Ehliyet yenilemek zorunlu mu? Hangi belgeler gerekli? Ücreti ne kadar?

Yeni ehliyetlere geçiş dönemi sürüyor. Ehliyet yenilemesi gerekenler, yeni ehliyet alacaklar bu işlemleri nerede, nasıl ve ne kadara yapacakları hakkında bilgileri araştırıyor. Sürücü belgeleri değişimi 2018 bilgileri merak ediliyor. Peki ehliyet yenilemek zorunlu mu? Hangi belgeler gerekli? Ücreti ne kadar? Sizin için araştırdık.

Yeni sürücü belgelerine geçiş süreci tüm Türkiye'de devam ediyor. Mevcut sürücü belgelerini değiştirmek isteyenler, yeni ehliyet alacaklar bu işlemleri nereden, ne kadara, hangi belgelerle alacaklarını araştırıyor. Ehliyet yenilemek zorunlu mu? Hangi belgeler gerekli? Ücreti ne kadar? Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Ehliyet yenilemek zorunlu mu? Hangi belgeler gerekli? Ücreti ne kadar?


EHLİYET YENİLEMEK ZORUNLU MU? SON TARİH NE ZAMAN?
Ehliyet yenileme işlemlerinin son başvuru tarihi 13 Aralık 2020. Eski ehliyetinizi hemen değiştirmek istemiyorsanız bu tarihe kadar ehliyeti yenilemek zorunlu değildir. Belirtilen tarihe kadar eski ehliyeti kullanabilirsiniz.

NEREYE BAŞVURMALIYIZ?
Ehliyet yenileme işlemleri artık Emniyet Müdürlükleri'nden değil Nüfus Müdürlükleri'nden yapılıyor. Gerekli evraklar ile Türkiye'nin neresinde olursanız olun başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak başvuru yapabilmeniz için randevu alma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Ehliyet randevuları hem internet üzerinden ve telefon üzerinden alınabiliyor.

Ehliyet randevusu almak için tıklayın!

HANGİ BELGELER GEREKLİ?
- Eski sürücü belgeniz
- Sürücü  sağlık raporu
- Nüfus cüzdanı veya pasaport
- 2 Adet biyometrik fotoğraf
- Parmak izi verilecek (Nüfus Müdürlüğünde)
- Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu.
- Kan grubunuzu ispat eden belge(eski sürücü belgenizde kan grubunuz yazıyorsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok)

Sağlık Raporu: Ehliyet alacak her kişinin sağlık raporu alması gerekmektedir. Yeni çipli ehliyet ile birlikte ehliyetini yenileyen veya yenileyecek olan ağır araç sürücüleri 5 yılda bir, hafif araç sürücüleri 10 yılda bir yeniden sağlık raporu almak suretiyle yenileme işlemlerini devam ettirecek. Ehliyetler artık ömürlük olmayacak. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.

Biyometrik Fotoğraf: 5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde çekilen ve yüksek kalitede olup ICAO tarafından belirlenen standarda uygun fotoğraf gereklidir. Okunurluğu ve anlaşılırlığı yüksektir. Normal vesikalık fotoğraf ile biyometrik fotoğrafı lütfen karıştırmayınız. Vesikalık fotoğraf ile başvuru yapmayınız. Eğer biyometrik fotoğrafınız yoksa herhangi bir fotoğrafçıda biyometrik fotoğraf çekimi yaptırınız. Eğer yeni kimlik almak istiyorsanız alacağınız biyometrik fotoğrafı yeni kimlik için de kullanabilirsiniz. Biyometrik fotoğraf çektirme ücreti tahminen 20-30 TL arasıdır. Bulunduğunuz bölgeye göre fiyatlar değişebilir.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?
Eski ehliyetini yeni çipli ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 15 TL'dir.
Eski ehliyetini kaybedenlerin veya çaldıranların yeni çipli ehliyet almak için ödeyecekleri ücret 15 TL'dir.
Yeni çipli kimlikleri yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 159 TL'dir.

BAŞVURU NE KADAR SÜRÜYOR?
Başvuruda bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğü'nün yoğunluğuna göre kesin bir süre vermek doğru değildir ancak yeni ehliyetlerle birlikte artık parmak izi alınmaktadır. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda tahmini 1 saat içerisinde işleminiz tamamlanabilir

EHLİYETLER NASIL VE KAÇ GÜNDE TESLİM EDİLİYOR?
Ehliyetler işlem yapıldığı anda verilmiyor. Yeni çipli kimlikler Ankara'da basılıp Türkiye'nin her tarafına PTT aracılığıyla gönderiliyor. Tahminen 1 hafta içerisinde sürücü belgeniz elinizde oluyor


GEÇİCİ BELGE VERİLİYOR MU?
Ehliyetler hemen verilmediği için elinize ulaşana kadar kullanabileceğiniz geçici ehliyet belgesi Nüfus Müdürlüğü tarafından veriliyor. Bu belgenin 15 gün geçerlilik süresi var. Geçici ehliyet belgesi ile araç kullanabilirsiniz fakat resmi bir kimlik gibi diğer işlemlerinizde kullanamazsınız.

Ehliyet yenilemek zorunlu mu? Hangi belgeler gerekli? Ücreti ne kadar? ile ilgili etiketler ehliyet ehliyet yenilemek zorunlu mu hangi belgleer gerekli ücreti ne kadar
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.