Ekonomide yeni yol haritası! Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 41.5'e çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ekonomide 3 yıllık yol haritasını açıkladı. Yılmaz, OVP toplantısında 2024, 2025 ve 2026 enflasyon hedeflerini yükselttiklerini duyurdu. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 33'ten yüzde 41,5'e çıkarıldı. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program'ı (OVP) açıkladı.

Ekonomide yeni yol haritası! Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 41.5'e çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Yeni dönemin hayırlı olmasını diliyorum

(OVP)Ekonomik istikrarı sağlamak, sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek politika ve reformlar önümüzdeki 3 yıl ekonominin yol haritasını oluşturacak.

SON 1 YILIN EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ

 Güncellediğimiz OVP ile birlikte kararlı bir şekilde ülkemizin istikrarını ve kalkınmasını sağlayacak, refahını artıracak politikaları hayata geçirmeye devam edeceğiz

OVP'nin tüm kesimler tarafından sahiplenilmesi ve uygulanabilirliğinin artırılmasını hedefliyoruz.

Bu programın amacı makro ekonomik politikaları belirlemek ve temel ekonomik büyüklükleri, gelir-gider tahminlerini, bütçe dengesini ve borçlanma durumunu ele almaktır

Öngörü ve hedefler önemli oranda gerçekleşti. Dezenflasyon süreci 2024 Haziran ayından itibaren başladı.

HEDEFLER GERÇEKLEŞTİ

Son bir yılda temel makroekonomik göstergelerdeki öngörü ve hedefler önemli oranda gerçekleşmiş olup mevcut tahminler büyük oranda geçerliliğini korumaktadır. Büyüme kompozisyonundaki dengelenme ile birlikte cari işlemler dengesi, beklentilerimizin de altına gerileyerek olumlu seyretmeye başladı. Program başarıyla çalışıyor ve çözüm üretiyor.

İstihdam artışları hedeflerimizin üzerinde gerçekleşmektedir. Bütçe açığındaki görünüm, kamu harcamalarında etkinliği artırıcı önlemlerle öngörülenden daha olumludur."

"DEZENFLASYON DÖNEMİ BAŞLADI"

 Ağustos verileri dezenflasyon sürecinin etkili olmaya başladığını gösteriyor, Eylül ve sonrasında da bu eğilimin sürmesini bekliyoruz. Geçiş döneminin tamamlandığını ve dezenflasyon döneminin başladığını görebiliyoruz."

"TL'YE OLAN GÜVEN ARTTI"

 Türk Lirasına olan güven geçtiğimiz yıl süresince önemli oranda arttı. Türk Lirası mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı ciddi bir yükseliş kaydetti. KKM 47,8 milyar dolara kadar düştü.

"GELİR TÜM KESİMLERE ADİL DAĞILACAK"

2025-2027 dönemi Programının temel amacı, enflasyonun kademeli olarak tek haneli seviyelere düşürülmesi, büyüme potansiyelimizin dezenflasyon süreciyle uyumlu şekilde yükseltilmesi, yapısal reformlarla verimliliğe dayalı yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması, sağlanacak refah artışıyla gelirin toplumumuzun tüm kesimlerine daha adil bir şekilde dağıtılmasıdır.

Yapısal reformlarla verimliliğe dayalı yatırım, istihdam, üretim ve ihracat artırılacak. Gelirin tüm kesimlere adil bir şekilde dağılımı sağlanacak. Deprem sonrası yeniden inşa ve ihya çalışmaları yapılacak. Orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna çıkılmasını sağlayacağız. 8 Ana başlıkla genel stratejiyi destekleyeceğiz

Dış talep koşulları destekleyici olacak. Bu da Türkiye'nin dış ticaret dengesine ve genel ekonomik büyümesine olumlu yansıyacak.

BÜYÜME TAHMİNİ BELLİ OLDU

Büyüme patikası dezenflasyon süreciyle uyumlu. Büyüme patikası, enflasyonist baskı oluşturmadan sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı hedefleyen bir yaklaşımla oluşturuldu.

Kısa vadede enflasyonla mücadele büyüme üzerinde geçici etkiler yapsa da, orta ve uzun vadede iki hedef uyumlu

2025'te büyüme oranının yüzde 4, 2026 ve 2027'de ise sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5 seviyelerine çıkması planlanmaktadır.

OVP dönemimiz boyunca 2,3 milyon ilave istihdam oluşturulması öngörülmektedir. Bu hedef büyüme potansiyelimizi artırırken, işsizliği kademeli düşürecektir.

İŞTE 3 YILLIK ENFLASYON HEDEFİ

Uygulamaya konulan sıkı para ve maliye politikalarıyla 2024 yılı için enflasyon oranının yüzde 41,5'e gerileyerek, enflasyonla mücadelede önemli bir mesafe kat edilmesi beklenmektedir. 2026 yılına geldiğimizde, enflasyonun yüzde 9,7 ile tek haneli seviyelere gerilemesi ve 2027 yılında yüzde 7,0'ye gerilemesi öngörülmektedir.

Bu yıl sonu ihracatın 264 milyar dolar, ithalatın 345 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Bu yıl turizm gelirinin 59,6 milyar dolar olması bekleniyor. 2025 yılında ihracatın 279,6 milyar dolar, ithalatın 369 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 2026 yılında ihracatın 296,1 milyar dolar, ithalatın 390,6 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 2027 yılında ihracatın 319,6 milyar dolar, ithalatın 417,5 milyar dolar olmasını bekliyoruz.

2024 yılı bütçe açığının öngörülen yüzde 6,4 hedefinin oldukça altında yüzde 4,9 olmasını bekliyoruz. 2025 yılı bütçe açığının yüzde 3,1 olmasını hedefliyoruz. Program sonunda bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 2,5'e gerilemesini öngörüyoruz."

Bu yıl sonu ihracatın 264 milyar dolar, ithalatın 345 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Bu yıl turizm gelirinin 59,6 milyar dolar olması bekleniyor. 2025 yılında ihracatın 279,6 milyar dolar, ithalatın 369 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 2026 yılında ihracatın 296,1 milyar dolar, ithalatın 390,6 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 2027 yılında ihracatın 319,6 milyar dolar, ithalatın 417,5 milyar dolar olmasını bekliyoruz.

Turizm gelirlerinin 2025'te 63,6, 2026'da 68,7 ve 2027'de 74,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Cari işlemler açığının 2024'te 22 milyar dolar, 2025'te 28,6 milyar dolar, 2026'da 25,6 milyar dolar olmasını bekliyoruz."

 

 

 

Ekonomide yeni yol haritası! Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 41.5'e çıkarıldı ile ilgili etiketler ekonomi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz
GÜNÜN VİDEOSU

Sakarya'daki makarna fabrikasındaki patlamadan sağ çıkan işçi dehşet anlarını anlattı

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan OBA Makarna'nın fabrikasında dün patlama yaşanmış, olayda 1 işçi ölürken 30 işçi de yaralanmıştı. Faciadan yaralı kurtulmayı başaran işçilerden Ahmet Dedecan dehşet anlarını anlattı.