Ekrem İmamoğlu, deprem seferberlik planını açıkladı: İBB olarak inisiyatif alıyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, olası İstanbul depremi için İBB'nin başlattığı 'Deprem Seferberlik' planını açıkladı. Deprem Bilim Üst Kurulu'nun çalışmaları doğrultusunda 7 başlık altında hazırlanan planda, depreme karşı hazırlanmak için bir yol haritası belirlendi.

İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladı. 

"DEPREM BU TOPRAKLAR İÇİN REALİTEDİR"

Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş depreminin Türkiye için bir dönüm noktası olması gerektiğini söyleyen İmamoğlu, "Bu büyük afetin ve afette yaşadıklarımızın hepimize yüklediği çok derin bir sorumluluk var. Artık hayatımıza eskisi gibi devam edemeyiz. Bu atmosferde 10 binlerce canımız hala göçük altındayken biz normal yaşamımızı sürdüremeyiz.Eğer bu topraklarda durmadan depremler oluyor, binalar yıkılıyor, insanlarımız ölüyorsa; iktidarı, muhalefeti, bürokratı ve vatandaşıyla birlikte hepimiz, depremi Türkiye'nin birincil sorunu kabul etmeliyiz. Bundan sonra deprem tartışması, fay hattı tartışması, deprem nerede olacak, ne zaman olacak, olacak mı, olmayacak mı, hangi büyüklükte olacak tartışmalarını bir tarafa bırakmalıyız. Deprem bu topraklar için bir realitedir." dedi.

"İBB OLARAK İNSİYATİF ALIYORUZ"

İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Depremde yıkılmaması için, depreme dirençli yerleşim alanları ve deprem dirençli kentler yaratmak zorundayız. Biz bugün itibariyle İBB olarak inisiyatif alıyoruz, düzen değiştiriyoruz. Düzen değiştirmek cesaret ister. Cesur olabilmek için, önce yanlış giden düzenin bir parçası olmaktan kurtulmak gerekir. Deprem dirençli İstanbul için seferberlik başlatıyoruz."

Ekrem İmamoğlu, deprem seferberlik planını açıkladı: İBB olarak inisiyatif alıyoruz

İBB'NİN OLASI İSTANBUL DEPREMİ İÇİN YOL HARİTASI

Planlamaya ilişkin konularda yapılması öngörülen revizyonlar şöyle:

  • İmar planlarının yapım ve özellikle değiştirilmesine ilişkin esaslar, kamu yararı ilkesi çerçevesinde yeniden ele alınmalıdır.
  • 1999 yılından önce yapılan ve hala yürürlükte olan imar planları, güncel jeolojik - jeoteknik etütlere göre revize edilmelidir.
  • 6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa'da Bakanlığa verilen yetkiler büyükşehir belediyelerine de tanınmalıdır.
  • İstanbul başta olmak üzere afet riski olan tüm kentlerde orta ve büyük ölçekli yatırım ve yapılaşmalar için 'Kentsel Afet ve Risk Etki Değerlendirmesi' yapılarak buna ilişkin bir yönetmelik düzenlenmelidir.
  • Toplanma Alanları, Geçici Barınma Alanları ve 1. Derece Tahliye Koridorları imar planlarına işlenmelidir. Bunlarla ilgili plan değişikliği yapılması yasaklanmalıdır.
  • Sayıştay'ın periyodik denetimlerinde kentsel imar rantlarına ilişkin özel ihtisas denetimi uygulaması başlatması sağlanmalıdır.
  • İstanbul'un depreme hazırlanmasını odağına alan İstanbul Yasası çıkarılmalıdır. Afet öncesi planlama ve yer seçim aşamaları, yapıların güçlendirilmesi ve yenilenmesi, afete müdahale ve afet yönetimi süreçleri bu yasanın sağladığı özel yetkilerle yönetilmelidir.

 

Riskli yapı denetimine ilişkin konularda yapılması öngörülen revizyonlar şöyle:

  • Mevzuatımızda riskli yapı analizleri, yıkım, güçlendirme veya yeniden yapım süreçleri belediyelerce can ve mal güvenliğinin odağa alındığı bir şekilde re'sen yapılabilmelidir. Bu tür uygulamalarda temel ilke kamu ve komşuluk hukuku çerçevesinde vatandaşların da mağdur edilmediği bir biçimde kurgulanmalıdır.
  • Yapının proje tadilat ve her türlü inşai fiziki müdahaleyi de gösteren bina kimlik kartları çıkarılacak yönetmelikte belirlenen süreler içinde tespit edilmeli, dijital ortamda ve bina girişlerinde kare kod uygulaması ile duyurulmalıdır.
  • Hızlı bina taraması, riskli yapı analizinden önceki aşama olarak yönetmeliğe girmeli, tüm yapı stoğunun depreme karşı kırılganlığı bu yöntemle tespit edilerek riskli yapı analizine sevki uygun görülenler için 6306 sayılı Kanunun hükümleri uygulanması esas olmalıdır
  • Endüstriyel yapı ve tesisler ile ikincil afete yol açabilecek tüm işletmeler için risk taramasının maliklerince yaptırılarak belediyelere sunması ve tespit edilen risklere ilişkin risk azaltım eylem planlarını ivedilikle hayata geçmesi için ilave hükümler mevzuata taşınmalıdır.

 

Erken Uyarı Sistemi ve Erken Müdahale

  • Acil müdahale gerektiren durumlarda doğalgaz akışı
  • Deprem Erken Uyarı sistemi
  • 832 adet İGDAŞ ivme ölçleri
  • İkincil felaketlerin önüne geçilmesi
  • Fiber Optik Tabanlı Deprem Erken Uyarı Sistemi Projesi
  • 3 saniye (Adalar) ile 30 saniye (Bayramiç, Burhaniye, Eskişehir…) arasında erken ir uyarı süresi elde edilmesi hedeflenmektedir.
  • Fiber optik kabloların da sisteme dahil edilmesi
  • Yüksek mukavemetli çelik borular ile hafif, bükülebilir, yer hareketlerine karşı esnek, 6 kat uzama kabiliyetine sahip polietilen borular

 

Boru içi denetim robotu

Çelik boruların röntgeni çekilebilecek, olası deprem öncesi veya sonrasında hangi borularda hasar olduğu, olabileceği ve nerelere müdahale edilmesi gerektiği tespit edilebilecektir. Robot Göz Projesi tamamlandığında Türkiye, ABD’den sonra bu teknolojiye sahip ikinci ülke olacaktır.

Ekrem İmamoğlu, deprem seferberlik planını açıkladı: İBB olarak inisiyatif alıyoruz ile ilgili etiketler Ekrem İmamoğlu deprem İstanbul İBB