı kontrol edilir

Sınavda adaylar tarafından yapılan her hata sonucunda puan kesilir. Sınav sonunda 70 puana ulaşamayan adaylar başarısız sayılırlar.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.