Ölüm aylığı, ölen kişinin eşine bağlanabildiği gibi çocuklarına, anne ve babalarına da bağlanabilmektedir. Emekli ölünce eşine maaş bağlanması yaklaşık olarak bir ay sürmektedir. Bu sürecin geçerli olması için kişilerin ilk olarak gerekli belgeleri temin etmesi ve kendisine maaş bağlanması için Sosyal Sigortalar Kurumu’na başvuru yapması gerekmektedir. Gerekli resmi mercilere herhangi bir başvurunun yapılmaması durumunda, otomatik olarak maaş bağlanması gibi bir durum söz konusu değildir. Emekli kişilerin vefat etmesinin ardından, maaş alabilecek kişiler için de bazı yasal zorunluluklar bulunmaktadır. Bu şartlara uymayan kişiler, vefat eden emeklinin maaşını almaya hak kazanamamaktadır.
Emekli Ölünce Eşine Ne Zaman Maaş Bağlanır?
Ölüm aylığı çeşitli şartlar sağlandığında bağlanmaktadır. Peki, emekli ölünce eşine ne zaman maaş bağlanır, şartları nelerdir? Konu hakkında merak edilenlere bakabilirsiniz.
Vefat Eden Kişinin Emekli Aylığı Kimlere Bağlanır?
Vefat eden kişinin emekli aylığı, birinci derece yakın akrabalarına bağlanmaktadır. Eş, çocuklar, anne ve babalar birinci derece akraba statüsüne girmektedir. Ancak bu kişilerin de vefat eden kişinin emekli maaşını alabilmesi için bazı şartlara uygun olması gerekmektedir. Vefat eden kişinin emekli aylığının bağlanacağı kişiler ve bu kişilerde bulunması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir;
· Ölen kişinin ölüm tarihinde resmi olarak evli olması şartı ile ölen kişinin eşinin maaş alabilmesi mümkündür. Bu durumda eşin çalışmasının ya da emekli olmasının herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
· Ölen kişinin kız çocuğu evli ise, maaş hakkı bulunmamaktadır. Kız çocuklarının evli olmaması durumunda ise herhangi başka bir şart aranmaksızın emekli maaşı bağlanmaktadır.
· Kız çocuklarının boşanması durumunda maaş üzerinde hak sahibi olma hakları tekrar gündeme gelmektedir.
· Erkek çocuklarında ise durum yaşlara göre farklılık göstermektedir. On sekiz yaşından küçük olan erkek çocukları ölüm aylığı alma hakkına sahiptir.
· Orta öğretime devam eden erkek çocuklar yirmi yaşına kadar ölüm aylığı alabilmektedir.
· Yüksek öğrenime devam eden erkek çocuklar ise, en fazla yirmi beş yaşına kadar ölüm aylığı alma hakkına sahiptir.
· Öğrenim hayatının devamlılığı ve belirtilen üst yaş sınırı geçen erkeklerin ölüm aylıkları otomatik olarak devlet tarafından kesilmektedir.
Dul Eşin Evlenmesi Halinde Emekli Maaşı Alınabilir Mi?
Vefat eden kişinin eşine bağlanan emekli maaşı, kişinin ölüm tarihinde resmi kayıtlarda evli olarak gözükmesi ile mümkündür. Ölen eşinden maaş alan eşin tekrar evlenmesi durumunda, mevcut maaş hakkı düşmektedir. Tekrar gerçekleştirilen evlilikte te eşin vefat etmesi ile eşler, ikinci eşin emekli maaşını almaya hak kazanmaktadır. Ancak bu durumda, her iki vefat eden eşten emekli aylığı alma hakkı bulunmamaktadır. İkinci kez dul kalan eşler, tercih ettikleri emekli maaşına başvuru yapabilir ve bir maaşın kendisine bağlanmasını talep edebilmektedir.
Erkekler Dul Maaşı Alabilir Mi?
Ölüm maaşı kadınlara tanınan özel bir hak gibi algılansa da aslında erkeklerde bu haktan yararlanabilmektedir. Erkeklerin dul maaşı alabilmesi mümkündür ve bu hakta kadınlar ile eşit şartlara sahiptirler. Kadınların vefat etmesi ile erkekler, eşlerinin emekli maaşına başvurabilmektedir. Erkeklerin de bu aşamada çalışması ya da emekli olması herhangi bir durum değişikliğine neden olmamaktadır. Her iki koşulda da erkekler, ölen eşlerinin emekli maaşlarını alabilmektedir. Erkeklerin, eşlerinin vefatından sonra başka bir evlilik gerçekleştirmesi durumunda ise, ölen eşlerinden aldıkları maaş otomatik olarak devlet tarafından kesilmektedir. Boşanma durumunun meydana gelmesi ile erkekler, tekrar ölen eşlerinin maaşlarını almak için başvuru yapabilme hakkına sahip olabilmektedir.