Emlakta yeni dönem: Gayrimenkul sertifikası nasıl alınır? Gayrimenkul sertifikası nedir?
Emlakta yeni bir dönem başladı. Gayrimenkul Sertifikası nedir? Gayrimenkul Sertifikası ile ev nasıl alınır? Hükümet ev sahibi olmak isteyen dar gelirli vatandaşlar için Gayrimenkul Sertifikası uygulamasını başlattı. Vakıf Yatırım Genel Müdürü Şahin, "Gayrimenkul sertifikası sayesinde, konut daha uygun fiyatlara mal edilecek, yatırımcılar daha uygun fiyatla konut alabilecek." dedi. TOKİ öncülüğünde Gayrimenkul Sertifikası ile proje satışı gerçekleştirecek olan müteahhitler, yatırımcının elindeki paraya göre evden hisse satışı yapacak. İşte, Gayrimenkul Sertifikası hakkında merak edilen tüm soruların yanıtı...
Gayrimenkul Sertifikası nasıl alınır?, Gayrimenkul Sertifikası nedir? İşte bu iki sorunun yanıtı emlak piyasalarındaki yeni döneminde kısa bir özeti olacak.
Ev sahibi olmak isteyen fakat yeterli miktarda paraya sahip olmayan vatandaşlar için yeni bir dönem başlıyor. Gayrimenkul Sertifikası ile proje satışı gerçekleştirecek olan müteahhitler, yatırımcının elindeki paraya göre evden hisse satışı yapacak. Proje bitiminde ise yatırımcı evde bulunan hissesini satabilecek ya da üzerine ekleyerek ev sahibi olabilecek. Hükümet, gayrimenkul sertifikasını görücüye çıkarmadan önce yatırımcının haklarını güvence altına aldı. Yeni düzenlemeye göre, ihraçtan gelecek para müteahhide parça parça ödenecek. Böylece projenin yarım kalma ihtimali önlenecek. İşte yeni dönem hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
En yeni konut kredisi faiz oranları ve konut kredisi hesaplama
Konut veya işyeri projelerinin gayrimenkul sertifikalarıyla finansmanı başlıyor. TOKİ öncülüğünde ilk gayrimenkul sertifikası bugün görücüye çıkıyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin de katılımıyla yapılacak toplantıda İstanbul Başakşehir'de nisanda inşaatına başlanacak Park Mavera 3 projesi tanıtılacak. Projenin yüzde 30'u gayrimenkul sertifikası yoluyla satılacak. Sistemin nasıl işleyeceği ve sertifika yatırımcılarının nasıl korunacağına yönelik detaylar dün Resmi gazete'de yayımlanan tebliğle belirlendi. Buna göre, inşaat tamamlanma raporları yapı denetim kuruluşlarınca hazırlanacak. Sertifika ihracından toplanan fonlar, yapı denetim kuruluşları tarafından hazırlanan inşaat ilerleme raporları dikkate alınarak inşaatın tamamlanma yüzdesi çerçevesinde müteahhide verilecek. Böylece projenin yarım kalma ihtimali önlenecek. Hükümetin bu adımı ekonomi çevrelerinin yüzünü güldürecek.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN İLLER BANKASI DA SİSTEMDE
Kentsel dönüşüm projelerinin gayrimenkul sertifikasıyla finansmanında, TOKİ'nin yanı sıra İller Bankası da sisteme dâhil edildi. TOKİ ve İller Bankası'nın taraf olduğu ihraçlarda, ihraççı özel bir şirket olsa dahi, buradan sağlanan fonun tamamı TOKİ ve İller Bankası'na aktarılacak. Dolayısıyla kentsel dönüşüm projeleri devlet kurumlarının denetimiyle gerçekleştirilecek.
YÜZDE 10'U VERİLECEK
İlk etapta ihraçtan elde edilen fonun yüzde 10'luk kısmı ihraççıya verilecek. Yüzde 80'lik kısmı ise inşaat ilerleme raporlarında belirlenen oranlar ölçüsünde inşaat şirketine aktarılacak. Kalan yüzde 10'luk kısmı ise vade sonunda ihraççıya ödenecek. Vadenin sonunda konut yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyenlere, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alma sistemi getirildi. Borsa fiyatının bulunmaması ya da fiyatın sağlıklı olmadığı yönünde SPK veya Borsa'nın tespitiyle geri ödemenin gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılması düzenlendi.
