Elektronik sigaranın zararları nelerdir?

Elektronik sigaranın zararları nelerdir? Prof. Dr. Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik sigaranın, görünüşüyle sigarayı taklit eden ve kullanıcının nikotin buharı çekmesini sağlayan bataryalı cihazlar olduğunu, ortalama 30 nefes çekildiğinde bir sigaradaki kadar nikotin alındığını söyledi. Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, elektronik sigaranın bir tütün ürünü olduğunu belirterek, "Elektronik sigara, lanse edildiği gibi bir sigara bırakma aracı değildir." dedi. Peki, elektronik sigara zararlı mı? Sigarayı bırakmada yardımcı olur mu? Detaylar haberimizde...

Son yıllarda sıkça kullanılan elektronik sigara vatandaşlarımız tarafından merakla aranıyor... Günden güne yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan sigaradan sonra elektronik sigara vatandaşlarımız tarafından yaygın bir şekilde kullanılıyor. Konuşulduğu gibi masumiyet barındırmayan elektronik sigaranın zararları ve içerisindeki kansorejen maddeler uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Elektronik sigaranın en çok kullanıldığı ülke İngiltere olarak bilinmektedir. Ülkemizde de her geçen gün tüketici talebi hızla artış göstermektedir. Peki, elektronik sigara zararlı mı? Zararları nelerdir Sigarayı bırakmada yardımcı olur mu? Detaylar haberimizde...

elektronik_sigara_zararlA_mA

"ELEKTRONİK SİGARA, SİGARA BIRAKMA ARACI DEĞİLDİR"

Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, elektronik sigaranın bir tütün ürünü olduğunu belirterek, "Elektronik sigara, lanse edildiği gibi bir sigara bırakma aracı değildir" dedi.

Prof. Dr. Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik sigaranın, görünüşüyle sigarayı taklit eden ve kullanıcının nikotin buharı çekmesini sağlayan bataryalı cihazlar olduğunu, ortalama 30 nefes çekildiğinde bir sigaradaki kadar nikotin alındığını söyledi.

Elektronik sigaranın, sigaraya göre kullanıcıların daha fazla nikotin almasına yol açtığını ifade eden Ceylan, elektronik sigaralarda nikotin dışında propilen glikol, etanol, su, tütün çiçeği bulunduğunu, özellikle gençlerin ilgisini çekmek, kullanılabilir hale getirmek ve kullanımı arttırmak için alkol, nane, çikolata, tatlı, meyve gibi çeşitli tat ve kokular içeren farklı esans ve kimyasallar eklenerek pazarlandığını anlattı.

Ceylan, elektronik sigaranın, kullanan kişide bağımlık ve solunum sistem fonksiyonlarında bozulmalar meydana getirdiğini ve sigarada olduğu gibi elektronik sigaraya bağlı da pasif içiciliğin söz konusu olduğunu vurguladı.

zaralarr_elektronik_sigara

BİRÇOK ZARARI VAR

"Elektronik sigaraların sigaradan daha az zararlı olduğu, sigara bırakma cihazı olarak kullanılabileceği" şeklinde iddialar bulunduğuna dikkati çeken Ceylan, şöyle devam etti:

"Elektronik sigara bir tütün ürünüdür ve içinde birçok kanserojen madde vardır. Bağımlılık yapar ve sağlığa ciddi zararları vardır. Elektronik sigaranın içerdiği gliserol, propilen glikol ve nikotin gibi maddelere ek olarak tıbbi çalışmalarda aseton, akrolein, bütadien, sikloheksan, dietilen glikol, etilen glikol, etanol, formaldehid gibi birçok başka madde de tespit edilmiştir. Tütün içermediği, nikotin içerdiği iddia edilmektedir. Ancak elektronik sigarada da nornikotin, miyozmin, anabazin gibi tütün ürünleri saptanmıştır. Dumanında ise gliserol, propilen glikol ve nikotine ek olarak asetaldehid, aseton, akrolein, formaldehid, nitrosonornikotin, metilnitrozamino, piridil, bütanon, kadmiyum, kurşun, nikel, bakır, kalay gibi metaller ile toluen saptanmıştır."

BAĞIMLILIĞA YOL AÇIYOR

Elektronik sigaranın, kullanan kişide bağımlılığa yol açtığına, ayrıca kartuşların nikotin sızıntısı yaparak cildin fazla nikotine maruz kalmasına ve hatta zehirlenmeye neden olduğuna işaret eden Ceylan, "Bilimsel çalışmalar ve deneyimler göstermiştir ki elektronik sigara ve sigaranın ikili kullanımı, en sık elektronik sigara kullanım türüdür. Yani kişiler 'sigarayı bırakacağım' diye elektronik sigaraya başlarken, sonraki günlerde sigara ile elektronik sigarayı beraber kullanan bağımlılar haline gelmektedirler. Elektronik sigara ve sigaranın birlikte kullanımında, sigaranın akciğer hastalıklarına ek olarak kalp damar hastalıklarında artış gözlenebilmektedir." dedi.

Ceylan, sigara içimi azaldıkça tütün endüstrisinin karlılığının devamı için yeni yöntemlerle insanların karşısına çıktığını, bu amaçla elektronik sigaranın sigaradan daha az zararlı olduğu imajının oluşturulmaya çalışıldığını anlatarak, "1950’li yıllarda filtreli sigara da üretildiğinde 'zararsız' diye lanse edilmişti. Elektronik sigara da benzer şekilde pazarlanıyor. Ancak sigaraya benzer zararları olduğu bilinmektedir. Sigara firmaları, elektronik sigarayı, sigaranın zararlarını bilen ve sigara içmeyen milyonlarca genç için yeni bir bağımlılık kapısı olarak kullanmaktadır." ifadelerini kullandı.

470756127-e-cigarette-miami-vapor-shark_wide-686a61bc310a5e9abc8e7b4de6e7d9cc593c3422

EN BÜYÜK HEDEF ÇOCUKLAR

New England Journal of Medicine adlı tıp dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre elektronik sigara her yerde içilebildiği ve çevreye zarar vermediği için daha çok kullanılmaya başlandı. Özellikle okul çağındaki çocuklar için merak uyandıran bu alışkanlık, erken yaşta sigara içilmesine neden oluyor ve çocuklar elektronik sigarayla başlayıp daha sonra normal sigaraya geçiyor. Bu nedenle ABD’de bazı eyaletlerde yasaklandı. Dünyada bu yıl 6 milyon, Türkiye’de 150 bin kişinin ölümüne neden olacak tütün endüstrisi, birçok ülkede sigarayla ilgili yasal düzenlemelerin dışında kalarak 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere dahi elektronik sigara pazarlıyor. Türkiye’de elektronik sigara yasak. Bazı Avrupa ülkeleri de 18 yaş altına satışını yasakladı.

Elektronik sigaranın zararları nelerdir? ile ilgili etiketler sigara Elektronik sigara zararlı mı kansorejen
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.