Ekmeğe ne kadar zam yapıldı? 2018 fiyatı ne kadar oldu? Kaç TL?
Ekmek ne kadar oldu? Fırıncılar Federasyonu'ndan ekmeğe zam açıklaması geldi. Vatandaşlar ise ekmeğe gelecek zam oranını merak ediyor. Federasyon Başkanı Halil Balcı ekmeğin kilogram fiyatına zam yapıldığını açıkladı. Peki ekmek ne kadar oldu? Ekmeğe yüzde kaç zam yapıldı? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
Ekmek ne kadar oldu? Fırıncılar Federasyonu'ndan ekmeğe zam açıklaması geldi. Vatandaşlar ise ekmeğe gelecek zam oranını merak ediyor. Federasyon Başkanı Halil Balcı ekmeğin kilogram fiyatına zam yapıldığını açıkladı. Peki ekmek ne kadar oldu? Ekmeğe yüzde kaç zam yapıldı? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
Fırıncılar Federasyonu'ndan ekmeğe zam açıklaması geldi. Federasyon Başkanı Halil Balcı ekmeğin kilogram fiyatına yüzde 15 zam yapıldığını açıkladı. Yapılan zamla birlikte ekmeğin kilogram fiyatı 5 lira 75 kuruş olacak.
Balcı zamların tezgaha ne kadar yansıyacağına odaların karar vereceğini aktardı. Federasyon Başkanı Halil Balcı, "Hiçbir yerde yüzde 15'ten fazla artış olmayacak" şeklinde konuştu.
EKMEK NEDİR?
Ekmek, esas ingredient (bileşen) olarak buğday unu, maya, tuz ve suyun belli oranlarda karıştırılıp yoğurulması ve hamurun belli bir süre fermente ettirilip pişirilmesi ile elde edilen temel bir gıda maddesidir.
İnsan beslenmesinde birinci derecede öneme sahip, vazgeçilmez bir üründür. Bunun haricinde, çokça tercih edilmesinin farklı sebepleri de bulunmaktadır. Ekmek, kendine has nötr karakterde bir aromaya sahip oluşu, dolayısıyla diğer gıdalar için iyi bir taşıyıcı özellik arz etmesi, diğer gıdalara göre daha ucuz ve kolay sağlanabilir olması, besleyici ve doyurucu özellikler taşımasından dolayı oldukça önemli bir gıdadır. Asırlardır süregelen alışkanlıkların ve milli kültürün etkisiyle, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak insan beslenmesinde büyük bir öneme sahiptir. Türkiye, tahıla dayalı bir beslenme kültürüne sahiptir. Dolayısıyla, Türkiyede kişi başına tüketilen enerjinin %60ı tahıllardan, bu oranın da %56lık kısmı ekmekten karşılanmaktadır. Bölgelere ve yaşlara göre alınması gereken ekmek tüketimi değişkenlik göstermekle birlikte, ortalama olarak günde 100 ile 800 gram arasında tüketilmektedir.
Ekmeğin tarihi, ilkel insan dönemine kadar uzanmakta olduğunu göstermektedir. Tahılları yenilebilir, kolay çiğnenebilir hale getirmek için taşlar arasında öğütüp, içine su katarak bir kaya üzerinde ateşte pişirdiği zamanlardan gelmektedir. Mısırlılar için bu oldukça önemli bir konu olma özelliğini taşımaktadır. Ölümlerden sonra, hayatın devam edeceğine inanan Mısırlıların, ölenlerinin mezarlarına ekmek koyarak, diğer hayatlarında da bundan mahrum kalmalarını engelleyeceklerine inanırlardı. Ayrıca, ekmekçilikte uzmanlaşan Mısırlılar, zaman içerisinde farklı türdeki unlarla birlikte, ekmek somununu sanat yapıtı şeklinde işlemekteydiler.
Mısırlıların ihraç ettiği ekmekleri alan Yunanlılar için, bu süreçten sonra ekmekle haşır neşir olma dönemi başlamıştır. Zaman içerisinde, Yunanistan ve Roma İmparatorluğunun başlıca gıda maddesi haline gelmiştir. Katkı maddelerinin ( yumurta ve yağ) eklenmesiyle birlikte, ekmek lüks tüketim ürünü olmuştur. Beyaz ekmekler zengin burjuva kesimin, daha tatsız ekmekler ise fakirlerin tükettiği bir ürün haline gelmiştir. Romada haklı memnun etmek için kullanılan başlıca unsur ise, dağıtılan ekmekler olmaktadır.
Ortaçağ Avrupası’nda Normanlar ekmekçiliğe farklı bir bakış açısı getirmiş ve ekmekçilikte çavdar kullanmaya başlatarak, yorgan altında fermente etmiştir. İsveçliler una “ren geyiği kanı”, Fransızlar “öküz kanı” katmışlardır. Zaman içerisinde fırıncı loncaları kurulmuş ve bu loncalar, ekmekçilikle uğraşan fırıncıları hem denetleyen, hem de dürüst olanları gözeten kurumlar olmuştur. Ekmek mahkemeleri, ilk olarak İngilterede kurulmuştur. Böylece, İngiltere için, yüzyıllar boyunca ekmeğin gramaj ve fiyatını tespit etme imkânı sunmuştur.
1835’te, Caignard de Latour, Scwann ve Kutsing gibi bilim adamları, mayanın canlı bir organizma olduğu kanaatine varmışlar ve bu mayanın adına 1838’de Meyer tarafından “Saccharomyces cerevisia ” denmiştir. 1859’da ise, Louis Pasteur tarafından, mayanın fermantasyona yol açan mikroorganizma olduğu ortaya konmuştur. 1870’lerden sonra yaş maya üretimi başlamıştır. Günümüz tarihlerine yakın zamanda ise ekmek katkı maddeleri geliştirilmiştir. Bu tüm gelişmeler sonucunda, ekmekçilik her geçen gün ilerleme kaydetmiştir. Çünkü ekmeğin gelişim süreçleri ile insanoğlunun, kültürlerin ve toplumların gelişim süreçleri birbirine paralel ilerlemektedir.
STANDART BEYAZ EKMEĞİN BESİN DEĞERLERİ
Porsiyon Miktarı:100 g
Kalori (kcal) 265
Toplam yağ 3.2 g
Trans yağ 0 g yok
Kolesterol 0 mg yok
Sodyum 491 mg
Potasyum 115 mg
Karbonhidrat 49 g
Diyet Lifi 2.7 g
Şeker 5 g
Protein 9 g
A Vitamini 1 IU
C Vitamini 0 mg yok
Kalsiyum 260 mg
Demir 3.6 mg
D Vitamini 0 IU yok
B6 Vitamini 0.1 mg
B12 vitamini 0 µg yok
Magnezyum 25 mg