Ekonomide dengeler değişti! Bakan Şimşek: "Türk Lirası'na güven artıyor"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türk Lirası'na güvenin arttığını, dış kaynak maliyetinin %30 düştüğünü ve rezervlerin 159.4 milyar dolara çıktığını belirten Şimşek, "Makrofinansal istikrarı güçlendirdik, şoklara karşı daha dayanıklıyız" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin son bir buçuk yılda ekonomi yönetiminde elde ettiği başarıları anlatan Bakan Şimşek, dengelerin değiştiğini ve Türk Lirası'na güvenin yeniden tesis edildiğini vurguladı.
"Makrofinansal İstikrar Güçlendi"
Bakan Şimşek, 2023 yılının ikinci yarısından itibaren uygulanan ekonomi programının olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Şimşek, "Öncelikle makrofinansal istikrarı güçlendirdik. Ekonomide yeniden dengelenmeyi sağladık ve şoklara karşı dayanıklılığımızı artırdık. Ticaret açığımız milli gelire oranla %5.5 seviyesinden %1'in altına düştü. Uluslararası rezervlerimizi artırarak bu alandaki endişeleri ortadan kaldırdık. Brüt rezervlerimiz 98.5 milyar dolardan 159.4 milyar dolara yükseldi" dedi.
"Üçte İkisi Uzun Vadeli Kaynaklarla Sağlandı"
Rezerv artışlarının kalıcılığına vurgu yapan Şimşek, "Artışın üçte ikisinden fazlası uzun vadeli ve makul maliyetli dış kaynaklardan sağlandı. Dolayısıyla rezerv artışı Carry Trade üzerinden sağlandı iddiası gerçeği yansıtmıyor. Uluslararası tanıma göre rezerv yeterliliğini sağlamış durumdayız" ifadelerini kullandı.
"Ülke Risk Primi 450 Baz Puan Düştü"
Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki risk primindeki iyileşmeye dikkat çeken Şimşek, "Son bir buçuk yılda ülke risk primimiz 450 baz puan düştü. Aynı dönemde gelişmekte olan ülkelerdeki düşüş bunun onda biri seviyesinde kaldı. Bu, programımızın başarıyla uygulandığının kanıtıdır" şeklinde konuştu.
Türk Lirası'na Güven Artıyor
Konuşmasında Türk Lirası'na olan güvenin yeniden kazanıldığını belirten Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
"Program öncesinde toplam mevduat içindeki TL'nin payı %36'ya kadar düşmüştü. Bugün ise bu oran %57'yi aştı. Kur korumalı mevduat stoku ise 3.4 trilyon liralık zirve seviyesinden 1.2 trilyon liranın altına geriledi. Mevduat faizi %54.6 seviyesinde, kur artışı ise bunun yarısı bile değil. Bu yüzden 2024 yılında kur korumalı mevduat hesaplarında bir risk öngörmüyoruz."
"Dış Kaynak Maliyeti %30 Düştü"
Bakan Şimşek, Türkiye'nin dış borçlanma maliyetlerindeki düşüşün önemine değinerek, "10 yıl vadeli gösterge tahvilimizin maliyeti %10’un üzerindeyken bugün %7 seviyesine düştü. Bu da dış kaynak maliyetimizin %30 azaldığını gösteriyor. Reel sektör ve bankalarımız artık çok daha uygun koşullarda finansmana erişebiliyor" dedi.
2024 İçin Güçlü Beklentiler
Bakan Şimşek, ekonomideki istikrarın korunması için programın uygulanmaya devam edeceğini vurguladı. "2024 yılı, ekonomimiz için güçlü kazanımların devam edeceği bir yıl olacak. Programımızla ekonomiyi daha da güçlendireceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.