SERTİFİKA SAHİPLERİ DE TOPLANACAK
Yeni düzenlemeyle sertifika sahipleri de projenin geleceğiyle ilgili karar verici konumda olacak. Gayrimenkul sertifikalarını elinde bulunduran yatırımcılar Türk Ticaret Kanunu'ndaki genel kurul toplantılarına benzer şekilde "gayrimenkul sertifikası sahipleri toplantısı" yapabilecekler. Bu yolla yatırımcılara yatırımın devamına karar vermeleri ya da projeyi satarak ihraççıya henüz ödenmeyen paralarla birlikte satıştan elde edilen paraların sertifika sahiplerine ödenmesi yönünde karar alma imkânı getirildi.
GAYRİMENKUL SERTİFİKASIYLA KONUT DAHA UCUZA ALINACAK
Vakıf Yatırım Genel Müdürü Şahin, "Gayrimenkul sertifikası sayesinde, konut daha uygun fiyatlara mal edilecek, yatırımcılar daha uygun fiyatla konut alabilecek." dedi.
Türkiye'de ilk kez TOKİ öncülüğünde Makro İnşaat'ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikasının ilk ihracı Vakıf Yatırım tarafından 29-31 Mart'ta gerçekleştirilecek.
Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, gayrimenkul sertifikası sayesinde müteahhit tarafından bankaya faizin, tedarikçilere vade farkının ödenmeyeceğini belirterek, "Bu sayede konut daha uygun fiyatlara mal edilecek, yatırımcılar daha uygun fiyatla konut alabilecek." bilgisini verdi.
"Sertifika adedi 42,5 TL olacak"
Şahin, ortalama metrekare fiyatının pazarlığını yaptıklarını belirterek, kendilerinin yatırımcıya karşı da sorumlu olduklarını bildirdi.
Sertifika fiyatının belirlenmesine ilişkin Şahin, "Toplam daire fiyatını sertifika adedine bölüyoruz. Diyelim ki daire fiyatı 600 bin lira. Sertifika adedi de 42 lira. Bunu bölerek kaç sertifika ile daire alınabileceğini söylüyoruz." dedi.
Şahin, sertifika ihracı yapacakları projede bir metrekarenin 4 bin 250 lira olduğunu kaydederek, sertifika fiyatını ise 42,5 lira olarak belirlediklerini aktardı.
Bir metrekarenin 100 sertifika ile alınabileceğini dile getiren Şahin, burada bir metrekareyi 100'e bölerek düşük rakamlarla yatırım yapılabilmesinin önünü açtıklarını vurguladı.
Şahin, "Vatandaş, bütçesi kadar yatırım yapabilir, kendi gelirine göre kafasında bir ödeme planı yapar gibi sertifika biriktirebilir. Paraya ihtiyacı olduğunda kolaylıkla borsada satar. Tasarruf aracı olarak yatırım yapar. Evrak yok, vergi yok, beyanname yok." diye konuştu.
Sadece yeterli sertifikayı biriktirerek ev almak isteyenlerin tapu devrinde yüzde 1 KDV ve tapu harcı ödeyeceğini ifade eden Şahin, dairelerin ise 9 bin, 10 bin, 11 bin adet sertifikalarla satılabileceğini bildirdi.
"Yüzde 20 daha ucuza geliyor"
Şahin, sertifika ile konut almanın ortalama yüzde 20 daha ucuza geleceğini dile getirerek, "Çünkü biz pazarlığını yapıyoruz. İhraç edilecek sertifika adedi de sınırlı. 139 milyon TL'lik sertifika ihraç edilecek." dedi.
Nakit parası olan için sertifika alarak konut sahibi olmanın daha karlı olacağını dile getiren Şahin, halka arzda yatırımcının para kazanmasının önemli olduğunu, kendilerinin de yatırımcıları teşvik etmek için böyle bir esneklik bıraktıklarını sözlerine ekledi.