Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar heyecanla aralık ayında yapılacak olan açıklamayı bekliyor. EYT düzenlemesi için tek formül öne çıkarken, milyonlar gün gün 'EYT'de son durum' araştırması yapıyor. EYT yasasına tabi olacak ancak eksik primi olan vatandaşların 2023 yılı bilmesi gerekenler önemli detaylar ortaya çıktı. İşte 2023 gelmeden yapanın karlı çıkacağı EYT’de dikkat edilmesi gereken hususlar…
2023’e kadar bunları yapan yaşadı! Emeklilikte yaşa takılanların dikkat etmesi gerekenler
Emeklilikte yaşa takılanların gözü kulağı aralık ayında yapılacak olan açıklamada. Ancak birçok EYT’linin prim günü eksik. Peki EYT’de prim günü eksik olanlar ne yapmalı? Eksik primleri tamamlamak için borçlanmanın yolları var mı? Borçlanma ne zaman yapılmalı? İşte 2023 gelmeden yapanın karlı çıkacağı EYT’de dikkat edilmesi gereken hususlar…
MEVCUT YASADA 3 ŞART VAR! PRİM YIL VE YAŞ
Türkiye’de mevcut yasalara göre emeklilik için üç şart bulunuyor. Prim, yıl ve yaş. Eylül 1999 öncesi için SSK'da primler işe giriş tarihine göre 5.000 ile 5.975 gün arasında değişirken, bu tarihten sonra işe girenler için yıl şartı kalkıyor ancak prim şartı 7.000 güne çıkıyor. Bağ-Kur'da ise kadınlar için 7.200 erkekler için ise 9.000 prim gerekiyor.
EYT’DE PRİM GÜNLERİNİ DOLDURMUŞ OLMAK GEREKİYOR
Bakıldığında emekli olabilmek için mutlaka istenen prim gün sayısını doldurmak lazım. Bu günlerde milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesi çıktığında da yine emeklilik için prim gün sayısı önem kazanacak. 8 Eylül 1999 öncesine dönüldüğünde bile SSK'da en az 5.000 gün gerekecek.
PRİM GÜNLERİNİ BORÇLANDIRABİLİRSİNİZ
Borçlanma parasını ödeyerek toplu olarak prim satın alma anlamına geliyor. Prim günlerini tamamlamak için Yasalarımız değişik kesimlere borçlanma imkanları sunuyor. Bunlardan ön çok bilinenleri ise doğum ve askerlik borçlanmaları…