Türk kültürünün vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan ekmek çoğu diyetisyenler için sağlıksız gibi görünsede ABD’li diyetisyen Natalie Mokari “Birçok kişiye ekmek yemeyin önerisinin yapıldığını görüyorum. Ancak ekmek çok önemli bir tahıl kaynağıdır” diyor.
Diyetisyenler ikiye bölündü! Ekmek sağlıklı mı?
Türk yemek kültüründe, sofların vazgeçilmezleri arasında olan ekmek diyetisyenleri ikiye böldü. Birçok diyetisyen özellikle kilo verme döneminde danışanlarına hazırladığı beslenme listesinde ekmeği kısmen yada tamamen bırakmayı önerse de ABD’li diyetisyen Mokari uyardı: “Ekmek çok önemli bir tahıl kaynağı”diyerek uyardı. Peki ekmek gerçekten de sağlık mı, sağlık açısından en çok önerilen ekmek türleri hangileri? İşte detaylar…
HANGİ EKMEK DAHA SAĞLIKLI?
Vücudun tüm fonksiyonlarını yerine getirmesi için karbonhidratlara ihtiyacımız var. “Karbonhidratlar beyin yemeğidir” diyor Mokari. Yeterince karbonhidrat tüketmezseniz halsiz, durgun ve bitkin hissetmeniz kaçınılmaz.
Bu durumda geriye “Hangi ekmek daha sağlıklı?” sorusu kalıyor. Doğru besinleri içeren ekmek türlerini tüketerek sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.
“TÜM EKMEKLERİ YAN YANA KOYARSANIZ ASLINDA ÇOK DA FARKLI SAYILMAZ”
Kendiniz için en sağlıklı ekmeği seçerken bir yiyecekte tam olarak ne aradığınız önem taşıyor. Diyetisyen Steph Grasso “Sağlığınıza yönelik hedeflerinizi belirlemelisiniz. Sağlık sizin ne anlama geliyor?” diyor.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor. Ancak kimi bireyler beyaz ekmeği tercih etmeye devam ediyor. Uzmanlar “Tüm ekmekleri yan yana koyarsanız aslında çok da farklı sayılmazlar” diyor.
BEYAZ EKMEKTEN VAZGEÇEMEYENLER İÇİN EKŞİ MAYALI EKMEK
Sindirim problemi yaşayanlar veya beyaz ekmeğin tadından vazgeçemeyenler için ekşi mayalı ekmekler öneriliyor. Ekşi mayalı ekmekler, fermantasyon sürecinden geçerek elde edilen ve daha kolay sindirilebilen bir ekmek türüdür.
Uzmanlar, ekmek türünden ziyade ekmeğin yapılış biçimine de vurguda bulunuyor. Genel anlamda un, su, tuz, mayadan yapılan ekmeklerde, daha çok lif ve tahıl aramaya çalışın. İçinde yalnızca tahıl değil ‘tam’ tahıl ibaresinin geçtiğinden emin olun.