Enflasyon düşerken büyüme gözardı edilmeyecek

Piyasa uzmanlarının beğendiği Orta Vadeli Program enflasyonu düşürürken büyümeyi de ihmal etmiyor. Hedefler gerçekçi ve OVP toplantısına tüm bakanların katılması da tam bir eşgüdüm içinde uygulanacağını gösteriyor. Hedefler gerçekçi çünkü enflasyon hedefleri yükseltildi. Geçmiş hükümetler döneminde hedef enflasyonla gerçekleşen arasında büyük farklar vardı. Bu nedenle gerçekçi hedefler, sorunun çözülmesi için atılması gereken en önemli adım olarak görülüyor. İşte detaylar...

Yeni OVP'de, 2024 yılı için enflasyon hedefi yüzde 33'ten yüzde 41,5'e revize edilirken, 2025 yılı için yüzde 15,2 olan hedef yüzde 17,5'e çıkarıldı. Cevdet Yılmaz, soru-cevap bölümünde bu hedefin Merkez Bankası ile istişare edilerek belirlendiğini vurgulayarak aslında Merkez Bankası’nın da enflasyonun yapışkan olduğuna dair PPK açıklamasındaki görüşlerini sürdürdüğün altını çizmiş oldu.

2026 yılı için enflasyon hedefi ise yüzde 8,5'ten yüzde 9,7'ye yükseltildi. Enflasyonun kademeli olarak tek haneye indirilmesi amaçlanıyor.

Büyüme tahminleri düşürüldü

2024 büyüme tahmini ise yüzde 4'ten yüzde 3,5'e çekilirken, 2025 yılı için yüzde 4,5 olan büyüme beklentisi yüzde 4'e indirildi.

2026 yılı için ise büyüme hedefi yüzde 4,5 olarak belirlenirken, 2027 için yüzde 5'lik bir büyüme öngörülüyor.

Yılmaz’ın, bir diğer önemli açıklaması ise, kişi başına düşen gelir oldu. Buna göre, kişi başına düşen milli gelir 2023’te 13 bin 243 dolar seviyesindeyken, 2027 sonunda 20 bin 420 dolara ulaşacak.

Yılmaz, enflasyonla mücadelede kamu maliyesinin disiplininin en önemli kalemlerden olduğunu vurguladı. Bu açıklama, enflasyonla mücadelede yükün vatandaş kadar kamu kesiminde de paylaşılacağını gösteriyor.

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Direktörü Dr. Ali Çufadar da, hedeflerin makul olduğunu yazdı. Çufadar, “OVP'deki enflasyon hedefi makuldür; ancak örtük olarak daha düşüğü hedeflenmeli... 2002-2004'te öyle yapmıştık... Hükumetin %20 civarı enflasyonu başarı göreceği anlaşılıyor...” değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

Enflasyon düşerken büyüme gözardı edilmeyecek ile ilgili etiketler ekonomi TCMB Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Hazine ve Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek
GÜNÜN VİDEOSU

Kardeşi Sıla Doğu ile öpüşen Dilan Polat'tan ilginç savunma: Kısmi felç geçirdim, 3 defa bayıldım!

Tahliye partisi sırasında kardeşi Sıla Doğu ile dudak dudağa öpüşen Dilan Polat 'hayasızca hareketler' suçundan çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu gelişme sonrası Instagram hesabından video paylaşan Dilan Polat "Benim için utanç vericiydi. Ben iyi değilim. Kısmi felç geçirdim, 3 defa bayılmışım." dedi.