Elektronik sigara zararlı mı? Elektronik sigara ve normal sigara arasında fark nedir?
Günümüzde sigara alışkanlığından kurtulmak isteyen pek çok vatandaş elektronik sigaraları tercih ediyor. Bu çerçevede, elektronik sigaranın zararlı olup olmadığı büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, elektronik sigara zararlı mı? Elektronik sigara ve normal sigara arasında fark nedir? Ayrıntılar haberimizde...
Bir takım sağlık sorunlarının ortak nedenleri arasında ilk sırayı alan sigara, insan sağlığının en büyük tehditlerinden biri. Bu sebeple birçok vatandaş, normal sigaraya göre daha az zararlı olduğunu düşünerek elektronik sigara kullanmayı tercih ediyor. Elektronik sigaranın zararlı olup olmadığı büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, elektronik sigara zararlı mı? Elektronik sigara ve normal sigara arasında fark nedir? Ayrıntılar haberimizde...
ELEKTRONİK SİGARA ZARARLI MI?
Sigara; kalp-damar hastalıkları, kanser, damar tıkanıklığı, infertilite ve bunun gibi 50’den fazla sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle sigara tüketen kişilerin bu alışkanlığından en kısa sürede vazgeçmesi gerekiyor. Ancak son yıllarda pek çok kişi sigara tüketiminden kaçınmak yerine elektronik sigaraya yöneliyor. Sanıldığı gibi zararsız olmayan elektronik sigaraları, en çok aktif sigara içenler kullanıyor. Kullanıcıların 1/3'ünü ise daha önce hiç sigara içmeyen veya sigarayı bırakmış kişiler oluşturuyor.
Elektronik sigara, tütünün bizzat kendisini kullanmadan vücuda nikotin ve diğer zararlı maddeleri soğuk buhar yöntemiyle veren sigara gibi zararlı bir üründür. Elektronik sigaralarda tütün yerine soğuk buhar yöntemi ile buharlaştırılan ve ağız yoluyla ciğere çekilen bir sıvı bulunur. Bu sıvın içerisinde genellikle değişken miktarlarda sıvı nikotin, gliserin, koku verici maddeler ve propilen glikol bulunur.
Türkiye’de görülen kanser vakalarının yaklaşık olarak yüzde 70’i sigara tüketimi ile ilişkili. Yani tütün kullanımının önüne geçilirse yaşanan kanser vakalarının çok büyük miktarının hiç yaşanmaması mümkün. Tütüne bağlı kanserler erkeklerde daha çok akciğer ve mesane kanseri olarak önemli bir yıkıma neden oluyor. Kanser en sık 60-69 yaş aralığında görülürken, nüfusun yaş ortalamasının artması ile kanser görülme oranları da artış gösteriyor.
Kaynak: Acıbadem