El Nino nedir? Ne zaman gelecek?
Dünya Meteoroloji Örgütü'nden, kasırga, şiddetli yağış, su baskını, kuraklık, yangın ve tarım ürünlerinde kayıplara yol açan El Nino uyarısı geldi. El Nino nedir? Ne zaman gelecek? Dünya Meteoroloji Örgütü uyarısı ne? Ayrıntıları bu haberde topladık.
Dünya Meteoroloji Örgütü; kasırga, şiddetli yağış, su baskını, kuraklık, yangın ve tarım ürünlerinde kayıplara yol açan El Nino hava olayının yıl sonuna kadar yeniden oluşabileceği açıkladı. Peki El Nino nedir? Ne zaman gelecek? Dünya Meteoroloji Örgütü uyarısı ne? Bu endişe verici olayla ilgili bilgileri haberimizde bir araya getirdik.
BBC'nin haberine göre bu yıla, 2015-2016 yılında oluşan ve Orta ve Doğu Pasifik'te deniz yüzey suyunu ısıtan El Nino'nun tersi atmosfer olayı olan ve "La Nina" olarak adlandırılan hava olayıyla başlandı.
Okyanus yüzey suyunu soğutan La Nina'nın etkisi azalırken WMO, yıl sonuna kadar diğer bir El Nino hava olayının yüzde 70'lik ihtimalle ortaya çıkabileceğini belirtti.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, "WMO, öngörülen El Nino'nun, 2015-2016'daki kadar güçlü olmasını beklemiyor ancak yine de önemli etkileri olacaktır." ifadesini kullandı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Taalas, bu erken öngörülerin birçok can kaybının ve önemli ekonomik kayıpların önüne geçmeye yardımcı olacağını söyledi.
İklim değişikliğinin, El Nino ve La Nina olaylarının yanı sıra dünyanın geleneksel dinamiklerini etkilediğinin altını çizen Taalas, "2018 yılı zayıf bir La Nina olayıyla başladı ancak soğutma etkisi genel ısınma eğilimini azaltmaya yeterli değildi." değerlendirmesinde bulundu.
Diğer yandan, Japonya'nın meteoroloji bürosu da El Nino hava olayının, kuzey yarım kürede bu ay ile kasıma kadar yüzde 60'lık ihtimalle ortaya çıkabileceğini belirtti.
TARIM ÜRÜNLERİNDE KAYIPLARA YOL AÇIYOR
Pasifik Okyanusu'nda suların ısınmasına neden olan El Nino, yarattığı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, su baskınlarına, kuraklıklara, yangınlara ve tarım ürünlerinde kayıplara yol açıyor.
Deniz yüzeyi sıcaklığı ortalamasının Pasifik Okyanusu'nun orta ve doğu kısmında alışılmadık derecede artması sonucu oluşan El Nino, 2016'da en çok Afrika, Asya, Pasifik ve Orta ve Güney Amerika ülkelerini etkilemişti.
WMO, Kasım 2016'da, küresel sıcaklığın sanayi öncesi dönemin 1,2 derece üzerinde seyrettiğini açıklamıştı.
EL NINO NEDİR?
El Niño Güney Salınımları, küresel bir okyanus-atmosfer olayıdır. El Niño ve La Niña, Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adı olarak kullanılmaktadır. İsimler İspanyolca "oğlan çocuğu" veya "velet" ve "küçük kız" anlamına gelmektedir. "Çocuk", İsa'yı simgelemektedir, çünkü El Niño Güney Amerika'nın batı kıyılarında Noel zamanında etkili olur.
El Niño ve La Niña'nın güney yarımküredeki etkileri çok büyüktür. Bu etkiler ilk olarak 1923'te Sir Gilbert Thomas Walker tarafından tanımlanmıştır. El Niño'nun atmosferik imzası olan Güney Salınımları, Tahiti ve Darwin bölgelerindeki aylık veya mevsimsel hava basıncı değişimleridir. Eylül 2006 itibarıyla El Niño aktif durumdadır.
DÜNYA METEOROLOJİ ÖRGÜTÜ
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) (İngilizce: World Meteorological Organization), Birleşmiş Milletler'e bağlı uzmanlık kuruluşudur.
Bağlı 189 üye ülke ve bölgenin hava durumuna ilişkin verdikleri hizmetlerden elde edilen bilgileri düzenleyip ortak kullanıma sunan Dünya Meteoroloji Örgütü, meteorolojiyi standart hale getirmek ve yeni bulunan telgraf aracılığıyla hava durumu konusunda bildirilen verileri birleştirip değerlendirmek amacıyla 1873'te kurulan Uluslararası Meteoroloji Örgütü'nün BM tarafından geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Sekreterliği Cenevre'dedir.
Dünya Meteoroloji Günü
Dünya Meteoroloji Günü yıllık toplantısı 23 Mart'ta yapılır.
Ödüller
International Meteorological Organization Prize (Uluslararası Meteoroloji Organizasyonu Ödülü)
Professor Dr. Vilho Väisälä Award (Profesör Dr. Vilho Väisälä Ödülü)
Norbert Gerbier-Mumm International Award (Norbert Gerbier-Mumm Uluslararası Ödülü)
WMO Research Award for Young Scientists (WMO Genç Bilimciler Araştırma Ödülü)